ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν Υπέρ Παλαιστίνης: Η Κίνηση που Εκνευρίζει την Κυβέρνηση Τραμπ

Ένα Τολμηρό Βήμα στη Μέση Ανατολή

Στις 24 Ιουλίου 2025, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πυροδότησε μια διπλωματική καταιγίδα ανακοινώνοντας ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Η απόφαση, που έρχεται εν μέσω της κλιμακούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ, με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να χαρακτηρίζει την κίνηση «απερίσκεπτη» και «χαστούκι στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου». Η κίνηση της Γαλλίας, που την καθιστά την πρώτη χώρα του G7 που προχωρά σε τέτοιο βήμα, αναμένεται να επηρεάσει τη διεθνή σκηνή, πιθανώς εμπνέοντας χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθήσουν. Όμως, σε έναν κόσμο γεμάτο εντάσεις, μπορεί αυτή η απόφαση να φέρει την ειρήνη ή να πυροδοτήσει νέες συγκρούσεις;

Η Ανακοίνωση του Μακρόν: Ένα Ιστορικό Βήμα

Ο Μακρόν, σε ανάρτησή του στο X, δήλωσε: «Πιστή στη δέσμευσή της για δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης». Η ανακοίνωση, συνοδευόμενη από επιστολή προς τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, έρχεται ως απάντηση στις δεσμεύσεις της Παλαιστινιακής Αρχής για μεταρρυθμίσεις, απελευθέρωση ομήρων και αποστρατικοποίηση της Χαμάς. Η Γαλλία, φιλοξενώντας τις μεγαλύτερες εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη, γίνεται η πρώτη μεγάλη δυτική δύναμη που αναγνωρίζει την Παλαιστίνη, μετά από μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία. «Η επείγουσα ανάγκη σήμερα είναι να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να βοηθηθεί ο άμαχος πληθυσμός», τόνισε ο Μακρόν, καλώντας για κατάπαυση πυρός και μαζική ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Αντίδραση των ΗΠΑ: Μια Σκληρή Απόρριψη

Η κυβέρνηση Τραμπ, σταθερός υποστηρικτής του Ισραήλ, αντέδρασε με οργή. Ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε στο X: «Αυτή η απερίσκεπτη απόφαση εξυπηρετεί μόνο την προπαγάνδα της Χαμάς και υπονομεύει την ειρήνη. Είναι χαστούκι στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου». Οι ΗΠΑ, που παραδοσιακά αντιτίθενται στη μονομερή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη για τη λύση των δύο κρατών που συνδιοργανώνουν η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία στον ΟΗΕ. Ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, κατηγόρησε τη Χαμάς για έλλειψη καλής πίστης στις διαπραγματεύσεις, ενώ ο Τραμπ έχει προτείνει αμφιλεγόμενα σχέδια, όπως την «απομάκρυνση» των Παλαιστινίων από τη Γάζα, που έχουν χαρακτηριστεί ως «εθνοκάθαρση» από αραβικά κράτη και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αντίδραση

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε την απόφαση, δηλώνοντας: «Ένα παλαιστινιακό κράτος υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι πλατφόρμα για την καταστροφή του Ισραήλ». Ο Υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατζ χαρακτήρισε την κίνηση «ντροπή και παράδοση στην τρομοκρατία», ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ ζήτησε την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης ως απάντηση. Από την άλλη πλευρά, η Παλαιστινιακή Αρχή εξέφρασε ενθουσιασμό. Ο Χουσεΐν αλ-Σεΐχ, αντιπρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, δήλωσε: «Αυτή η θέση αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Γαλλίας στο διεθνές δίκαιο και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων». Ακόμα και η Χαμάς χαρακτήρισε την απόφαση «θετικό βήμα», καλώντας κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν.

Η Ανθρωπιστική Κρίση στη Γάζα: Ο Καταλύτης

Η απόφαση του Μακρόν έρχεται σε μια στιγμή που η Γάζα αντιμετωπίζει πρωτοφανή κρίση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, τουλάχιστον 59.587 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, ενώ η UNRWA αναφέρει ότι ένα στα πέντε παιδιά στη Γάζα υποσιτίζεται. Πάνω από 100 οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προειδοποιούν για «μαζικό λιμό» λόγω των ισραηλινών περιορισμών στην είσοδο βοήθειας. Η Γαλλία, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά και άλλες 21 χώρες, καταδίκασε πρόσφατα αυτούς τους περιορισμούς, καλώντας για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών. Ο Μακρόν, σε συνεργασία με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τη Γερμανία, προγραμματίζει επείγουσες συνομιλίες για την ανθρωπιστική κρίση.

Μια Κίνηση με Παγκόσμιες Συνέπειες

Η αναγνώριση της Παλαιστίνης από τη Γαλλία, τη μεγαλύτερη δυτική δύναμη που προχωρά σε τέτοιο βήμα, μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ήδη, η Σαουδική Αραβία και η Ισπανία εξέφρασαν την υποστήριξή τους, ενώ ο Στάρμερ δήλωσε ότι η αναγνώριση είναι «αναφαίρετο δικαίωμα» των Παλαιστινίων, υπονοώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ίσως ακολουθήσει. Ωστόσο, η απόφαση κινδυνεύει να απομονώσει τη Γαλλία από τις ΗΠΑ και να επιδεινώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, που απειλεί με αντίποινα, όπως περιορισμό της ανταλλαγής πληροφοριών. Με περισσότερους από 500.000 Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη και την έλλειψη προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες από το 2009, η λύση των δύο κρατών μοιάζει μακρινή.

Ένα Ρίσκο για την Ειρήνη

Η απόφαση του Μακρόν είναι ένα τολμηρό στοίχημα για την ειρήνη, αλλά και μια πρόκληση σε έναν κόσμο γεμάτο διχασμούς. Ενώ οι Παλαιστίνιοι βλέπουν ελπίδα για αυτοδιάθεση, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ την αποκαλούν «δώρο στην τρομοκρατία». Καθώς η διάσκεψη του ΟΗΕ πλησιάζει, η Μέση Ανατολή παραμένει ένα καζάνι που βράζει. Θα καταφέρει η Γαλλία να εμπνεύσει μια νέα ώθηση για ειρήνη ή θα βαθύνει το χάσμα; Ο χρόνος θα δείξει, αλλά η φωτιά της ελπίδας έχει ήδη ανάψει.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο