Γιώργος Λιάγκας: «Το να σου εύχονται ψόφο και καρκίνο οι ηλίθιοι του διαδικτύου, είναι επικίνδυνο»
Η Σαφή Τοποθέτηση του Γιώργου Λιάγκα
Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, οι επιθέσεις μέσω διαδικτύου έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Ο Γιώργος Λιάγκας, διάσημος παρουσιαστής και δημοσιογράφος, ανέφερε πρόσφατα τις ανησυχίες του σχετικά με την επικίνδυνη ρητορική που συναντάμε online. Από την κατάσταση που βιώνει ο γνωστός καλλιτέχνης Περικλής Κονδυλάτος, ο οποίος δέχθηκε σοβαρές απειλές για τη ζωή του, αναδύονται σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια όσων εκφράζονται δημόσια.
Το Μήνυμα της Αλλαγής
Ο Γιώργος Λιάγκας δήλωσε ότι «η αποστολή ευχών ψόφου ή καρκίνου προς κάποιον είναι όχι μόνο ανήθικη αλλά και επικίνδυνη». Αυτές οι δηλώσεις έρχονται να επισημάνουν την ευθύνη που έχουμε ως κοινωνία όταν επικοινωνούμε στο διαδίκτυο. Η ανωνυμία, που συχνά προσφέρει το διαδίκτυο, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως κάλυψη για επικίνδυνες συμπεριφορές.
Ο Γιώργος Λιάγκας είπε χαρακτηριστικά: «Το είπε και ο Σπύρος Παπαδόπουλος ότι στο πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας φοβόμαστε να εκφραστούμε ελεύθερα. Από εκεί και πέρα όμως, το να σου εύχονται ψόφο, θάνατο, καρκίνο, το να σε απειλούν ότι θα έρθουν να σε βρουν, ότι θα σε σκοτώσουν… Όλο αυτό που γίνεται από τους ηλίθιους, τους ανεγκέφαλους του διαδικτύου είναι επικίνδυνο. Αυτός ο δημόσιος λιθοβολισμός που ζούμε καθημερινά όλοι μας για σημαντική ή ασήμαντη αφορμή, είναι κάτι το οποίο πρέπει να ελεγχθεί και να σταματήσει».
Στη συνέχεια ο παρουσιαστής του ΑΝΤ1 πρόσθεσε: «Προφανώς δεν είναι λύση ή άδεια οπλοφορίας. Άμα πάει να του την πέσει κάποιος, θα τον σκοτώσει; Δε θα βρει το δίκιο του. Για όνομα του Θεού. Από εκεί και πέρα, έχει δίκιο που λέει ότι τρώει εκείνος το περισσότερο μπούλινγκ».
Η Ευθύνη του Κοινωνικού Διαλόγου
Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι μας να κατανοήσουμε τη δύναμη των λέξεων. Όλοι έχουμε την υποχρέωση να οικοδομούμε έναν πιο υγιή διαδικτυακό διάλογο. Ο Γιώργος Λιάγκας ενθαρρύνει τους πολίτες να αντιτίθενται σε τέτοιες συμπεριφορές και να προάγουν μια κουλτούρα σεβασμού και υποστήριξης. Είναι στο χέρι μας να μετασχηματίσουμε το διαδίκτυο σε έναν χώρο θετικής αλληλεπίδρασης και όχι μίσους.