LIFESTYLE

Ο Πρώτος Γάμος Ομόφυλων στην Αλβανία – Παντρεύτηκαν δύο γυναίκες [Βίντεο & Εικόνες]

Η Γαμήλια Τελετή και η Συμβολική της Σημασία

Η γαμήλια τελετή μεταξύ της Alba Ahmetaj και της Edlira Mara, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο δημαρχείο των Τιράνων, αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την Αλβανία. Η συγκεκριμένη τελετή θεωρείται η πρώτη ομόφυλη γαμήλια τελετή στη χώρα, η οποία χαρακτηρίζεται από μια συντηρητική κοινωνική κουλτούρα. Παρά το γεγονός ότι η τελετή ήταν ανεπίσημη και συμβολική, η παρουσία του ιερέα που ευλόγησε το ζευγάρι προσέδωσε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και βαρύτητα στην εκδήλωση.

Το ζευγάρι, Alba Ahmetaj και Edlira Mara, υπέβαλε την αίτηση γάμου τους στις 17 Μαΐου, μια κίνηση που αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Αλβανία. Αυτή η πρωτοβουλία έδειξε την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, αναδεικνύοντας την ανάγκη για νομοθετικές αλλαγές που να κατοχυρώνουν την ισότητα και την αποδοχή των ομόφυλων ζευγαριών.

Η Alba Ahmetaj και η Edlira Mara, με την πράξη τους αυτή, επέλεξαν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αγάπης, υπογραμμίζοντας ότι η αγάπη δεν γνωρίζει φραγμούς και περιορισμούς.

Νομικές Προκλήσεις και Συνταγματικές Αντιφάσεις

Η πρώτη ομόφυλη γαμήλια τελετή στην Αλβανία φέρνει στην επιφάνεια σημαντικές νομικές και συνταγματικές αντιφάσεις. Σύμφωνα με τον αλβανικό οικογενειακό κώδικα, ο γάμος ορίζεται ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Αυτός ο ορισμός έρχεται σε άμεση αντίθεση με το άρθρο 53 του συντάγματος, το οποίο επιτρέπει σε κάθε άτομο να παντρεύεται και να δημιουργεί οικογένεια χωρίς περιορισμούς λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η Edlira Mara, μια γνωστή ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, σχολίασε στο Facebook ότι ο οικογενειακός κώδικας παραβιάζει το Σύνταγμα τους και κάνει διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Αυτή η νομική αντίφαση προκαλεί σύγχυση και δημιουργεί σημαντικά εμπόδια για τα ομόφυλα ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν.

«Το αίτημά μας συμβολίζει το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ και δύσκολο, αλλά πάνω απ’ όλα δίκαιο αγώνα. Είμαστε αποφασισμένες να ακολουθήσουμε τη νομική οδό και να σεβαστούμε τις διαδικασίες και τους θεσμούς της χώρας μας, αμφισβητώντας το περιεχόμενο του Οικογενειακού Κώδικα που προάγει τις διακρίσεις, για να επιδιώξουμε την αναγνώριση του δικαιώματός μας να παντρευτούμε, ισότιμα με κάθε άλλο ζευγάρι στην Αλβανία», είπε.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk