ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ούτε κλιματική αλλαγή, ούτε μετεωρίτες: Το τέλος της ζωής στη Γη θα οφείλεται στην απώλεια οξυγόνου, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Toho της Ιαπωνίας, που υποστηρίχθηκε από μοντέλα της NASA, το τέλος της ζωής στη Γη δεν θα προκληθεί από κλιματική αλλαγή ή πτώση μετεωριτών, αλλά από μια πολύ πιο σταδιακή και αναπόφευκτη διαδικασία: την απώλεια οξυγόνου από την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 5 Μαΐου 2025, αποκαλύπτει ότι αυτό το φαινόμενο δεν αποτελεί άμεση απειλή για τις επόμενες γενιές, αλλά προβλέπεται να συμβεί σε περίπου 1 δισεκατομμύριο χρόνια από σήμερα.

Τι λέει η μελέτη

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Toho χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις πλανητικών και ατμοσφαιρικών συνθηκών για να εξετάσουν πώς θα εξελιχθούν το κλίμα και η χημική σύσταση της Γης σε γεωλογική κλίμακα. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι, καθώς ο Ήλιος γίνεται πιο θερμός και φωτεινός με την πάροδο του χρόνου, η θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί σταδιακά, διαταράσσοντας την ευαίσθητη ισορροπία των αερίων στην ατμόσφαιρα.

Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας θα επηρεάσει τον κύκλο του άνθρακα, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη φωτοσύνθεση των φυτών. Με την κατάρρευση του κύκλου του άνθρακα, η παραγωγή οξυγόνου από τα φυτά θα μειωθεί δραματικά. Με την πάροδο του χρόνου, η ατμόσφαιρα της Γης θα επιστρέψει σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που υπήρχε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια: χαμηλή σε οξυγόνο και πλούσια σε μεθάνιο και άλλα αέρια του θερμοκηπίου.

Γιατί δεν είναι άμεσος κίνδυνος

Παρά το ανησυχητικό σενάριο, η μελέτη τονίζει ότι η διαδικασία αυτή θα λάβει χώρα σε χρονικό ορίζοντα δισεκατομμυρίων ετών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επηρεάσει τις σημερινές ή τις επόμενες γενιές. Ωστόσο, η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της κατανόησης των μακροπρόθεσμων πλανητικών διεργασιών και της εξέλιξης του Ήλιου, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Γης.

Συγκρίσεις με άλλες απειλές

Η μελέτη απορρίπτει την ιδέα ότι γεγονότα όπως η πτώση μετεωριτών ή η κλιματική αλλαγή θα αποτελέσουν την τελική απειλή για τη ζωή στη Γη. Οι μετεωρίτες που μπορούν να προκαλέσουν μαζική καταστροφή, όπως αυτός που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, είναι εξαιρετικά σπάνιοι, με πιθανότητα να συμβούν μία φορά κάθε 100 εκατομμύρια χρόνια. Παρομοίως, ενώ η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρή απειλή για τα οικοσυστήματα και την ανθρωπότητα σήμερα, δεν αναμένεται να εξαλείψει πλήρως το οξυγόνο ή τη μικροβιακή ζωή.

Η σημασία της έρευνας

Η έρευνα αυτή όχι μόνο προσφέρει μια ματιά στο μακρινό μέλλον του πλανήτη μας, αλλά ενισχύει επίσης την κατανόησή μας για το πώς οι αστρικές και πλανητικές διεργασίες επηρεάζουν τη δυνατότητα διατήρησης ζωής. Επιπλέον, τα ευρήματα έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της NASA, καθώς παρόμοιες διαδικασίες μπορεί να ισχύουν και για άλλους πλανήτες, βοηθώντας στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Συμπέρασμα

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Toho, με την υποστήριξη της NASA, μας υπενθυμίζει ότι η ζωή στη Γη είναι μέρος ενός ευρύτερου κοσμικού κύκλου. Αν και η απώλεια οξυγόνου δεν αποτελεί άμεση απειλή, η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας από πιο επείγουσες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σήμερα. Το μέλλον μπορεί να είναι μακρινό, αλλά οι ενέργειές μας τώρα θα καθορίσουν την κληρονομιά που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές.

Πηγές: eladelantado.com (5 Μαΐου 2025), ground.news (18 Ιανουαρίου 2025)

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο