
Πούτιν Αναβάλλει, Τραμπ Μεταστρέφεται, Ουκρανία Στοχεύει: Η Σκακιέρα του Πολέμου Αναζωπυρώνεται
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία παραμένει στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, με τις πρόσφατες εξελίξεις να αποκαλύπτουν έναν περίπλοκο ιστό διπλωματικών ελιγμών, στρατηγικών ανατροπών και στρατιωτικών κλιμακώσεων. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, όπως οι New York Times και το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να καθυστερεί τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, ο Ντόναλντ Τραμπ αλλάζει στάση απέναντι στην Ουκρανία, ενώ το Κίεβο εντείνει τις επιθέσεις του, στοχεύοντας ακόμα και τη Μόσχα. Ας εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις και το πώς διαμορφώνουν το μέλλον του πολέμου.
Πούτιν: Η Στρατηγική της Αναμονής
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να υιοθετεί μια τακτική καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, απορρίπτοντας τις προτάσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για άμεση παύση των εχθροπραξιών. Σύμφωνα με το Reuters, ο Πούτιν επιμένει στους αρχικούς του στόχους, που περιλαμβάνουν την πλήρη κατοχή τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ για συμβιβασμό. Πηγές κοντά στο Κρεμλίνο υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος ηγέτης πιστεύει πως η στρατιωτική και οικονομική υπεροχή της Ρωσίας του δίνει το πλεονέκτημα να συνεχίσει τον πόλεμο, ακόμα και εν μέσω απειλών για νέες κυρώσεις από τη Δύση.
Η στάση του Πούτιν φαίνεται να αντλεί αυτοπεποίθηση από τις πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες της Ρωσίας. Σύμφωνα με το Institute for the Study of War, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να προωθηθούν σε περιοχές όπως το Σούμι, το Ποκρόβσκ και η Ζαπορίζια, καταλαμβάνοντας περίπου 200 τετραγωνικά μίλια εδάφους τον τελευταίο μήνα. Παράλληλα, η Μόσχα έχει εντείνει τη χρήση drones και πυραύλων, με αποκορύφωμα την επίθεση της 9ης Ιουλίου, όπου εκτοξεύτηκαν 728 drones και πύραυλοι, θέτοντας νέο ρεκόρ για μία μόνο νύχτα.
Τραμπ: Από την Αδιαφορία στην Πίεση
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που ανέλαβε τη δεύτερη θητεία του με την υπόσχεση να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία εντός 24 ωρών, φαίνεται να αναθεωρεί τη στάση του. Αρχικά, ο Τραμπ σταμάτησε τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο και επέκρινε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορώντας την Ουκρανία για την έναρξη του πολέμου. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας και η αποτυχία δύο γύρων διαπραγματεύσεων τον οδήγησαν σε αλλαγή πλεύσης.
Σύμφωνα με το BBC και το Axios, ο Τραμπ ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου την επανέναρξη της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot μέσω του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, απείλησε τη Μόσχα με “σοβαρές” οικονομικές κυρώσεις και δασμούς 100% σε χώρες που συνεχίζουν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία, εάν ο Πούτιν δεν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Η κίνηση αυτή, όπως αναφέρει το The Atlantic, αντανακλά την απογοήτευση του Τραμπ για την αδιαλλαξία του Πούτιν, που τον καθιστά “νεότερο εταίρο” στη διπλωματική σχέση τους.
Ουκρανία: Από την Άμυνα στην Αντεπίθεση
Η Ουκρανία, παρά τις δυσκολίες, δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει τη σύγκρουση. Ένα σημαντικό γεγονός ήταν η μαζική επίθεση με drones που προκάλεσε χάος στα αεροδρόμια της Μόσχας, όπως αναφέρουν οι USA Today και Yahoo News. Οι επιθέσεις αυτές, που περιλάμβαναν και στόχευση στρατιωτικών υποδομών, υποδεικνύουν μια πιο επιθετική στάση του Κιέβου, με στόχο να πλήξει το ρωσικό ηθικό και να αποδυναμώσει τη στρατηγική της Μόσχας.
Παράλληλα, ο Ζελένσκι ενισχύει τις διεθνείς συμμαχίες του. Στις 21 Ιουλίου, ανακοίνωσε συμφωνίες με γαλλικές εταιρείες για την παραγωγή drones στην Ουκρανία, ενώ το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την αεράμυνά της. Ωστόσο, η Ουκρανία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, καθώς η Ρωσία ελέγχει ακόμα το 19% του εδάφους της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και μεγάλου μέρους του Ντονέτσκ.
Το Διεθνές Πλαίσιο και οι Προοπτικές
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις. Η κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων, σε συνδυασμό με την απροθυμία του Πούτιν να διαπραγματευτεί, αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης. Η απειλή δασμών από τον Τραμπ, αν και σημαντική, ενδέχεται να μην είναι αρκετή για να αλλάξει τη στάση του Κρεμλίνου, καθώς η Ρωσία έχει βρει τρόπους να παρακάμπτει τις κυρώσεις μέσω συμμαχιών με χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.
Από την άλλη, η Ουκρανία ενισχύεται από τη διεθνή υποστήριξη, αλλά η κούραση από τον πόλεμο και οι εσωτερικές προκλήσεις, όπως η ανάγκη για 6 δισεκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη του αμυντικού κενού, δημιουργούν αβεβαιότητα. Ο Ζελένσκι επιμένει ότι μόνο η “πραγματική πίεση” μπορεί να σταματήσει τη Ρωσία, καλώντας για περισσότερα όπλα και αυστηρότερες κυρώσεων.
Ένα Αβέβαιο Μέλλον
Η δυναμική του πολέμου στην Ουκρανία αλλάζει συνεχώς, με τον Πούτιν να επιμένει σε μια σκληρή στάση, τον Τραμπ να αναζητά διπλωματική διέξοδο μέσω πίεσης και την Ουκρανία να εντείνει τις επιθέσεις της. Η πρόταση για συνάντηση Πούτιν-Τραμπ στο Πεκίνο τον Σεπτέμβριο παραμένει στον αέρα, ενώ η διεθνής κοινότητα καλείται να βρει τρόπους να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση.
Ο πόλεμος αυτός δεν είναι μόνο μια στρατιωτική σύγκρουση, αλλά και ένα παιχνίδι γεωπολιτικής στρατηγικής, όπου κάθε κίνηση μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ουκρανία, η Ρωσία και οι διεθνείς παίκτες βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με το μέλλον να παραμένει αβέβαιο και γεμάτο προκλήσεις.