ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Παλαιστινιακό Κράτος θα Είναι Πλατφόρμα για την Καταστροφή του Ισραήλ» – Ένας Κόσμος σε Ένταση

Στις 24 Ιουλίου 2025, ο κόσμος παρακολούθησε μια διπλωματική θύελλα να ξεσπά, καθώς ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε με σφοδρότητα την απόφαση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης τον Σεπτέμβριο. «Καταδικάζουμε σθεναρά την απόφαση του Προέδρου Μακρόν να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Τελ Αβίβ μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Μια τέτοια κίνηση επιβραβεύει την τρομοκρατία και κινδυνεύει να δημιουργήσει έναν ακόμα ιρανικό πληρεξούσιο, όπως έγινε με τη Γάζα. Ένα παλαιστινιακό κράτος υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι πλατφόρμα για την καταστροφή του Ισραήλ, όχι για ειρηνική συνύπαρξη», δήλωσε ο Νετανιάχου, προκαλώντας παγκόσμιες αντιδράσεις. Η ανακοίνωση του Μακρόν, που έρχεται σε μια στιγμή κλιμακούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, σηματοδοτεί μια ιστορική στροφή, αλλά και μια βαθιά ρήξη με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Η Απόφαση της Γαλλίας: Ένα Τολμηρό Βήμα

Ο Μακρόν, σε ανάρτησή του στο X στις 24 Ιουλίου 2025, δήλωσε: «Πιστή στη δέσμευσή της για δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης. Θα κάνω αυτή τη σοβαρή ανακοίνωση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο». Η Γαλλία, φιλοξενώντας τις μεγαλύτερες εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη, γίνεται η πρώτη χώρα του G7 που προχωρά σε αυτή την κίνηση, ακολουθώντας μικρότερα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία. Ο Μακρόν τόνισε την «επείγουσα ανάγκη» για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απελευθέρωση όλων των ομήρων και μαζική ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ ζήτησε την αποστρατικοποίηση της Χαμάς και την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Η Οργή του Ισραήλ: Μια «Προδοσία»

Η αντίδραση του Νετανιάχου ήταν άμεση και σκληρή. Σε δήλωσή του, επανέλαβε: «Οι Παλαιστίνιοι δεν επιζητούν κράτος δίπλα στο Ισραήλ, αλλά κράτος αντί του Ισραήλ». Υποστηρίζοντας ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης «επιβραβεύει την τρομοκρατία», αναφέρθηκε στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, που στοίχισε 1.200 ζωές και οδήγησε στην απαγωγή 251 ομήρων. Ο Υπουργός Εξωτερικών Γκιντεόν Σαάρ πρόσθεσε: «Ένα παλαιστινιακό κράτος θα είναι κράτος της Χαμάς, όπως συνέβη μετά την αποχώρηση από τη Γάζα πριν 20 χρόνια». Ο Υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατζ χαρακτήρισε την απόφαση «ντροπή και παράδοση στην τρομοκρατία», ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν κάλεσε για προσάρτηση της Δυτικής Όχθης ως απάντηση.

Η Ανθρωπιστική Κρίση και η Διεθνής Αντίδραση

Η απόφαση του Μακρόν έρχεται εν μέσω κλιμακούμενης κρίσης στη Γάζα, όπου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της περιοχής, τουλάχιστον 59.587 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου. Η UNRWA ανέφερε ότι ένα στα πέντε παιδιά στη Γάζα υποσιτίζεται, ενώ περισσότερες από 100 οργανώσεις, όπως η Islamic Relief, προειδοποιούν για «μαζικό λιμό» λόγω των ισραηλινών περιορισμών στην ανθρωπιστική βοήθεια. Η Γαλλία, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά και άλλες 21 χώρες, καταδίκασε πρόσφατα τις περιοριστικές πολιτικές του Ισραήλ, καλώντας για άμεσο τερματισμό του πολέμου. Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη Γαλλία, Χάλα Αμπού-Χασίρα, χαιρέτισε την απόφαση ως «πιστή στο διεθνές δίκαιο», ενώ ο αντιπρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Χουσεΐν αλ-Σεΐχ, δήλωσε ότι «αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Γαλλίας στα δικαιώματα των Παλαιστινίων».

Η Αμερική και η Διχόνοια

Οι ΗΠΑ, στενός σύμμαχος του Ισραήλ, αντέδρασαν έντονα. Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο χαρακτήρισε την απόφαση του Μακρόν «απερίσκεπτη» και «χαστούκι στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου». Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, ανακοίνωσε την απόσυρση της αμερικανικής ομάδας από τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στο Κατάρ, κατηγορώντας τη Χαμάς για έλλειψη καλής πίστης. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει αμφιβολίες για τη λύση των δύο κρατών, δεν έχει σχολιάσει άμεσα, αλλά η πρότασή του για «απομάκρυνση» των Παλαιστινίων από τη Γάζα έχει προκαλέσει κατακραυγή.

Μια Κίνηση με Ρίσκο

Η απόφαση της Γαλλίας, που έρχεται πριν από διάσκεψη που συνδιοργανώνουν η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία στα Ηνωμένα Έθνη, ενισχύει τη διεθνή νομιμοποίηση του παλαιστινιακού αγώνα, αλλά κινδυνεύει να απομονώσει τη Γαλλία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ. Ο Μακρόν, που έχει κατηγορηθεί από το Ισραήλ για «σταυροφορία κατά του εβραϊκού κράτους», επιμένει ότι η ειρήνη είναι εφικτή μόνο μέσω της λύσης των δύο κρατών. Ωστόσο, με περισσότερους από 500.000 Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη και την έλλειψη συναίνεσης στο Ισραήλ, η προοπτική παραμένει αβέβαιη.

Επίλογος: Ένα Μήνυμα Ελπίδας ή Διχασμού;

Η απόφαση του Μακρόν να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη αναζωπυρώνει την ελπίδα για δικαιοσύνη, αλλά πυροδοτεί και εντάσεις. Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί, η φωνή του Νετανιάχου ηχεί δυνατά: «Ένα παλαιστινιακό κράτος θα είναι πλατφόρμα για την καταστροφή του Ισραήλ». Ωστόσο, για πολλούς Παλαιστίνιους, είναι ένα βήμα προς την αυτοδιάθεση. Σε έναν κόσμο διχασμένο, η Μέση Ανατολή παραμένει πεδίο μάχης, όπου η ειρήνη μοιάζει μακρινή, αλλά όχι αδύνατη.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο