ΕΛΛΑΔΑ

Το «Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι»: Η σκοτεινή ιστορία πίσω από την ταινία του Μπερνάντο Μπερτολούτσι

Ο Μπερνάντο Μπερτολούτσι γεννήθηκε σαν σήμερα, 16 Μαρτίου 1941

To Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι η αμφιλεγόμενη ταινία έχει επικριθεί τα τελευταία χρόνια, μετά τις αποκαλύψεις σοκ για την πιο διαβόητη σκηνή της.

Κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ την 1η Φεβρουαρίου 1973, το ερωτικό δράμα του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι ακολουθεί μια νεαρή γυναίκα από το Παρίσι (η αείμνηστη Μαρία Σνάιντερ ), η οποία ξεκινά μια ανώνυμη σεξουαλική σχέση με έναν μεγαλύτερο Αμερικανό χήρο ( Μάρλον Μπράντο ).

Σε μια συγκλονιστική σκηνή, ο Paul βιάζει τη Jeanne, χρησιμοποιώντας ένα ραβδί βούτυρο ως λιπαντικό.

Η Σνάιντερ, η οποία ήταν μόλις 19 ετών όταν γύρισε την ταινία δίπλα στον 48χρονο Μπράντο, είπε σε μια συνέντευξη το 2007 ότι η σκηνή «δεν ήταν στο αρχικό σενάριο», αλλά ότι ο Μπράντο είχε την ιδέα να την προσομοιώσει και της είπε ακριβώς πριν χρειαστεί να γυρίσουν αυτό το μέρος.

«Ήμουν τόσο θυμωμένη», είπε. «Ο Μάρλον μου είπε, «Μαρία, μην ανησυχείς, είναι απλώς μια ταινία», αλλά κατά τη διάρκεια της σκηνής, παρόλο που αυτό που έκανε ο Μάρλον δεν ήταν αληθινό, έκλαιγα με αληθινά δάκρυα.

«Ένιωσα ταπεινωμένη και για να είμαι ειλικρινής, ένιωσα λίγο βιασμένη, τόσο από τον Μάρλον όσο και από τον Μπερτολούτσι. Μετά τη σκηνή, ο Μάρλον δεν με παρηγόρησε ούτε ζήτησε συγγνώμη. Ευτυχώς, υπήρξε μόνο μία λήψη.”

Εκ των υστέρων, είπε η Σνάιντερ, θα έπρεπε να έχει καλέσει τον ατζέντη ή τον δικηγόρο της «επειδή δεν μπορείς να αναγκάσεις κάποιον να κάνει κάτι που δεν υπάρχει στο σενάριο, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν το ήξερα».

last

Το 2016, ένα κλιπ επανεμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μια συνέντευξη Τύπου του 2013 με τον Μπερτολούτσι , στην οποία συζητούσε για τα γυρίσματα της σκηνής.

Ο Ιταλός σκηνοθέτης περιέγραψε πώς αυτός και ο Μπράντο είχαν την ιδέα να χρησιμοποιήσουν το βούτυρο στη σεναριακή σκηνή βιασμού, αλλά δεν είπε στον Σνάιντερ «τι συνέβαινε, γιατί ήθελα την αντίδρασή της ως κορίτσι, όχι ως ηθοποιός». «Ήθελα να αντιδράσει ταπεινωμένη», είπε.

Το σχόλιο προκάλεσε κατακραυγή σε όλο το Χόλιγουντ, με την Ava DuVernay να σχολιάζει: «Ασυγχώρητο. Ως σκηνοθέτης, μετά βίας μπορώ να το καταλάβω αυτό. Ως γυναίκα, είμαι τρομοκρατημένη, αηδιασμένη και εξοργισμένη από αυτό».

last tango

“Ουάου. Δεν θα ξαναδώ αυτή την ταινία, τον Μπερτολούτσι ή τον Μπράντο με τον ίδιο τρόπο», έγραψε στο Twitter ο Κρις Έβανς. «Αυτό είναι πέρα ​​από αηδιαστικό. Νιώθω οργή.”

Αφού κυκλοφόρησε το βίντεο και πολλές εφημερίδες ανέφεραν ότι η Σνάιντερ είχε βιαστεί στα γυρίσματα, ο Μπερτολούτσι δημοσίευσε μια δήλωση διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για προσομοίωση σεξουαλικής σκηνής.

«Κάποιος σκέφτηκε, και πιστεύει, ότι η Μαρία δεν είχε ενημερωθεί για τη βία εναντίον της. Αυτό είναι ψευδές», υποστήριξε. «Η Μαρία ήξερε τα πάντα γιατί είχε διαβάσει το σενάριο, όπου περιγράφονταν όλα. Η μόνη καινοτομία ήταν η ιδέα του βουτύρου».

Η Σνάιντερ πέθανε το 2011, ενώ ο Μπερτολούτσι το 2018 .

Δείτε το βίντεο:

https://youtu.be/vGaDOGYkJ8U?si=LWpEJYoznaaPHUvx

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk