ΚΟΣΜΟΣ

Σι Τζινπίνγκ: «Η ΕΕ να Επιλέξει Σωστά Στρατηγικά» στη Σύνοδο Κορυφής με Φόντο Εμπορικές και Γεωπολιτικές Εντάσεις

Σε μια τεταμένη σύνοδο κορυφής στο Πεκίνο, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να «κάνει τις σωστές στρατηγικές επιλογές» και να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα για παγκόσμια σταθερότητα, εν μέσω κλιμακούμενων εμπορικών και γεωπολιτικών διαφωνιών. Η 25η Σύνοδος ΕΕ-Κίνας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 24 Ιουλίου 2025, σηματοδότησε τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, αλλά επισκιάστηκε από το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ, την υποστήριξη του Πεκίνου στη Ρωσία και τις πρόσφατες εκατέρωθεν εμπορικές κυρώσεις.

Εμπορικές Ανισορροπίες στο Προσκήνιο

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας βρίσκονται σε «σημείο καμπής», επισημαίνοντας το εμπορικό έλλειμμα ύψους 305,8 δισ. ευρώ το 2024. «Καθώς η συνεργασία μας εμβαθύνει, οι ανισορροπίες αυξάνονται», δήλωσε, καλώντας για «ουσιαστική επαναξιολόγηση» και «αληθινές λύσεις» ώστε οι σχέσεις να γίνουν «αμοιβαία επωφελείς». Η ΕΕ κατηγορεί την Κίνα για υπερπαραγωγή φθηνών προϊόντων, όπως ηλεκτρικά οχήματα, και για περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, που έχουν διαταράξει τις ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο Σι, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι «οι τρέχουσες προκλήσεις της Ευρώπης δεν προέρχονται από την Κίνα» και ζήτησε από την ΕΕ να διατηρήσει ανοιχτή την αγορά της, αποφεύγοντας «περιοριστικά εμπορικά εργαλεία». Η Κίνα έχει ανταποδώσει τους ευρωπαϊκούς δασμούς με αντίμετρα, όπως περιορισμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα, ενώ κατέθεσε καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τους δασμούς της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Η Σκιά της Ουκρανίας

Η στήριξη της Κίνας στη Ρωσία, μέσω αγοράς πετρελαίου και παροχής αγαθών διπλής χρήσης, αποτέλεσε κεντρικό σημείο τριβής. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, κάλεσε την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να τερματίσει την «επιθετική πολεμική ενέργεια της Ρωσίας» στην Ουκρανία. Η ΕΕ επέβαλε πρόσφατα κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες και εταιρείες για τη σχέση τους με τη Μόσχα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πεκίνου. Ο Σι απέφυγε να σχολιάσει άμεσα το ζήτημα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν «θεμελιώδεις συγκρούσεις» μεταξύ ΕΕ και Κίνας.

Περιορισμένες Προσδοκίες και Μικρά Βήματα

Η σύνοδος, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για δύο ημέρες αλλά περιορίστηκε σε μία κατόπιν αιτήματος του Πεκίνου, δεν οδήγησε σε κοινή δήλωση, αντανακλώντας τις βαθιές διαφορές. Ωστόσο, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία για την κλιματική αλλαγή και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, ενόψει της COP 30 στη Βραζιλία. Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε στο X ότι η σύνοδος αποτελεί ευκαιρία για «προώθηση και εξισορρόπηση» των σχέσεων, ενώ ο Κόστα υπογράμμισε την ανάγκη για «σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» και συνεργασία σε παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η βιοποικιλότητα.

Διπλωματικό Πλαίσιο και Παγκόσμιες Πιέσεις

Η ΕΕ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, πιεζόμενη από τις απειλές του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς 15% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Η Κίνα, αντιμετωπίζοντας τις δικές της εμπορικές προκλήσεις με τις ΗΠΑ, βλέπει την ΕΕ ως κρίσιμο εταίρο, αλλά η σκληρή της στάση σε θέματα όπως οι σπάνιες γαίες περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις. Η απόφαση του Σι να απορρίψει πρόσκληση για σύνοδο στις Βρυξέλλες νωρίτερα φέτος και η μείωση της διάρκειας της συνόδου υποδηλώνουν περιορισμένη διάθεση για συμβιβασμούς από την πλευρά του Πεκίνου.

Μελλοντικές Προκλήσεις

Η σύνοδος ανέδειξε την πολυπλοκότητα των σχέσεων ΕΕ-Κίνας, που συνδυάζουν συνεργασία, ανταγωνισμό και συστημική αντιπαλότητα. Ενώ ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησε «αμοιβαία εμπιστοσύνη» και ουσιαστική συνεργασία, οι ευρωπαίοι ηγέτες επέμειναν στην ανάγκη για ισορροπία και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Η επιτυχία των μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των δύο πλευρών να αντιμετωπίσουν τις βαθιές διαφορές τους σε ένα ολοένα και πιο αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο