ΚΟΣΜΟΣ

Η Σκακιέρα της Ειρήνης: Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στο Πεκίνο υπό την Πίεση της Ουκρανίας

Μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο στις αρχές Σεπτεμβρίου 2025 φωτίζει τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς η προθεσμία 50 ημερών του Τραμπ για ειρήνη στην Ουκρανία πλησιάζει. Η ανακοίνωση, που έγινε από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ στις 21 Ιουλίου 2025, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο TASS, έρχεται εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων και απειλών για δραστικές οικονομικές κυρώσεις, με την Κίνα να αποτελεί κρίσιμο παίκτη λόγω της στήριξής της στη ρωσική οικονομία. Η συνάντηση, αν πραγματοποιηθεί, θα συμπέσει με την παρέλαση της Κίνας για τα 80 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προσθέτοντας συμβολισμό σε μια ήδη φορτισμένη διπλωματική στιγμή.

Ένα Τελεσίγραφο με Υψηλά Πονταρίσματα

Στις 14 Ιουλίου 2025, ο Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αδιαλλαξία του Πούτιν, ανακοινώνοντας από το Οβάλ Γραφείο ότι, αν δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία εντός 50 ημερών, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς 100% στα ρωσικά προϊόντα και δευτερογενείς κυρώσεις σε χώρες που συνεχίζουν το εμπόριο με τη Ρωσία, όπως η Κίνα και η Ινδία. Σύμφωνα με το Reuters και το BBC, αυτές οι κυρώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά την ήδη επιβαρυμένη ρωσική οικονομία, η οποία στηρίζεται σε εξαγωγές πετρελαίου μέσω ενός «σκιώδους στόλου» τάνκερ για να παρακάμπτει τις υπάρχουσες κυρώσεις. Ο Πούτιν, ωστόσο, παραμένει αμετακίνητος, επιμένοντας σε όρους όπως η αναγνώριση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών και η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το The New York Times.

Το Πεκίνο ως Σημείο Καμπής

Η πιθανή συνάντηση στο Πεκίνο, όπως αναφέρει το Newsweek, θα πραγματοποιηθεί την επομένη της προθεσμίας του Τραμπ, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της Κίνας στις 3 Σεπτεμβρίου. Η Κίνα, που αγοράζει το 80% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου μαζί με την Ινδία, βρίσκεται στο επίκεντρο των δευτερογενών κυρώσεων. Ο Πέσκοφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε διάλογο, αλλά ο Πούτιν δεν δείχνει διάθεση να υποχωρήσει, καθώς η ρωσική οικονομία, παρά την πίεση, προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2.5% το 2025, σύμφωνα με το Reuters. Η Κίνα, από την πλευρά της, διατηρεί ουδέτερη στάση, δηλώνοντας ότι η συνεργασία της με τη Ρωσία δεν επηρεάζεται από τρίτες χώρες.

Μια Διπλωματική Χορογραφία

Η στάση του Τραμπ σηματοδοτεί μια στροφή από την αρχική του συμφιλιωτική προσέγγιση προς τη Ρωσία. Όπως αναφέρει το CNN, η απογοήτευση του Τραμπ κλιμακώθηκε μετά από συνεχείς ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, με 537 drones και πυραύλους να πλήττουν τη χώρα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Ουκρανική Αεροπορία. Παράλληλα, ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποστολή προηγμένων όπλων, όπως συστήματα Patriot, στην Ουκρανία μέσω του ΝΑΤΟ, με το κόστος να καλύπτεται από ευρωπαϊκές χώρες. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο Telegram, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη, αλλά επεσήμανε ότι ο Πούτιν φαίνεται να «χειραγωγεί» τις διαπραγματεύσεις.

Τι Φέρνει το Μέλλον;

Η προτεινόμενη συνάντηση στο Πεκίνο θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής ή ακόμα μία διπλωματική παύση σε έναν πόλεμο που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές. Η Μόσχα, σύμφωνα με το The Washington Post, εμφανίζεται ανεπηρέαστη από τις απειλές, με τον πρώην Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να χαρακτηρίζει το τελεσίγραφο «θεατρικό». Ωστόσο, η πίεση από το Κογκρέσο για την ψήφιση του Sanctioning Russia Act of 2025, που υποστηρίζεται από 85 γερουσιαστές και προβλέπει δασμούς 500% σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, δείχνει ότι η υπομονή της Ουάσινγκτον εξαντλείται. Όπως σημειώνει το Al Jazeera, η επιτυχία του Τραμπ θα κριθεί από το αν μπορεί να μετατρέψει τις απειλές σε χειροπιαστά αποτελέσματα, ενώ η Ουκρανία συνεχίζει να μάχεται για την επιβίωσή της.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο