ΙΣΤΟΡΙΑ

Χαρίλαος Τρικούπης: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο χαρισματικός αλλά και αδικημένος Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Η Πολιτική Καριέρα του Χαρίλαου Τρικούπη

Ο Χαρίλαος Τρικούπης, ένας από τους πιο χαρισματικούς πολιτικούς άνδρες της Ελλάδας, διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός και κυριάρχησε στο πολιτικό προσκήνιο για 19 χρόνια, από το 1875 έως το 1894. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία σε ηλικία 33 ετών και κατάφερε να μεταμορφώσει την εικόνα της χώρας μέσω εκσυγχρονισμών που θεωρούνταν απίστευτοι για την εποχή του.

Η Συνεισφορά στη Θωράκιση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος

Το πολιτικό έργο του Τρικούπη συνδέεται άμεσα με τη θωράκιση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Εισήγαγε την αρχή της δεδηλωμένης, με στόχο να φέρει πιο δημοκρατικές διαδικασίες στη Βουλή. Η αρχή αυτή είχε ως σκοπό την ενίσχυση της δημοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας.

Εκσυγχρονιστικά Έργα και Οικονομικές Προκλήσεις

Ο Τρικούπης έθεσε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση του κύρους της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον σεβασμό από τις μεγάλες δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ιδρύθηκαν σχολεία και εκκλησίες, κατασκευάστηκαν δημόσια έργα που βελτίωσαν το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, άνοιξε η Διώρυγα της Κορίνθου και αποξηράνθηκε η λίμνη της Κωπαΐδας. Ωστόσο, για να υλοποιήσει τα φιλόδοξα σχέδιά του, δανείστηκε μεγάλα ποσά, οδηγώντας το κράτος σε χρεοκοπία το 1893, κατά την τελευταία του θητεία.

Στον Τρικούπη αποδίδεται η φράση «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» ενώπιον της Βουλής. Πέραν αυτού, από μελέτη των στοιχείων εκτιμάται ότι η πτώχευση θα είχε αποφευχθεί, αν ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ αποδεχόταν τους χειρισμούς του Χαριλάου Τρικούπη για τη σύναψη νέου δανείου για την αντιμετώπιση του χρέους.

Ο Γεώργιος δεν δέχτηκε την πρόταση του Τρικούπη να κυρωθεί η σύμβαση του δανείου – όπως προέβλεπε σχετικός Νόμος – και τη σύσταση «Ταμείου Δανείου» με βασιλικό διάταγμα και αντιπρότεινε να δώσει η Βουλή ειδική εξουσιοδότηση. Πιεζόμενος από τον Τρικούπη ζήτησε προθεσμία 48 ωρών «για να σκεφτεί».

Στο διάστημα αυτό με κρυπτογραφικό τηλεγράφημα που εστάλη στο Λονδίνο από τα Ανάκτορα δινόταν η εντολή να πουλήσουν στο χρηματιστήριο πολλών εκατομμυρίων ομολογίες ελληνικών δανείων, που οι τιμές τους ανέβαιναν καθημερινά εν όψει του νέου δανείου. Όλα αυτά οδήγησαν αμέσως τον Τρικούπη σε παραίτηση και τη χώρα, ύστερα από λίγο, στην πτώχευση.

Στις εκλογές του 1895 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής με αποτέλεσμα να αυτοεξοριστεί στις Κάννες της Γαλλίας. Το 1896, λίγο πριν πεθάνει, τέθηκε χωρίς τη θέλησή του υποψήφιος στις αναπληρωματικές εκλογές στην επαρχία Βάλτου και εκλέχτηκε πανηγυρικά.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk