
Μητσοτάκης: 25 Βασικές Μεταρρυθμίσεις – Να μη χαθεί ούτε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις κυβερνητικές προτεραιότητες για το υπόλοιπο του έτους, τονίζοντας τη σημασία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Μπορεί για τους περισσότερους συμπολίτες μας να πλησιάζει η σύντομη ανάπαυλα του Αυγούστου, όμως, το γνωρίζετε καλά, οι δικοί μας ρυθμοί δεν ακολουθούν κατ’ ανάγκη το καλοκαίρι», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «είμαστε στο ξεκίνημα του δεύτερου μισού της θητείας μας και αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει έναν λίγο διαφορετικό χαρακτήρα σε σχέση με τα προηγούμενα».
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως βασικό ζήτημα είναι η επεξεργασία κρίσιμων νομοσχεδίων, με χαρακτηριστικότερο τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ο οποίος επιχειρεί να διορθώσει χρόνιες δυσλειτουργίες και να καθορίσει νέο τρόπο εκλογής τοπικών αρχόντων.
«Έχουμε, προφανώς, σημαντικά νομοσχέδια να επεξεργαστούμε, ίσως με πιο εμβληματικό τον Κώδικα Αυτοδιοίκησης […] και εισάγει κι ένα νέο ενδιαφέρον εκλογικό σύστημα για τον τρόπο εκλογής των αιρετών μας αρχόντων, α΄ και β΄ βαθμού», δήλωσε.
Το Υπουργικό Συμβούλιο επικεντρώθηκε σε 25 σημαντικές κυβερνητικές προτεραιότητες, που συνιστούν τον βασικό κορμό της πολιτικής έως το τέλος του 2025.
«Ουσιαστικά πρόκειται για μία δέσμη πρωτοβουλιών […] είναι πολύ σημαντικό, σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική και με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς».
Ανάμεσα στις δράσεις που ξεχώρισε ο Πρωθυπουργός:
- Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μέτρα ενίσχυσης για τη μεσαία τάξη ενόψει της ΔΕΘ, παράλληλα με την εντατικοποίηση ελέγχων και την ψηφιακή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
- Το Υπουργείο Ανάπτυξης συντονίζεται με άλλα υπουργεία για τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25%.
- Το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά στην αναθεώρηση του πειθαρχικού κώδικα δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να επισπεύδονται οι πειθαρχικές διαδικασίες και να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις.
- Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναμένεται να παρουσιάσει τις πρώτες αλλαγές στο σιδηροδρομικό δίκτυο εντός φθινοπώρου.
- Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει έμφαση σε τρεις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις: αναδιάρθρωση των Πολεοδομιών, ολοκλήρωση ειδικών χωροταξικών σχεδίων για ΑΠΕ, τουρισμό και βιομηχανία, και υιοθέτηση Εθνικού Σχεδίου για τα ύδατα.
- Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιταχύνει την πρόοδο στο Κτηματολόγιο.
- Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προχωρά στις πρώτες δράσεις κοινωνικής αντιπαροχής.
- Το Υπουργείο Υγείας εστιάζει σε ψηφιακές υπηρεσίες και στην εξάπλωση των Κινητών Ομάδων Υγείας για την πρόληψη.
Ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του χρονοδιαγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Να πω επίσης ότι θα πρέπει να έχουμε μία αίσθηση της σημασίας τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων […] Το 2026 είναι απολύτως κρίσιμη χρονιά για την ολοκλήρωση του Ταμείου. […] Οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι απολύτως καθοριστικοί, έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από πόρους που εξασφαλίσαμε με πολύ μεγάλο κόπο και με πολύ μεγάλη προσπάθεια».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, παρέδωσε τον λόγο στους αρμόδιους υπουργούς για την εξειδίκευση του σχεδίου.
Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:
Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Μπορεί για τους περισσότερους συμπολίτες μας να πλησιάζει η σύντομη ανάπαυλα του Αυγούστου, εμείς όμως, το γνωρίζετε καλά, οι ρυθμοί μας δεν ακολουθούν κατ’ ανάγκη το καλοκαίρι.
Είμαστε στο ξεκίνημα του δεύτερου μισού της θητείας μας και αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει έναν λίγο διαφορετικό χαρακτήρα σε σχέση με τα προηγούμενα.
Έχουμε, προφανώς, σημαντικά νομοσχέδια να επεξεργαστούμε, ίσως με πιο εμβληματικό τον Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ο οποίος βάζει μία τάξη σε χρόνιες παθογένειες και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων στα ζητήματα της αυτοδιοίκησης και εισάγει κι ένα νέο ενδιαφέρον εκλογικό σύστημα για τον τρόπο εκλογής των αιρετών μας αρχόντων, α΄ και β΄ βαθμού.
Όμως, σήμερα θα επικεντρωθούμε λίγο περισσότερο σε 25 προτεραιότητες, βασικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συγκροτούν και τον κορμό του κυβερνητικού μας έργου από τώρα μέχρι και το τέλος του έτους.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία δέσμη πρωτοβουλιών. Μία, δύο, κάποια Υπουργεία -κοιτάω τον Υπουργό Περιβάλλοντος- έχουν και τρεις σημαντικές προτεραιότητες, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν χωρίς χρονοτριβή, προφανώς παράλληλα με τις τρέχουσες πολιτικές του κάθε Υπουργείου.
Είναι πολύ εύκολο, ξέρετε, να υποκύπτει κανείς στην απλή διαχείριση της καθημερινότητας και γνωρίζω πόσο βαριά είναι αυτή για την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά, αλλά είναι πολύ σημαντικό, σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική και με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς.
Δεν θα αναφερθώ σε όλες αυτές τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, θα τις παρουσιάσει ο κ. Αντιπρόεδρος και ο Υπουργός Επικρατείας, θα σταχυολογήσω απλά κάποιες τις οποίες αξιολογώ ως ιδιαίτερα σημαντικές.
Το Υπουργείο Οικονομικών, προφανώς, προετοιμάζεται για τις ανακοινώσεις οι οποίες θα γίνουν στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, τα καινούργια μέτρα ελαφρύνσεων, τη στήριξη της μεσαίας τάξης, όμως επιμένουμε στη μάχη της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής με τα νέα ψηφιακά εργαλεία.
Και βέβαια, σε συνδυασμό με το Υπουργείο Ανάπτυξης, ξεκινάμε και μία πολύ σημαντική προσπάθεια η οποία εμπλέκει αρκετά από τα συναρμόδια Υπουργεία, για τη μείωση της γραφειοκρατίας, ειδικά στις επιχειρήσεις, κατά 25%. Και βέβαια, εντείνοντας τους ελέγχους στην αγορά μέσω της ενιαίας αρχής εποπτείας, ο σκοπός μας είναι το κράτος να γίνεται συνεχώς ολοένα και πιο αποτελεσματικό.
Το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του πειθαρχικού κώδικα δημοσίων υπαλλήλων, που προβλέπει, όπως έχουμε συζητήσει, γρήγορες διαδικασίες και σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση σφαλμάτων εις βάρος του πολίτη και ταχύτατη διεκπεραίωση των υποθέσεων, σε μήνες αντί των πολλών ετών, όπως δυστυχώς ισχύει μέχρι σήμερα.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα παρουσιάσει, ελπίζουμε το φθινόπωρο, τα πρώτα νέα δείγματα των νέων ελληνικών σιδηροδρόμων.
Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο αναφέρθηκα και πριν, εντοπίζω τρεις σημαντικές προτεραιότητες: η μία είναι μία δραστική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας των Πολεοδομιών. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι μία εμβληματική μεταρρύθμιση, που αφενός θα «ξηλώσει» εστίες τοπικής διαφθοράς, αλλά θα επιταχύνει και την έκδοση των νόμιμων οικοδομικών αδειών.
Ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί -δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και συναρμόδια Υπουργεία- είναι ο ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τη βιομηχανία και για τον τουρισμό. Εκεί θα βάλουμε μια σκληρή καταληκτική ημερομηνία. Μέχρι τα τέλη του έτους πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και τα τρία αυτά ειδικά χωροταξικά σχέδια.
Και βέβαια, το Εθνικό Σχέδιο διαχείρισης των υδάτων για την αντιμετώπιση μιας κρίσης, η οποία δυστυχώς έχει έρθει για να μείνει. Το χρονοδιάγραμμα παρουσίασης αυτής της εμβληματικής πρωτοβουλίας θα είναι αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, προφανώς με ορίζοντα υλοποίησης ο οποίος θα προσδιοριστεί με μεγάλη σαφήνεια.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες που αφορούν στο Κτηματολόγιο. Έχουμε και εκεί αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία πρέπει να τηρήσουμε.
Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πρέπει να δούμε τα πρώτα δείγματα γραφής ως προς την κοινωνική αντιπαροχή.
Και για το Υπουργείο Υγείας, το οποίο δρομολογεί πολλές δράσεις, να επισημάνω ενδεικτικά τις πρωτοβουλίες ως προς την πρόοδο των ψηφιακών έργων, αλλά και τις Κινητές Ομάδες Υγείας, ώστε να μπορέσουν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις να φτάσουν σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.
Δεν θα επεκταθώ πολύ περισσότερο στις επιμέρους πρωτοβουλίες, διότι αλλιώς θα καταλάβω την παρουσίαση του Αντιπροέδρου και του Υπουργού.
Να πω επίσης ότι θα πρέπει να έχουμε μία αίσθηση της σημασίας τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων -αυτό είναι μια οριζόντια πολιτική κατεύθυνση- που αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, μεταρρυθμίσεις και έργα.
Το 2026 είναι απολύτως κρίσιμη χρονιά για την ολοκλήρωση του Ταμείου. Ξέρετε καλά ποιοι είναι οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα και ξέρετε πολύ καλά ότι οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι απολύτως καθοριστικοί, έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από πόρους που εξασφαλίσαμε με πολύ μεγάλο κόπο και με πολύ μεγάλη προσπάθεια.
Οπότε, θα σταματήσω εδώ την εισαγωγική μου τοποθέτηση, για να δώσω τον λόγο στον Κωστή για να συζητήσουμε λίγο πιο εκτενώς το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιήσουμε μέσα στο επόμενο εξάμηνο.