ΥΓΕΙΑ

H Μεσογειακή Διατροφή της Μητέρας κατά την Κύηση Μειώνει την Πιθανότητα Παχυσαρκίας των Παιδιών, σύμφωνα με Μελέτη

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients , οι ερευνητές προσδιόρισαν τη σχέση μεταξύ της τήρησης της μητρικής μεσογειακής διατροφής (MedDiet) κατά τη διάρκεια της κύησης και του κινδύνου υπέρβαρων ή παχύσαρκων απογόνων στα τέσσερα χρόνια.

Η επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας είναι μια παγκόσμια ανησυχία για την υγεία που επηρεάζει εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών, προκαλώντας ψυχολογικές συννοσηρότητες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαταραχές συμπεριφοράς και συναισθηματικές διαταραχές και μακροχρόνια καρδιαγγειακή νοσηρότητα και καρκίνο.

Επιπλέον, η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει τη σημασία της προγεννητικής διατροφικής ισορροπίας για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

Η στενή συμμόρφωση της μητέρας σε μια δίαιτα μεσογειακού τύπου κατά τη διάρκεια της κύησης θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για τον προσδιορισμό των πιθανών κινδύνων παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία. Η μεγαλύτερη τήρηση της δίαιτας έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Ωστόσο, οι μελέτες που εξετάζουν τον αντίκτυπο της προγεννητικής δίαιτας στην παχυσαρκία των απογόνων είναι σπάνιες και αποφέρουν ποικίλα αποτελέσματα, κάτι που δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα.

Σχετικά με τη μελέτη


Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν η μητρική τήρηση της MedDiet συσχετίστηκε με την παχυσαρκία των απογόνων στα τέσσερα χρόνια και αξιολόγησαν την επίδραση των μητρικών παραγόντων στη συσχέτιση.

Η ομάδα συμπεριέλαβε 272 δυάδες μητέρας-παιδιού από τη μελέτη Ensayo CLInico Para Suplementar con Hierro a EmbarazadaS (ECLIPSES) για ανάλυση.

Το πρωταρχικό αποτέλεσμα της μελέτης ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι απόγονοι με βάση τις βαθμολογίες z του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) για το φύλο και την ηλικία πάνω από το 85ο εκατοστημόριο χρησιμοποιώντας τα πρότυπα ανάπτυξης του παιδιού του ΠΟΥ.

Οι ερευνητές έλαβαν βασικά μητρικά δεδομένα από ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων πρόσωπο με πρόσωπο κατά την πρόσληψη, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού ιστορικού, της ηλικίας, του μορφωτικού επιπέδου, της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, της φυσικής δραστηριότητας, της κατάστασης καπνίσματος και της πρόσληψης αλκοόλ.

Εκτός από την ηλικία κύησης κατά τη γέννηση και τον τύπο τοκετού, έλαβαν δεδομένα για μεταβλητές που σχετίζονται με το παιδί, όπως το φύλο, το μήκος και το βάρος κατά τη γέννηση.

Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν υψηλότερη προγεννητική τήρηση της Μεσογειακής Διατροφής που σχετίζεται με χαμηλότερο μειωμένο υπέρβαρο/παχυσαρκία στα τέσσερα χρόνια, ειδικά μεταξύ μητέρων με πανεπιστημιακή εκπαίδευση ηλικίας κάτω των 30 ετών από χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο που δεν κάπνιζαν. Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να διερευνήσουν εάν η συσχέτιση επιμένει σε όλα τα στάδια της ζωής.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk