ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πρωτοποριακό Πρόγραμμα πρόληψης αυτοκτονιών στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο από την «ΚΛΙΜΑΚΑ»

Εισαγωγή στο Πρόγραμμα

Αρχές Σεπτεμβρίου, το Λαϊκό Νοσοκομείο εγκαινίασε ένα καινοτόμο μοντέλο πρόληψης αυτοκτονιών σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Αυτοκτονίας «Κλίμακα». Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από τα θέματα ψυχικής υγείας και στην υποστήριξη ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα.

Σκοπός του Προγράμματος

Με βάση τα στοιχεία από την «Κλίμακα», οι αυτοκτονίες είναι μια σοβαρή έκφραση ψυχικής ασθένειας. Στην Ελλάδα, έχουν υπάρξει πάνω από 100 περιπτώσεις ενδονοσοκομειακών αυτοκτονιών στα τελευταία χρόνια, εκ των οποίων 56 καταγράφηκαν μόνο την τελευταία πενταετία. Το πρόγραμμα στοχεύει να ενισχύσει τη στήριξη αυτών των ατόμων και να προλάβει τα περιστατικά αυτοκτονίας.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου του Λαϊκού Νοσοκομείου,

Για άλλη μια φορά το ΓΝΑ ΛΑΪΚΟ καινοτομεί και σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας ΚΛΙΜΑΚΑ, ανακοινώνει την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος πρόληψης αυτοκτονίας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, τη στήριξη ατόμων με ψυχικά προβλήματα και την πρόληψη περιστατικών αυτοκτονίας.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 04/09/2024 ξεκίνησε στο Νοσοκομείο μας η εφαρμογή πλάνου δράσης για τη διαμόρφωση Πιλοτικού Προγράμματος Πρόληψης της Αυτοκτονίας, που σχεδιάστηκε από το Κέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας ΚΛΙΜΑΚΑ ειδικά για το ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο πυλώνες (έναν εκπαιδευτικό / επιστημονικό και έναν τεχνικό) και θα υλοποιηθεί σε τέσσερις διαφορετικές φάσεις, επιτρέποντας τη δημιουργία μιας αντιαυτοκτονικής ασπίδας με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Νοσοκομείου. Κατά τις δύο πρώτες φάσεις του (Α. Εγκατάσταση της Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας της ΚΛΙΜΑΚΑ στο χώρο του Νοσοκομείου και Β. Συλλογή και Χρήση Πληροφοριών), θα διερευνηθούν και καταγραφούν οι διαδικασίες του Νοσοκομείου και θα υπάρξουν συναντήσεις με τους εργαζόμενους, έτσι ώστε το Πιλοτικό Πρόγραμμα να διαμορφωθεί με τη συνεργασία τους.

Μια πετυχημένη λειτουργία του Πιλοτικού Προγράμματος Πρόληψης της Αυτοκτονίας θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλες Νοσοκομειακές δομές της χώρας.

Από την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024, τα στελέχη της ΚΛΙΜΑΚΑ εγκαταστάθηκαν στο χώρο του Νοσοκομείου και ξεκίνησε η γνωριμία με τους εργαζόμενους και η ενημέρωσή τους σχετικά με το έργο τους.

Η ΚΛΙΜΑΚΑ, με τη πολύχρονη εμπειρία της στον τομέα της ψυχικής υγείας, καθώς και το Λαϊκό Νοσοκομείο, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος της αυτοκτονίας και των ψυχικών διαταραχών, στοχεύει στο να συμβάλει στην βέλτιστη προσέγγιση ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η ανακοίνωση του προγράμματος έγινε στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης προς τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024 στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής στον 1ο όροφο του ΓΝΑ ΛΑΪΚΟ επ’ αφορμή εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης της Αυτοκτονίας.

Η εκδήλωση αυτή έδωσε την ευκαιρία μιας πρώτης ενημέρωσης σχετικά με τη συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ για τη δημιουργία μιας αντιαυτοκτονικής ασπίδας στο Νοσοκομείο.

Η ΚΛΙΜΑΚΑ είναι φορέας προαγωγής της ψυχικής υγείας, βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, λειτουργεί την 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία (1018) και αποτελεί τον Εθνικό Αντιπρόσωπο στη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

Κατά τη διάρκειά της, τονίστηκε ότι η επιτυχία του Πιλοτικού Προγράμματος προϋποθέτει τη συνδιαμόρφωσή του από τους εργαζόμενους που θα το εφαρμόσουν, έτσι ώστε να αντανακλά την πραγματικότητα της εργασίας τους, να λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις και τις δυσκολίες της και να λειτουργήσει τελικά υποστηρικτικά και για τους ίδιους.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλίες ειδικών και μελών της ΚΛΙΜΑΚΑ προκειμένου να αναδειχτεί η σημασία της ψυχικής υγείας και να μειωθούν τα στερεότυπα γύρω από την αυτοκτονία. Από την πλευρά του «Λαϊκού» υπήρξε ενημέρωση σε σχέση με το χαρακτήρα της συνεργασίας και από την πλευρά της ΚΛΙΜΑΚΑ ομιλίες γύρω από το θέμα της πρόληψης και τους στόχους και τον τρόπο διαμόρφωσης και λειτουργίας του Πιλοτικού Προγράμματος. Η ενημερωτική αυτή συνάντηση προσείλκυσε το ενδιαφέρον του προσωπικού καθώς συμμετείχαν σε αυτήν περίπου εβδομήντα εργαζόμενοι εκ μέρους όλων των Υπηρεσιών του ΓΝΑ ΛΑΪΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Διευθυντών Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, κ. Μιχαήλ Βουλγαρέλη και κ. Θεώνη Ζούγκου, αντίστοιχα.

Η συμμετοχή του υγειονομικού προσωπικού είναι μείζονος σημασίας στην ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών, και όλοι έχουμε ρόλο στο να υποστηρίξουμε ανθρώπους με ψυχικές δυσκολίες, επεσήμαναν στις ομιλίες τους, ο Διοικητής του Λαϊκού Νοσοκομείου, κ. Θεοφάνης Ροΐδης, ο Αναπληρωτής Διοικητής κ.Δημήτριος Παπαδάκης, ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, κ. Μιχαήλ Βουλγαρέλης, η ψυχολόγος του Νοσοκομείου, η κ. Αντιγόνη Λεμπέση, αλλά και ο Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ, κ. Κυριάκος Κατσαδώρος και η αρχιτέκτονας-μηχανικός της ΚΛΙΜΑΚΑ κ. Μέλια Κουρτίνα.

Επιπλέον, την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024, επ’ αφορμή εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας αναρτήθηκαν αφίσες σε κεντρικά σημεία και πίνακες ανακοινώσεων του Νοσοκομείου με τα λογότυπα του Υπουργείου Υγείας, της ΚΛΙΜΑΚΑ και του ΓΝΑ ΛΑΪΚΟ και έγινε και κοινοποίηση αυτών σε ηλεκτρονική μορφή προς όλες τις Υπηρεσίας και τα Τμήματα του Νοσοκομείου. Η παραπάνω δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αποτελεί επισφράγιση αυτής της άρρηκτης συνεργασίας προς ενίσχυση της Ποιότητας και Ασφάλειας αλλά και της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των Επαγγελματιών Υγείας για θέματα που αφορούν την ολιστική προσέγγιση των ασθενών.

Ευχόμαστε η συνεργασία με ένα τέτοιο φορέα εξειδικευμένο σε θέματα ψυχικής υγείας και πρόληψης αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών να λειτουργήσει καταρχήν προστατευτικά για τους ασθενείς αλλά να αποτελέσει επίσης πηγή άντλησης πληροφορίας χρήσιμης για τον κάθε εργαζόμενο τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά και να συμβάλει συνολικά σε ένα αίσθημα μεγαλύτερης ασφάλειας μέσα στο Νοσοκομείο.

Οι Επιπτώσεις στην Κοινωνία

Η κοινωνία έχει την ευθύνη να προασπίσει την ψυχική υγεία. Με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, η «Κλίμακα» στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης για αρκετούς ευάλωτους συνανθρώπους μας. Η πρόληψη της αυτοκτονίας απαιτεί συλλογική ευαισθητοποίηση και συνεργασία υπευθύνων φορέων, ώστε να μειωθούν τα περιστατικά και να προσφερθεί η κατάλληλη φροντίδα στους πάσχοντες.

newsok

Συγκλονιστικά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk