
Η “δροσερή” διατροφή: Τι βάζουμε στο πιάτο μας όταν ο υδράργυρος αγγίζει τα κόκκινα
Ο καύσωνας δεν είναι μόνο μια δοκιμασία για την αντοχή μας στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και για τον οργανισμό μας, ο οποίος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του. Η διατροφή μας παίζει κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, καθώς μπορεί είτε να βοηθήσει στην προσαρμογή είτε να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον οργανισμό.
Το κλειδί: Ενυδάτωση και δροσερές επιλογές
Η αφυδάτωση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του καύσωνα. Η αυξημένη εφίδρωση απαιτεί συνεχή αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών.
- Φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό: Το καρπούζι, το πεπόνι, τα κεράσια και τα ροδάκινα είναι εξαιρετικές επιλογές. Στα λαχανικά, το αγγούρι, η ντομάτα, το μαρούλι και οι πιπεριές προσφέρουν όχι μόνο υγρά, αλλά και πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα. Μπορείτε να τα εντάξετε σε δροσερές σαλάτες ή να τα καταναλώσετε ως σνακ.
- Πρωτεΐνη χωρίς θερμική επιβάρυνση: Αντί για βαριά κόκκινα κρέατα που απαιτούν πολύ ενέργεια για την πέψη, προτιμήστε το ψάρι, το κοτόπουλο ή τα όσπρια, όπως οι φακές και τα ρεβίθια σε σαλάτα.
- Γαλακτοκομικά και μη γαλακτοκομικά προϊόντα: Το γιαούρτι και το κεφίρ βοηθούν στην ενυδάτωση και προσφέρουν προβιοτικά. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με φρούτα ή λίγο μέλι για ένα δροσερό και χορταστικό γεύμα.
- Ελαφριά σνακ: Αντί για πατατάκια και άλλα λιπαρά σνακ, επιλέξτε αγγουράκια με λίγο αλάτι, γιαούρτι με μέλι και φρούτα ή δροσερά smoothies με εποχιακά φρούτα και γιαούρτι.
Το «Μην»: Τροφές που ανεβάζουν τη θερμοκρασία
Κάποιες τροφές, όσο νόστιμες κι αν είναι, θα πρέπει να περιοριστούν ή να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια του καύσωνα:
- Αποφύγετε τα βαριά γεύματα: Η πέψη βαρέων και λιπαρών γευμάτων απαιτεί πολλή ενέργεια και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Προτιμήστε μικρά και συχνά γεύματα αντί για τρία μεγάλα.
- Προσοχή στα λιπαρά: Οι τηγανητές τροφές, τα λιπαρά κρέατα και τα πλούσια σε σάλτσες φαγητά επιβαρύνουν τον οργανισμό και αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
- Περιορίστε τον καφέ και το αλκοόλ: Ο καφές, όπως και τα αλκοολούχα ποτά, είναι διουρητικά και συμβάλλουν στην απώλεια υγρών από τον οργανισμό, κάτι που επιδεινώνει την αφυδάτωση.
Με λίγες και έξυπνες αλλαγές στη διατροφή σας, μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να παραμείνει ενυδατωμένος και δροσερός, ώστε να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά τα κύματα καύσωνα.