ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γιάννης Ρίτσος: «Μάθε ν’ αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη»

Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1909

Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε στη Μονεμβασιά την πρωτομαγιά του 1909. Ήταν το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά του μεγαλοκτηματία Ελευθερίου Ρίτσου και της Ελευθερίας Βουζουναρά.
Ο Γιάννης Ρίτσος ήταν ένας σπουδαίος και πολυγραφότατος Έλληνας ποιητής, με διεθνή απήχηση, που ανήκει στη λεγόμενη «γενιά του ‘30». Οι ποιητικές του συλλογές, όπως ο «Επιτάφιος», η «Ρωμιοσύνη» και η «Σονάτα υπό το σεληνόφως», αποτελούν τρία από τα πιο γνωστά έργα του.

Τα τρία μεγαλύτερα αδέλφια του ήταν η Νίνα (1898-1970), ο Μίμης (1899-1921) και η Λούλα (1908-1995). Ο Γιάννης Ρίτσος ξεχώριζε για την ποιητική του ικανότητα και την ευαισθησία του στις κοινωνικές και πολιτικές ανισότητες. Τα ποιήματά του αντικατοπτρίζουν την αγάπη του για την Ελλάδα και τον λαό της, καθώς και την αντίδρασή του έναντι των αδικιών και των κοινωνικών δυσκολιών.

Το έργο του Γιάννη Ρίτσου έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως και το 1975 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η ποιητική του κληρονομιά παραμένει ζωντανή και επιδραστική μέχρι σήμερα, ενώ ο ίδιος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της ελληνικής λογοτεχνίας.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk