
«Καλέστε τον Πούτιν ή Αντιμετωπίστε Κυρώσεις»: Ο Ρούτε Προειδοποιεί Ινδία, Κίνα, Βραζιλία για Ειρήνη στην Ουκρανία
Σε μια δραματική κίνηση που κλιμακώνει τις διεθνείς εντάσεις, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, προειδοποίησε σήμερα, 16 Ιουλίου 2025, ότι η Ινδία, η Κίνα και η Βραζιλία κινδυνεύουν με «δύσκολες συνέπειες» αν συνεχίσουν να εμπορεύονται με τη Ρωσία, καλώντας τους ηγέτες τους να «καλέσουν τον Πούτιν» για να προωθήσουν μια ειρηνευτική συμφωνία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Η δήλωση αυτή έρχεται καθώς η Δύση πιέζει για άμεση επίλυση της σύγκρουσης, με τον Ρούτε να τονίζει ότι «οι χώρες αυτές θα πληγούν σκληρά αν δεν δράσουν μέσα στις επόμενες 50 ημέρες».
Μια Απειλή με Παγκόσμιες Διαστάσεις
Η προειδοποίηση του Ρούτε απευθύνεται σε τρεις μεγάλες οικονομίες του αναπτυσσόμενου κόσμου, οι οποίες διατηρούν εμπορικές σχέσεις με τη Μόσχα παρά τις δυτικές κυρώσεις. Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι «αν είστε πρωθυπουργός της Ινδίας, της Κίνας ή της Βραζιλίας, πρέπει να καλέσετε τον Πούτιν και να τον πιέσετε για σοβαρή δέσμεση στην ειρήνη», σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σήμερα. Η απειλή περιλαμβάνει «δευτερογενείς κυρώσεις» που θα μπορούσαν να πλήξουν τις οικονομίες τους, με έμφαση στην ανάγκη να απομονωθεί η Ρωσία οικονομικά.
Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις, όπως η πρόσφατη με 400 drones στο Χάρκοβο, ενώ η Ρωσία επιμένει στις απαιτήσεις της. Ο Ρούτε φαίνεται να στοχεύει στην πίεση των BRICS χωρών, οι οποίες έχουν διατηρήσει ουδέτερη στάση ή εμπορική συνεργασία με τη Μόσχα, για να αλλάξουν στρατηγική.
Αντιδράσεις και Αμφισβητήσεις
Η δήλωση του Ρούτε προκάλεσε έντονες συζητήσεις. Στην Ινδία, η κυβέρνηση Μόντι δεν έχει σχολιάσει ακόμα, αλλά αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Νέα Δελχί μπορεί να αντιδράσει με αντίμετρα, αξιοποιώντας τη στρατηγική της αυτονομία. Στην Κίνα, το Πεκίνο χαρακτήρισε την απειλή «αβάσιμη», τονίζοντας ότι η εμπορική της συνεργασία με τη Ρωσία είναι νόμιμη. Η Βραζιλία, από την πλευρά της, φέρεται να εξετάζει διπλωματικές κινήσεις για να αποφύγει τις κυρώσεις, ενώ ο πρόεδρος Λούλα δήλωσε ότι «δεν θα δεχθούμε εκβιασμούς».
Κάποιοι βλέπουν την κίνηση του ΝΑΤΟ ως απόπειρα να αναγκάσει τη Ρωσία σε υποχώρηση, ενώ άλλοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της, σημειώνοντας ότι οι BRICS χώρες μπορεί να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για να αντισταθούν. Η απειλή για «σκληρό πλήγμα» εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο το ΝΑΤΟ μπορεί να επιβάλει τέτοιες κυρώσεις χωρίς να διακινδυνεύσει διεθνή απομόνωση.
Μια Κρίσιμη Στροφή
Η δήλωση «καλέστε τον Πούτιν» υπογραμμίζει την απελπισία της Δύσης να βρεθεί μια έξοδος από τον πόλεμο, που έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές και δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η πίεση σε χώρες όπως η Ινδία, που εξαρτάται από ρωσικό πετρέλαιο, και η Κίνα, που επενδύει στη ρωσική αγορά, μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, ενισχύοντας τη ρωσική θέση. Η επόμενη κίνηση των BRICS θα δείξει αν η στρατηγική του Ρούτε θα πετύχει ή θα πυροδοτήσει νέες εντάσεις.
Σε έναν κόσμο ισορροπιών, η φωνή του Ρούτε αντηχεί δυνατά, αλλά η απάντηση των μεγάλων παικτών της Ανατολής ίσως γράψει το επόμενο κεφάλαιο αυτής της γεωπολιτικής αναμέτρησης.