ΙΣΤΟΡΙΑ

Τουρκία: Ιστορικοί λένε ότι βρήκαν πού έγινε η Μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η ιστορική σημασία της μάχης του Γρανικού

Η μάχη του Γρανικού ποταμού, που διεξήχθη το 334 π.Χ., αποτέλεσε την καθοριστική αρχή για την καριέρα του μεγάλου Αλέξανδρου. Στην τοποθεσία αυτή, οι μακεδονικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Αλέξανδρου νίκησαν τον πανίσχυρο περσικό στρατό, επιτρέποντάς τους να προχωρήσουν βαθιά στα εδάφη του εχθρού. Αυτή η νίκη δεν ήταν απλώς στρατηγική, αλλά και συμβολική, που καθόρισε την πορεία της ιστορίας.

Η ανακάλυψη της τοποθεσίας

Μέχρι πρόσφατα, η ακριβής τοποθεσία της μάχης είχε παραμείνει αδιευκρίνιστη. Ωστόσο, ιστορικοί και αρχαιολόγοι, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Reyhan Körpe από το πανεπιστήμιο Çanakkale Onsekiz Mart, κατάφεραν να βρουν την τοποθεσία στην επαρχία Τσανάκκαλε στη βορειοδυτική Τουρκία. Σύμφωνα με τον Körpe, τα τελευταία τρία χρόνια αφιέρωσαν τους πόρους τους στον εντοπισμό αυτού του ιστορικού πεδίου μάχης, και το 2024 οι προσπάθειές τους απέδωσαν καρπούς.

Η σημασία της ανακάλυψης

Η ανακάλυψη της τοποθεσίας της μάχης του Γρανικού είναι μια σημαντική εξέλιξη για την κατανόηση της στρατηγικής και τακτικής του Μεγάλου Αλέξανδρου. Η τοποθεσία δεν προσφέρει μόνο πληροφορίες σχετικά με την έκβαση της μάχης, αλλά και για τα βήματα που έκανε ο Αλέξανδρος για να φτάσει εκεί. Οι μελέτες αυτές θα μπορούσαν να ρίξουν φως σε στρατηγικές εκστρατείες του Αλέξανδρου, επηρεάζοντας τη σύγχρονη γνώση σχετικά με την αρχαία στρατιωτική ιστορία.

Αυτό το πέτυχαν κυρίως μέσω της προσεκτικής μελέτης και ανάλυσης αρχαίων κειμένων που περιέγραφαν αυτή τη διαδρομή, γεγονός που κατέστησε δυνατή την αντιστοίχιση κειμενικών αναφορών με τα σημερινά χαρακτηριστικά του τοπίου και τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις που χρονολογούνται από την εποχή της Αλεξάνδρειας. Αυτή η άσκηση χαρτογράφησης χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί, αλλά οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι διαθέτουν τώρα έναν λεπτομερή και εξαιρετικά ακριβή χάρτη που παρακολουθεί την αρχική διαδρομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τη δόξα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Körpe , ο Αλέξανδρος «άρχισε την εκστρατεία του στην πεδιάδα του χωριού Özbek, κινήθηκε προς τα ανατολικά μέσω του Umurbey , του Lapseki , διέσχισε τα βουνά και κατέβηκε στην πεδιάδα Biga για να φτάσει στον ποταμό Γρανικό».

Γνωστός ως ποταμός Biga σήμερα, αυτός ο μικρός και σχετικά σκοτεινός πλωτός δρόμος ξεκινά από τη βάση του όρους Ida στην επαρχία Τσανάκαλε και εκτείνεται βορειοανατολικά μέχρι τη Θάλασσα του Μαρμαρά . Ο ποταμός είναι ήσυχος και ειρηνικός σήμερα, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι μια σκληρή και αιματηρή μάχη που στοίχισε τη ζωή από 5.000 έως 6.000 άντρες διεξήχθη κατά μήκος των ακτών του πριν από περισσότερα από 2.300 χρόνια.

Ο μακεδονικός στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου συγκρούστηκε για πρώτη φορά με τους στρατιώτες της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας, που εστάλησαν για να προστατεύσουν τα σύνορα της αυτοκρατορίας από τον Πέρση αυτοκράτορα Δαρείο Γ’ . Ο θρίαμβος του Αλέξανδρου επί των ισχυρών Περσών τον καθιέρωσε σταθερά ως υπολογίσιμη δύναμη και οι μελλοντικές του επιτυχίες ήταν πιθανώς αναπόφευκτες όταν αυτός και ο στρατός του διέσπασαν την αρχική γραμμή άμυνας των Περσών .

Σε μια συνάντηση που διοργανώθηκε από την Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Τσανάκκαλε , ο καθηγητής Körpe παρουσίασε τα ευρήματα της ομάδας του σε αρκετούς περιφερειάρχες και τοπικούς δημάρχους, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν όταν άκουσαν τα νέα.

«Αυτή η μάχη έλαβε χώρα κοντά σε ένα ποτάμι που κάποτε ήταν γνωστό ως Γρανικός, περίπου 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) ανατολικά του σημερινού Τσανάκκαλε , στην καρδιά της πεδιάδας Biga»

Είπε στους συγκεντρωμένους αξιωματούχους. «Αυτή ήταν η πιο σημαντική μάχη του Αλεξάνδρου γιατί, μετά από αυτή τη νίκη, κατέκτησε τη δυτική Ανατολία και, αργότερα, όλη τη Μικρά Ασία, φτάνοντας μέχρι την Ινδία. Η επιτυχία του σε αυτή τη μάχη δεν ήταν μόνο σημαντική για τον Αλέξανδρο, αλλά και σημαδιακή ένα από τα πιο σημαντικά σημεία καμπής στην παγκόσμια ιστορία».

Ο Μέγας Αλέξανδρος κυβέρνησε τη Μακεδονική Αυτοκρατορία από το 336 π.Χ. μέχρι το θάνατό του το 323 π.Χ. και μέσα σε μόλις 13 χρόνια έχτισε μια από τις πιο εκτεταμένες και ισχυρές αυτοκρατορίες που είχε δει ποτέ η Γη. Παραμένει μια θρυλική φιγούρα μέχρι σήμερα, γι’ αυτό και αξιωματούχοι στην περιοχή που κατέκτησε πριν από πολύ καιρό ελπίζουν να αναπτύξουν την τοποθεσία της Μάχης του Γρανικού ως τουριστικό αξιοθέατο , τώρα που επιτέλους βρέθηκε.

newsok

Συγκλονιστικά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk