
Ερντογάν: «Ο Νετανιάχου και η Κυβέρνησή του Είναι το Μεγαλύτερο Εμπόδιο για την Ειρήνη στην Περιοχή»
Σε μια ομιλία του κατά τη διάρκεια της 51ης συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ως τον «μεγαλύτερο εμπόδιο για την περιφερειακή ειρήνη». Οι δηλώσεις αυτές, που έγιναν στις 21 Ιουνίου 2025, έρχονται σε μια περίοδο έντασης στη Μέση Ανατολή, με τον Ερντογάν να καταδικάζει τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν ως απόπειρα υπονόμευσης των πυρηνικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.
Ο Ερντογάν, απευθυνόμενος σε διπλωμάτες της Αραβικής Λίγκας, κάλεσε τις χώρες με επιρροή στο Ισραήλ να μην παρασυρθούν από τη «δηλητηριώδη» ρητορική του και να επιδιώξουν διάλογο για την αποτροπή ευρύτερης σύγκρουσης. «Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν επιθυμεί διπλωματικές λύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι «σιωνιστικές φιλοδοξίες» του Νετανιάχου απειλούν να οδηγήσουν την περιοχή και τον κόσμο σε «καταστροφή». Επιπλέον, κατηγόρησε τη Δύση για «άνευ όρων υποστήριξη» στο Ισραήλ, δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την αναδιάταξη των συνόρων της Μέσης Ανατολής «με αίμα».
Η ομιλία του Ερντογάν επικεντρώθηκε επίσης στην κατάσταση στη Γάζα, όπου περιέγραψε τις συνθήκες ως «χειρότερες από αυτές των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης», συγκρίνοντας τις ισραηλινές ενέργειες με τις φρικαλεότητες του Χίτλερ. Εξέφρασε την αλληλεγγύη της Τουρκίας προς τον παλαιστινιακό λαό και υποστήριξε το δικαίωμα του Ιράν στην αυτοάμυνα, χαρακτηρίζοντας τις ισραηλινές επιθέσεις της 13ης Ιουνίου στο Ιράν ως «κρατική τρομοκρατία».
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ενίσχυσε τις δηλώσεις του Ερντογάν, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι οδηγεί την περιοχή σε «ολοκληρωτική καταστροφή» με τις επιθέσεις του στο Ιράν. Η σύνοδος του ΟΙΣ, με τη συμμετοχή 40 υπουργών Εξωτερικών από τα 57 κράτη-μέλη, ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη για συντονισμένη δράση εν μέσω της κλιμακούμενης σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν.
Από την άλλη πλευρά, ο Νετανιάχου φαίνεται να έχει ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις στο Ιράν, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν αυξημένη υποστήριξη λόγω της σκληρής στάσης του έναντι του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Ωστόσο, η άρνησή του να συμφωνήσει σε μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα παραμένει σημείο τριβής, με το Ισραήλ να επιμένει ότι η Χαμάς πρέπει να παραδοθεί και να εγκαταλείψει τη Γάζα.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία, καθώς η κλιμάκωση των εντάσεων απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής. Εν τω μεταξύ, η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα και οι πρόσφατες επιθέσεις στο Ιράν υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα της κατάστασης, με τον κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής κρίσης να παραμένει υπαρκτός.