
Αλβανικός χάρτης παρουσιάζει τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα και την Κέρκυρα ως «αλβανικά εδάφη»
Δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό του υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα
Αντιδράσεις και ανησυχία έχει προκαλέσει η δημοσίευση χάρτη στο επίσημο περιοδικό του αλβανικού υπουργείου Άμυνας (Gazeta “Ushtria”) με αφορμή τη συμπλήρωση 147 ετών από το Συνέδριο του Βερολίνου.
Ο χάρτης, που συνοδεύει άρθρο του περιοδικού, απεικονίζει ελληνικά εδάφη ενταγμένα στη λεγόμενη «Εθνική Αλβανία», περιλαμβάνοντας τις περιοχές της Κέρκυρας (Korfuz – 641 τ.χλμ), Ηγουμενίτσας (Gumenicë – 615 τ.χλμ), Πρέβεζας (Preveze – 1036 τ.χλμ), Άρτας (Artë – 1602 τ.χλμ), Ιωαννίνων (Janinë – 4990 τ.χλμ) και Γρεβενών (Grevenë – 1536 τ.χλμ), όπως αναφέρει το himara.gr.
Ο όρος «Εθνική Αλβανία» σε συνδυασμό με την παρουσίαση ελληνικών περιοχών παραπέμπει ευθέως στην αλυτρωτική ιδεολογία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία υποστηρίζεται από εθνικιστικούς κύκλους της χώρας.
Το άρθρο κάνει αναφορά στο Συνέδριο του Βερολίνου ως «ιστορική αδικία» εις βάρος των Αλβανών, υπονοώντας ότι οι περιοχές αυτές «τους ανήκαν» και στη συνέχεια «τους αφαιρέθηκαν». Ωστόσο, υπενθυμίζεται πως το αλβανικό κράτος δεν υπήρχε το 1878, όταν έλαβε χώρα το Συνέδριο, ενώ η Ήπειρος και τα Γρεβενά βρίσκονταν υπό οθωμανική κυριαρχία μέχρι την απελευθέρωσή τους από τον ελληνικό στρατό το 1912-13, κατοικούμενα στην πλειονότητά τους από ελληνικό πληθυσμό.
Η σοβαρότητα της υπόθεσης εντείνεται από το γεγονός ότι ο επίμαχος χάρτης δημοσιεύεται σε επίσημη έκδοση του υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας, την ώρα που η χώρα επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις 3 Νοεμβρίου 2024, στη Θεσσαλονίκη, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα είχε δηλώσει ενώπιον Αλβανών μεταναστών ότι «η Βόρειος Ήπειρος είναι ένας όρος που έχει πεθάνει».
