
Μητσοτάκης: Η άμυνα και η ασφάλεια της πατρίδας είναι εθνική υπόθεση – Η Ελλάδα διεκδικεί €1,2 δισ. από το μηχανισμό SAFE
Η Ελλάδα εντάσσεται στον μηχανισμό SAFE διεκδικώντας €1,2 δισ. για την εθνική άμυνα
«Η άμυνα και η ασφάλεια της πατρίδας αποτελούν υπόθεση εθνικής σημασίας», δηλώνει ο πρωθυπουργός
Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην επίσημη κατάθεση πρότασης για την ένταξη της χώρας στον νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό SAFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδιώκοντας την εξασφάλιση χαμηλότοκων δανείων ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωστοποίησε ότι τα κονδύλια αυτά θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου ReARM Europe.
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:
«Η άμυνα και η ασφάλεια της πατρίδας αποτελούν υπόθεση εθνικής σημασίας. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνησή μας συνεχίζει να ενισχύει με σχέδιο, σοβαρότητα και στρατηγική ευθύνη την αποτρεπτική δύναμη και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αξιοποιούμε πλήρως τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία –εργαλεία των οποίων την καθιέρωση προωθήσαμε ενεργά. Όπως έγινε και με την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για την άμυνα, η οποία μας εξασφαλίζει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών.
Η χώρα μας, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ReARM Europe, καταθέτει επισήμως αύριο την πρότασή της για ένταξη στον μηχανισμό SAFE, διεκδικώντας δάνεια χαμηλού επιτοκίου τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της εθνικής άμυνας και την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Η συμμετοχή στον SAFE έρχεται να υποστηρίξει έναν ήδη ισχυρό σχεδιασμό στο πλαίσιο του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών, το οποίο από τα 28,8 δισ. ευρώ ενισχύεται πλέον στα 30 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025–2036. Η επέκταση αυτή δίνει ώθηση στην εγχώρια αμυντική και τεχνολογική βιομηχανία, δημιουργεί νέες επενδυτικές δυνατότητες, συνέργειες παραγωγής και θέσεις εργασίας, ενώ ενισχύει την εθνική προστιθέμενη αξία και την αυτονομία της χώρας.
Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη χάραξη της κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής και πολιτικής ασφάλειας.
Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Η άποψή μου παραμένει πως η Ευρώπη οφείλει να κινηθεί πιο φιλόδοξα και με μεγαλύτερη ταχύτητα από τη φθορά. Πιστεύω, επίσης, ότι είναι καιρός να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο για στρατηγικής σημασίας έργα κοινής ωφέλειας, όπως η δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας.
Επενδύουμε στην εθνική άμυνα, γιατί επενδύουμε στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και το μέλλον της πατρίδας μας. Και σε μια Ευρώπη με στρατηγική αυτονομία και ώριμη γεωπολιτική αντίληψη».
Τι είναι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός SAFE
Το SAFE (Security Action for Europe) αποτελεί το νέο εργαλείο χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτό περιγράφεται στη Λευκή Βίβλο. Στόχος του είναι η κινητοποίηση έως και 150 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων προς τα κράτη-μέλη, για την ενίσχυση των αμυντικών τους δυνατοτήτων μέσω κοινών εξοπλιστικών προμηθειών.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Πρωθυπουργού:
Η άμυνα και η ασφάλεια της πατρίδας είναι εθνική υπόθεση. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνησή μας συνεχίζει να ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ και την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων με σχέδιο, σοβαρότητα και στρατηγική ευθύνη.
Αξιοποιούμε στο έπακρο τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία στήριξης –εργαλεία για τη διαμόρφωση των οποίων πρωταγωνιστήσαμε. Όπως για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για την ενίσχυση της άμυνας, η οποία μας διασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο που θα αξιοποιηθεί πλήρως για την υλοποίηση του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών.
Η πατρίδα μας, στο πλαίσιο του προγράμματος ReARM Europe, θα συμμετάσχει στον νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό SAFE της ΕΕ. Αύριο καταθέτουμε επισήμως την πρότασή μας για ένταξη στον μηχανισμό SAFE, διεκδικώντας χαμηλότοκα δάνεια ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Η ένταξή μας στον SAFE ενισχύει έναν ήδη δυναμικό σχεδιασμό στο πλαίσιο του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), το οποίο ενώ είχε ήδη διαμορφωθεί στα 28,8 δισ. ευρώ, πλέον αυξάνεται στα 30 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2036. Η επέκταση του εξοπλιστικού προγράμματος ενισχύει την ελληνική αμυντική και τεχνολογική βιομηχανία, δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις, παραγωγικές συνεργασίες και νέες θέσεις εργασίας, αυξάνει την προστιθέμενη εγχώρια αξία και οδηγεί σε μεγαλύτερη εθνική αυτονομία.
Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.
Αυτή είναι μόνο η αρχή. Η θέση μου παραμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει άλμα πιο φιλόδοξο και πιο γρήγορο από τη φθορά. Και ότι πρέπει να δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για κρίσιμα στρατηγικά έργα κοινής ωφέλειας, όπως η ανάπτυξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας.
Επενδύουμε στην εθνική άμυνα, γιατί επενδύουμε στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και το μέλλον της πατρίδας μας. Και σε μια στρατηγικά αυτόνομη και γεωπολιτικά ώριμη Ευρώπη.