ΠΡΟΣΩΠΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – Όμηρος: “Κράτα καρδιά μου, πολύ σκληρότερο έχεις βαστάξει πόνο”

H Παγκόσμια Ημέρα Ποιήσης γιορτάζεται κάθε χρόνο την 21η Μαρτίου. Η αρχική της έμπνευση ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, o οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες.

Ο Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης στην UNESCO, πρότεινε η 21η Μαρτίου να κηρυχτεί η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. Στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, τον Οκτώβρη του 1999, κηρύχθηκε επισήμως.

Ο ποιητής είναι το άτομο που δημιουργεί ποίηση. Σύμφωνα με τον σημαντικό Αργεντινό συγγραφέα Χόρχε Λουΐς Μπόρχες, «ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου, διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους», είναι όμως και η έκφραση της ψυχής.

Ο αρχαίος ποιητής μας Όμηρος είχε γράψει στην ραψωδία υ, στίχο 18 της Οδύσσειας: Τέτλαθι δη, κραδίη και κύντερον άλλο ποτ’ έτλης – Κράτα καρδιά μου, πολύ σκληρότερο έχεις βαστάξει πόνο.

Η Ανθρώπινη Αντοχή και Οδύσσεια του Πόνου, ο ποιητής Όμηρος απεικονίζει με μοναδικό τρόπο την ανθρώπινη αντοχή και την ικανότητα του ανθρώπου να αντέχει σε δυσκολίες και πόνο. Ο ήρωας της ιστορίας, Οδυσσέας, βιώνει πολλά εμπόδια και αντιμετωπίζει πολλές δοκιμασίες κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη μετά από μια μακρά περιπλάνηση.

Ο Οδυσσέας αντιμετωπίζει συνεχώς τον πόνο και την απώλεια, αλλά παραμένει ανθεκτικός. Η ψυχή του διατηρείται ακέραιη και ανυποχώρητη, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Αυτή η ανθρώπινη αντοχή και δύναμη της ψυχής του επιτρέπει στον Οδυσσέα να συνεχίσει να προχωράει παρά τα πάντα και να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Η Οδύσσεια είναι μια ιστορία γεμάτη από πόνο και δοκιμασίες, αλλά τελικά ο Οδυσσέας ανταμείβεται για την αντοχή και την πίστη του. Μετά από χρόνια περιπλάνησης και αγώνα, επιστρέφει στην Ιθάκη και επανενώνεται με την οικογένειά του. Αυτή η τελική ανταμοιβή αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη αντοχή και η δύναμη της ψυχής μπορούν να ξεπεράσουν κάθε πόνο και δυσκολία.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk