ΙΣΤΟΡΙΑ

Συναρπαστική Ανακάλυψη στην Τροία: Σφαιρίδια από πηλό 3.500 Ετών Αποκαλύπτουν την Αλήθεια Πίσω από τον Τρωικό Πόλεμο

Μια συναρπαστική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Τροία φέρνει στο φως νέα στοιχεία που ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο θρυλικός Τρωικός Πόλεμος, όπως περιγράφεται στην Ιλιάδα του Ομήρου, μπορεί να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Τούρκοι αρχαιολόγοι, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ρουστέμ Ασλάν από το Πανεπιστήμιο Çanakkale Onsekiz Mart, αποκάλυψαν χιλιάδες σφαιρίδια από πηλό και λειασμένες πέτρες ηλικίας 3.500 ετών, μαζί με όπλα, στην περιοχή του παλατιού της αρχαίας πόλης, που χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (περίπου 1200 π.Χ.). Αυτά τα ευρήματα, που βρέθηκαν σε ανασκαφές του 2025 στον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας, ο οποίος αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, υποδεικνύουν έντονη πολεμική δραστηριότητα, πιθανώς συνδεδεμένη με τον μυθικό πόλεμο.

Σύμφωνα με το Daily Mail, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δεκάδες σφαιρίδια και βέλη κοντά στα τείχη του παλατιού, μαζί με καμένα κτίρια και ανθρώπινους σκελετούς που φαίνεται να θάφτηκαν βιαστικά. «Η συγκέντρωση τόσων σφαιριδίων σε μια μικρή περιοχή υποδηλώνει έντονη μάχη, είτε μια απεγνωσμένη άμυνα είτε μια ολοκληρωτική επίθεση», δήλωσε ο καθηγητής Ασλάν, όπως αναφέρει το Anadolu Agency. Τα σφαιρίδια, λειασμένα για αεροδυναμική ακρίβεια, ήταν από τα πιο φονικά όπλα της Εποχής του Χαλκού, ικανά να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς όταν εκτοξεύονταν με σφεντόνα.

Η φετινή ανασκαφική περίοδος, μέρος του προγράμματος «Κληρονομιά για το Μέλλον» που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και χρηματοδοτείται από την εταιρεία ICDAS, επικεντρώνεται στη λεγόμενη «στρώση καταστροφής» της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Αυτή η στρώση, που χρονολογείται γύρω στο 1200 π.Χ., συνδέεται με την περίοδο που οι Έλληνες ιστορικοί τοποθετούν τον Τρωικό Πόλεμο, περίπου το 1184 π.Χ. Όπως αναφέρει το Archaeology Magazine, προηγούμενες ανασκαφές από τον Καρλ Μπλέγκεν τη δεκαετία του 1930 και τον Μάνφρεντ Κόρφμαν τη δεκαετία του 1980 είχαν αποκαλύψει καμένες δομές και σκελετούς, αλλά η φετινή έρευνα ενισχύει την υπόθεση ότι η Τροία υπέστη βίαιη πολιορκία.

Η Τροία, γνωστή ως Wilusa στα χιττιτικά κείμενα, ήταν μια πλούσια πόλη-κράτος κοντά στα Δαρδανέλια, στρατηγικό σημείο ελέγχου των εμπορικών δρόμων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Η ανακάλυψη όπλων, όπως αιχμές βελών και εργαλεία από οστά, μαζί με ίχνη πυρκαγιάς, υποδηλώνει ότι η πόλη δεν κατέρρευσε σταδιακά αλλά υπέστη ξαφνική καταστροφή. «Αυτά τα ευρήματα μας φέρνουν πιο κοντά στην επιβεβαίωση ότι ο Τρωικός Πόλεμος δεν ήταν απλώς μύθος», δήλωσε ο Ασλάν στο Hürriyet Daily News.

Παρά την απουσία φυσικών στοιχείων για τον Δούρειο Ίππο, που θεωρείται πιθανότατα ποιητικό σύμβολο, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η Τροία υπήρξε πεδίο μάχης κατά την κατάρρευση της Εποχής του Χαλκού, μια περίοδο αναταραχών με εισβολές και μαζικές μεταναστεύσεις. Το Greek Reporter αναφέρει ότι οι ανασκαφές επικεντρώνονται σε περιοχές μεταξύ του παλατιού, της αγοράς και των τειχών, όπου τα σημάδια βίαιης σύγκρουσης είναι πιο εμφανή.

Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο ζωντανεύει την Ιλιάδα, αλλά υπογραμμίζει τη σημασία της Τροίας ως ιστορικού και πολιτιστικού σταυροδρομιού. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η συνέχιση των ανασκαφών θα αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία, φωτίζοντας τη σύνδεση μεταξύ μύθου και ιστορίας.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο