ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πρωτοποριακή Ανακάλυψη: Η Τεχνητή Νοημοσύνη Μετατρέπει τα Ανοσοκύτταρα σε «Ελεύθερους Σκοπευτές» Κατά του Καρκίνου σε Μόλις Λίγες Εβδομάδες

Μια επαναστατική ανακάλυψη από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (DTU) φέρνει την ελπίδα πιο κοντά για εκατομμύρια ασθενείς με καρκίνο. Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη (AI), επιστήμονες ανέπτυξαν μια μέθοδο που μετατρέπει τα ανοσοκύτταρα του ανθρώπινου σώματος σε ακριβείς «δολοφόνους» καρκινικών κυττάρων, μειώνοντας τον χρόνο ανάπτυξης θεραπείας από χρόνια σε μόλις 4-6 εβδομάδες. Αυτή η πρωτοποριακή προσέγγιση, που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε στόχους καρκινικών όγκων, ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένες θεραπείες, προσφέροντας ελπίδα για πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες.

Μια Νέα Εποχή για την Ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία, που αξιοποιεί τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος για να καταπολεμήσει τον καρκίνο, έχει αλλάξει τα δεδομένα στη θεραπεία της νόσου. Ωστόσο, η παραδοσιακή διαδικασία εύρεσης κατάλληλων υποδοχέων Τ-κυττάρων (T-cell receptors) που μπορούν να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν καρκινικά κύτταρα είναι χρονοβόρα και συχνά αναποτελεσματική. «Είναι σαν να ψάχνεις ψύλλο στα άχυρα», λέει ο Τίμοθι Π. Τζένκινς, αναπληρωτής καθηγητής στο DTU και επικεφαλής της μελέτης. «Η πλατφόρμα μας χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να σχεδιάσει μοριακές ‘κλειδαριές’ που καθοδηγούν τα Τ-κύτταρα απευθείας στον στόχο, σαν να τους δίνουμε έναν χάρτη Google Maps για τα καρκινικά κύτταρα».

Η νέα μέθοδος, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνών Scripps, βασίζεται σε τρία AI εργαλεία, με κύριο το μοντέλο RFdiffusion, το οποίο σχεδιάζει πρωτεΐνες που ταιριάζουν απόλυτα με τα καρκινικά κύτταρα. Αυτές οι πρωτεΐνες, γνωστές ως «minibinders», λειτουργούν σαν «κλειδιά» που επιτρέπουν στα Τ-κύτταρα να εντοπίζουν και να εξουδετερώνουν τους όγκους με ακρίβεια, χωρίς να βλάπτουν υγιείς ιστούς.

Πώς Λειτουργεί η Μέθοδος

Η διαδικασία είναι απλή και μοιάζει με υπάρχουσες θεραπείες, όπως η CAR-T κυτταρική θεραπεία, που χρησιμοποιείται για τη λευχαιμία και το λέμφωμα. Οι ασθενείς δίνουν δείγμα αίματος, από το οποίο οι επιστήμονες απομονώνουν τα Τ-κύτταρα. Στη συνέχεια, αυτά τα κύτταρα τροποποιούνται στο εργαστήριο ώστε να φέρουν τις AI-σχεδιασμένες πρωτεΐνες. Όταν επιστρέφουν στο σώμα του ασθενούς, τα κύτταρα αυτά λειτουργούν σαν «μοριακοί πύραυλοι», εντοπίζοντας και καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα με ακρίβεια.

Η καινοτομία έγκειται στην ταχύτητα και την ασφάλεια. «Παλαιότερα, η ανάπτυξη τέτοιων θεραπειών έπαιρνε μήνες ή χρόνια», εξηγεί η καθηγήτρια Σίνε Ρέκερ Χάντρουπ, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Με την τεχνητή νοημοσύνη, μπορούμε να δημιουργήσουμε εξατομικευμένες θεραπείες σε λίγες εβδομάδες, ενώ παράλληλα προβλέπουμε και αποκλείουμε πιθανές παρενέργειες μέσω εικονικών ελέγχων ασφαλείας». Η ομάδα χρησιμοποίησε την AI για να φιλτράρει πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να βλάψουν υγιή κύτταρα, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ασφάλεια.

Επιτυχίες και Υποσχέσεις

Η μέθοδος δοκιμάστηκε με επιτυχία σε γνωστούς καρκινικούς στόχους, αλλά και σε έναν όγκο μελανώματος από ασθενή με μεταστατικό καρκίνο, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε εξατομικευμένες θεραπείες. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις στο Science (24 Ιουλίου 2025), τα Τ-κύτταρα που τροποποιήθηκαν με τις AI-σχεδιασμένες πρωτεΐνες κατέστρεψαν καρκινικά κύτταρα σε ποντίκια μέσα σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες, αποτελέσματα που χαρακτηρίστηκαν «πολύ ενθαρρυντικά» από τον ερευνητή Κρίστοφερ Κλεμπανόφ από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Ωστόσο, η μέθοδος βρίσκεται ακόμη σε στάδιο έρευνας. «Είναι μια απόδειξη της ιδέας», λέει ο Τζένκινς. «Χρειαζόμαστε περαιτέρω δοκιμές σε εργαστήρια και ζώα, και εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν έως πέντε χρόνια για να φτάσουμε σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους».

Το Μέλλον της Θεραπείας του Καρκίνου

Η νέα αυτή τεχνολογία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επανάστασης στην ογκολογία, όπου η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο που σχεδιάζουμε θεραπείες. Σύμφωνα με το The Economic Times (25 Ιουλίου 2025), η μέθοδος αυτή λειτουργεί σαν «GPS για το ανοσοποιητικό σύστημα», καθοδηγώντας τα κύτταρα με ακρίβεια στους όγκους. Η δυνατότητα εξατομίκευσης της θεραπείας, με βάση τις μοναδικές γενετικές μεταλλάξεις κάθε ασθενούς, ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανοσοθεραπεία.

Παράλληλα, η έρευνα εντάσσεται σε μια σειρά από καινοτομίες, όπως οι mRNA εμβόλια για τον καρκίνο, που χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνολογίες για να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση. Η πλατφόρμα του DTU, σε συνδυασμό με εργαλεία όπως το AlphaFold, υπόσχεται να επιταχύνει την ανάπτυξη τέτοιων θεραπειών, μειώνοντας το κόστος και τον χρόνο που απαιτείται.

Προκλήσεις και Ελπίδες

Παρά τις επιτυχίες, η μέθοδος αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η μετάβαση από εργαστηριακές δοκιμές σε κλινικές εφαρμογές απαιτεί εκτενείς ελέγχους για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, η εξατομίκευση των θεραπειών απαιτεί προηγμένες υποδομές και πρόσβαση σε δεδομένα, κάτι που μπορεί να περιορίσει την άμεση εφαρμογή σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, η δυνατότητα της AI να μειώνει τον χρόνο ανάπτυξης και να αυξάνει την ακρίβεια αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ακριβούς ιατρικής.

Η πρωτοποριακή μέθοδος του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας, που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να μετατρέψει τα ανοσοκύτταρα σε «ελεύθερους σκοπευτές» κατά του καρκίνου, φέρνει την ελπίδα πιο κοντά στους ασθενείς. Με τη δυνατότητα να σχεδιάζει εξατομικευμένες θεραπείες σε λίγες εβδομάδες, η τεχνολογία αυτή υπόσχεται να αλλάξει το τοπίο της ανοσοθεραπείας. Αν και χρειάζονται περαιτέρω δοκιμές, η καινοτομία αυτή αποτελεί φάρο ελπίδας για ένα μέλλον όπου ο καρκίνος θα αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο