ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρή Διπλωματική Μάχη στην Κωνσταντινούπολη: Ο Απεσταλμένος του Πούτιν Ανατρέπει τις Ισορροπίες

Η τρίτη συνάντηση διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, η πρώτη μετά από επτά εβδομάδες, σημαδεύτηκε από έντονο διπλωματικό δράμα, καθώς ο Ρώσος απεσταλμένος Βλαντίμιρ Μεντίνσκι φέρεται να κυριάρχησε στη συζήτηση, αφήνοντας την ουκρανική αντιπροσωπεία σε δυσχερή θέση. Σύμφωνα με την κρατική ρωσική υπηρεσία TASS, οι συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν στις 23 Ιουλίου 2025, επικεντρώθηκαν σε προτάσεις για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή αιχμαλώτων, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Η συνάντηση, που διεξήχθη στην Τουρκία ανέδειξε τις βαθιές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ η απουσία των ηγετών Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, περιόρισε τις προσδοκίες για άμεση λύση.

Έντονη Διπλωματική Αναμέτρηση

Η ρωσική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Μεντίνσκι, πρώην υπουργό Πολιτισμού και γνωστό για τις εθνικιστικές του θέσεις, παρουσίασε ένα υπόμνημα που περιλάμβανε προτάσεις για «διαρκή ειρήνη», αλλά με όρους που η Ουκρανία θεωρεί απαράδεκτους, όπως η απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Ο Μεντίνσκι, σύμφωνα με πηγές, υπερασπίστηκε σθεναρά τη θέση της Μόσχας, κατηγορώντας την Ουκρανία για «μη ρεαλιστικές απαιτήσεις» και απορρίπτοντας την πρόταση του Κιέβου για άμεση 30ήμερη κατάπαυση του πυρός. Η ουκρανική αντιπροσωπεία, υπό τον Υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ρουστέμ Ουμέροφ, παρέμεινε σταθερή στην απαίτησή της για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «σαμποτάρει» τις διαπραγματεύσεις.

Η ένταση κλιμακώθηκε όταν ο Μεντίνσκι φέρεται να αντέκρουσε τις ουκρανικές θέσεις με επιχειρήματα που χαρακτηρίστηκαν από την πλευρά του Κιέβου ως «επιθετικά» και «αδιάλλακτα». Η ουκρανική πλευρά ανέφερε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία είχε «περιορισμένη εξουσιοδότηση» για ουσιαστικές αποφάσεις, κάτι που περιέπλεξε περαιτέρω τις συνομιλίες. Παρά την έλλειψη προόδου σε βασικά ζητήματα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων πολέμου από κάθε πλευρά, καθώς και στη μεταφορά 3.000 σορών πεσόντων στρατιωτών, με την ημερομηνία να παραμένει απόρρητη.

Ο Ρόλος της Τουρκίας και η Απουσία Ηγετών

Η Τουρκία, ως οικοδέσποινα των συνομιλιών, διατήρησε τη διπλωματική της ουδετερότητα, με τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να καλεί τις δύο πλευρές να «αδράξουν την ευκαιρία για ειρήνη». Ωστόσο, η απουσία του Πούτιν, παρά την πρόκληση του Ζελένσκι για προσωπική συνάντηση, και η απόφαση του Τραμπ να μην παραστεί, μείωσαν τη δυναμική των συνομιλιών. Ο Τραμπ, ο οποίος έχει πιέσει για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε από το Κατάρ στις 15 Μαΐου: «Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να συναντηθώ με τον Πούτιν», υπονοώντας ότι μόνο μια συνάντηση υψηλού επιπέδου θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη διαδικασία.

Η στάση του Τραμπ αντικατοπτρίζει την απογοήτευσή του με τον Πούτιν, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να δηλώνει πρόσφατα ότι είναι «σοβαρά απογοητευμένος» από τη Ρωσία, κατηγορώντας τη για παραβίαση προηγούμενων συμφωνιών. Παράλληλα, η Ουκρανία, μέσω του Ζελένσκι, εξέφρασε δυσαρέσκεια για την «διακοσμητική» ρωσική αντιπροσωπεία, υποστηρίζοντας ότι η απουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων δείχνει έλλειψη σοβαρότητας από τη Μόσχα.

Διεθνείς Αντιδράσεις και Επόμενα Βήματα

Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, που φιλοξενήθηκαν στο Παλάτι Ντολμάμπαχτσε, δεν οδήγησαν σε σημαντική πρόοδο, αλλά διατήρησαν ανοιχτό το κανάλι διαλόγου. Η ΕΕ, μέσω της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποίησε για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε την απουσία του Πούτιν «λάθος» και απείλησε με «ασφυκτικές» οικονομικές πιέσεις. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, συνεχίζει να πιέζει για διεθνή στήριξη, με τον Ζελένσκι να καλεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους να παραμείνουν «συντονισμένοι» ενάντια στη Ρωσία.

Η Ρωσία, ωστόσο, διατηρεί σκληρή στάση, με το Υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει την κατάληψη δύο ακόμη χωριών στο Ντονέτσκ την ίδια ημέρα των συνομιλιών, ενισχύοντας την αίσθηση ότι η Μόσχα βλέπει το στρατιωτικό πλεονέκτημα ως βασικό διαπραγματευτικό της χαρτί. Ο πρώην διευθυντής πολιτικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, Φαμπρίς Ποτιέ, δήλωσε στο Sky News ότι ο Πούτιν «πιστεύει ότι μπορεί να αντέξει τη διεθνή πίεση και να συνεχίσει τον πόλεμο», θεωρώντας τις συνομιλίες ως τακτική καθυστέρησης.

Ένα Αβέβαιο Μέλλον

Παρά την ένταση, η συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων αποτελεί μια μικρή νίκη σε ένα κατά τα άλλα αδιέξοδο διπλωματικό τοπίο. Η Ουκρανία επιμένει στη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή του Ζελένσκι, του Πούτιν και πιθανώς του Τραμπ, με τον Ουμέροφ να προτείνει το τέλος Αυγούστου ως πιθανή ημερομηνία. Ωστόσο, η απροθυμία της Ρωσίας να δεσμευτεί σε συγκεκριμένους όρους και η συνεχιζόμενη στρατιωτική της δραστηριότητα υποδηλώνουν ότι η ειρήνη παραμένει μακρινός στόχος.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο