ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Προδοσία σε μια σχέση: Γιατί συμβαίνει και Πώς να αντιδράσετε

Σε μια στενή σχέση, είτε με ρομαντικό σύντροφο είτε με φίλο, περιμένετε να σας φέρονται με ειλικρίνεια. Εάν η κατάσταση απαιτεί από αυτό το άτομο να σηκωθεί και να σας υποστηρίξει, μια φυσιολογική απάντηση θα πρέπει να είναι να το κάνει χωρίς να χάσει ούτε λεπτό. Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν η συμπεριφορά του ατόμου υπολείπεται αυτής της προσδοκίας;

Ίσως βρίσκεστε πολύ κοντά σε έναν συνάδελφο με τον οποίο έχετε κάνει μια συμφωνία ότι, όταν οι δυο σας ανταγωνίζονται για το ίδιο αποτέλεσμα (όπως η προαγωγή), το άλλο άτομο θα παραμεριστεί και θα σας βάλει μπροστά και στο κέντρο στη νούμερο ένα θέση. Η συμφωνία είναι ότι την επόμενη φορά που θα παρουσιαστεί μια ευκαιρία, θα το ανταποδώσεις.

Προς μεγάλη σας έκπληξη, ο φίλος σας τίθεται τώρα στη μάχη για αυτό το πολύτιμο αποτέλεσμα. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, αυτό το άτομο ισχυρίζεται σε οποιονδήποτε βρίσκεται κοντά σας ότι δεν έχετε το σύνολο δεξιοτήτων και δεν σας αξίζει αυτή η πρόοδος.

Ξαφνική ψυχρότητα ή απόσταση, Ασυνήθιστη μυστικότητα, Αλλαγή στις συνήθειες, επικοινωνίας, Αποφυγή επαφής με τα μάτια, Αδικαιολόγητα ψέματα είναι μερικά από τα σημάδια προδοσίας

Προδοσία και θυμός


H προδοσία είναι μια μορφή εξαπάτησης. Η συμπεριφορά του συναδέλφου σας ταιριάζει ξεκάθαρα σε αυτόν τον ορισμό. Θεωρητικά, οι άνθρωποι σπάνια επιδίδονται σε αυτή τη μορφή εξαπάτησης με άτομα που θεωρούν στενούς φίλους τους.

Οι «αλλαγές στις εξωτερικές συνθήκες και η ψυχολογική πίεση» είναι καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα θυμού, άγχους και έντασης, προτείνουν οι συγγραφείς. Στην περίπτωσή σας, η αλλαγή των εξωτερικών συνθηκών θα ήταν η πρόκληση για την προδοσία.

Ο θυμός θα μπορούσε να καταστρέψει τον λογισμό που θα επέτρεπε την αρχική συμφωνία σας να σταθεί. Εξοργισμένοι με την πιθανότητα να χάσετε ή απλά ανήσυχοι ότι η επόμενη προσφορά δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ, το γεγονός ότι υποτίθεται ότι ήσασταν φίλοι τώρα φαίνεται λιγότερο σχετικό με τον πρώην φίλο σας που μαχαιρώνει πίσω.

H επίθεση σε όσα πιστεύατε, στην προσωπικότητα και τις αξίες σας από κάποιον που υποτίθεται ότι ήταν σύμμαχος σας κάνει όχι απλώς λυπημένους αλλά ανασφαλείς. Αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν έκανες κάτι λάθος ή αν σου λείπουν τα προσόντα που νόμιζες ότι είχες.

Για να σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε αυτό το ανησυχητικό αποτέλεσμα, σκεφτείτε να το επαναπροσδιορίσετε εξουδετερώνοντας τα δικά σας συναισθήματα. Καταρχήν, λέγοντας κάτι άσχημο για σένα σε άλλους ανθρώπους, αυτό το άτομο έχει κάνει τον εαυτό του (όχι εσύ) να δείχνει κακός. Δεύτερον, αν ο θυμός ήταν στη ρίζα της συμπεριφοράς τους, και πάλι, αυτό δεν είναι δικό σας πρόβλημα. Το γεγονός ότι έκαναν τα πάντα για να προσπαθήσουν να αφαιρέσουν την προαγωγή από τα χέρια σας μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι σας έβλεπαν ως απειλή, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως είστε τελικά ο πιο ικανός.

Το όλο περιστατικό μπορεί επίσης να γίνει μια διδακτική στιγμή για εσάς. Πριν αναθέσετε σε άλλο άτομο μια σημαντική απόφαση που θα μπορούσε να επηρεάσει και τους δύο σας, βεβαιωθείτε ότι τυχόν αρνητικά συναισθήματα έχουν ρυθμιστεί εκ των προτέρων.

Συνοψίζοντας , δεν είναι ποτέ καλό να σε προδώσει κάποιος άλλος, ειδικά κάποιος που θεωρείς φίλο. Χρησιμοποιώντας αυτήν την εμπειρία για να προχωρήσετε, μπορείτε να έχετε καλύτερη αίσθηση του ποιον να εμπιστευτείτε και πότε.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk