ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα, 17 Απριλίου 1967: Η πρώτη αλλά… επεισοδιακή συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα που δεν τέλειωσε ποτέ

Τον Απρίλιο του 1967, η Αθήνα ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει μια συναυλία που αναμενόταν να αφήσει εποχή. Οι Rolling Stones, μια από τις πιο διάσημες ροκ μπάντες της εποχήςκαι οι θαυμαστές τους ανυπομονούσαν να τους δουν από κοντά.

Την ημέρα της συναυλίας, στις 17 Απριλίου, το γήπεδο του Παναθηναϊκού γέμισε με χιλιάδες θεατές που περίμεναν με ανυπομονησία την εμφάνιση των Rolling Stones. Η συναυλία ξεκίνησε κανονικά, αλλά δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Στις 22 Μαρτίου κυκλοφορεί το 77ο τεύχος του μουσικού περιοδικού Μοντέρνοι Ρυθμοί με μια είδηση βόμβα: «Δεν είναι ούτε πρωταπριλιάτικο ψέμα, ούτε διαφημιστικό κόλπο. Οι Ρόλινγκ Στόουνς έρχονται». Η συμφωνία είχε κλείσει προ οκταημέρου μεταξύ του δημοσιογράφου και ατζέντη Νίκου Μαστοράκη και του μάνατζερ του συγκροτήματος Ντέβιντ Απς.

Οι Rolling Stones, ζήτησαν και πήραν $20.000. Τότε 600.000 δρχ. Ακόμα, $5.000 στοίχησε η μικρομεγαφωνική εγκατάσταση. Κόστη για σκηνικά και φωτιστικά εφφέ ήταν ανύπαρκτα έως και αδιανόητα. Οι STONES, θα καθίσουν για πρώτη φορά ίσως, σε απλές Βιενέζικες καρέκλες καφενείου. Το εισιτήριο είχε καθορισθεί στις 60-120 δρχ. και 500 για λίγες ειδικές θέσεις μπροστά από την εξέδρα.

Αφού εμφανίστηκαν πρώτα τα ελληνικά συγκροτήματα Loubogg, MGC, Idols, Τάσος Παπασταμάτης, Δάκης και We Five στη σκηνή βγήκαν οι Μικ Τζάγκερ, Κιθ Ρίτσαρντς, Μπράιαν Τζόουνς και Μπιλ Γουάιμαν ανοίγοντας τη συναυλία τους στην Αθήνα με το Last Time.

Ακολούθησαν τα τραγούδια Lady Jane, 19th Nervous Breakdown, Ruby Tuesday και Let’s spend the night together. Λίγο πριν αρχίσουν να παίζουν το Satisfaction, ο Μικ Τζάγκερ είχε την έμπνευση να ράνει τους θεατές με κόκκινα γαρύφαλλα κι επειδή δεν έφτανε στην εξέδρα, το ανέθεσε στον μάνατζερ της περιοδείας, Τομ Κέιλοκ. Η πράξη θεωρήθηκε επαναστατική από την Αστυνομία και αμέσως έξι άνδρες της έπεσαν πάνω του ασκώντας βία.

Οι υπεύθυνοι του γηπέδου, με διαταγή της Αστυνομίας, κατέβασαν τον γενικό και η συναυλία τερματίσθηκε άδοξα μέσα σε πυκνό σκοτάδι. Τα μέλη των Rolling Stones φυγαδεύτηκαν στο ξενοδοχείο, μη μπορώντας να καταλάβουν τι συνέβη. Αγανακτισμένοι θεατές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και συγκρότησαν διαδήλωση που κατέληξε μπροστά από το «Χίλτον», φωνάζοντας το σύνθημα: «Τσιλιχρήστο παραιτήσου!» (σ.σ. ο τότε διευθυντής της Αστυνομίας)

Στην έντυπη LiFO (#333, 28/3/2013) o Γιάννης Πετρίδης ξαναθυμάται τους Rolling Stones της Λεωφόρου με αφορμή το αφιέρωμα «Αθήνα, Ιστορία μιας πόλης»:

«Το στάδιο το βράδυ ήταν σχεδόν γεμάτο. Πρώτα βγήκαν κάποια ελληνικά συγκροτήματα (Loubogg, MGC, Idols, Τάσος Παπασταμάτης, Δάκης και We Five). Θυμάμαι ότι έτρεχα από ‘δω και από ‘κει, προσπαθώντας να βρω άκρη για να μπω στα παρασκήνια. Κάποια στιγμή βγήκαν οι Stones. Πρέπει να έπαιξαν περίπου μισή ώρα. Απ’ όσα έχει συγκρατήσει η μνήμη μου, ο Τζάγκερ πλησίασε προς την κερκίδα που κάθονταν συνήθως οι φανατικοί φίλοι του Παναθηναϊκού (Θύρα 13). Εκεί δημιουργήθηκε μια αναστάτωση, στο πλαίσιο πάντα μιας συναυλίας. Δηλαδή σήμερα δεν θα μας έκανε εντύπωση. Πριν παίξουν το ‘Satisfaction’, ο μάνατζερ της μπάντας άρχισε να πετάει στο κοινό κόκκινα τριαντάφυλλα. Αυτό εκνεύρισε κάποιους αστυνομικούς, που έσπασαν στο ξύλο τον μάνατζερ και απώθησαν τον Τζάγκερ. Η μπάντα αποχώρησε και δεν ξαναβγήκε ποτέ. Υπήρξε κάποια αναστάτωση, ακούστηκαν γιουχαΐσματα και για να ηρεμήσουν τα πλήθη η διεύθυνση του σταδίου έκλεισε τον γενικό. Μέσα στο σκοτάδι φυγαδεύτηκε η μπάντα».

Η συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα το 1967 έμεινε χαραγμένη στη μνήμη των θεατών και έγινε αντικείμενο συζήτησης για πολλά χρόνια. Παρά την αποτυχία να ολοκληρωθεί, αυτή η συναυλία συμβόλισε την έναρξη μιας νέας εποχής για τη ροκ μουσική στην Ελλάδα και άνοιξε τον δρόμο για πολλές άλλες συναυλίες που ακολούθησαν.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk