
Ο Έλον Μασκ Ιδρύει το «Κόμμα της Αμερικής»: Εμπνέεται από τον Επαμεινώνδα και την Αρχαία Ελλάδα
Σε μια αναπάντεχη πολιτική κίνηση που έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ ανακοίνωσε στις 5 Ιουλίου 2025 την ίδρυση του «Κόμματος της Αμερικής», με στόχο να αμφισβητήσει το κατεστημένο δικομματικό σύστημα των ΗΠΑ. Η ανακοίνωση, που έγινε μέσω της πλατφόρμας Χ, συνοδεύτηκε από μια ιστορική αναφορά στην αρχαία Ελλάδα και τη στρατηγική του Θηβαίου στρατηγού Επαμεινώνδα στη μάχη των Λεύκτρων το 371 π.Χ., προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον και συζητήσεις.
Η Ρήξη με τον Τραμπ και η Γέννηση του «Κόμματος της Αμερικής»
Η απόφαση του Μασκ να ιδρύσει ένα νέο πολιτικό κόμμα έρχεται μετά από μια δημόσια ρήξη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ο Μασκ υποστήριζε παλαιότερα. Ο λόγος; Η διαφωνία του με το δημοσιονομικό νομοσχέδιο του Τραμπ, το οποίο, σύμφωνα με τον Μασκ, θα αυξήσει το εθνικό έλλειμμα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια επί διακυβέρνησης Μπάιντεν σε 2,5 τρισεκατομμύρια, οδηγώντας τη χώρα σε κίνδυνο χρεοκοπίας. «Ζούμε σε ένα μονοκομματικό σύστημα, όχι σε δημοκρατία», δήλωσε ο Μασκ, κατηγορώντας Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς ότι λειτουργούν ως ενιαίος μηχανισμός ενάντια στα συμφέροντα των Αμερικανών πολιτών.
Η ανακοίνωση ήρθε μετά από δημοσκόπηση που διεξήγαγε ο Μασκ στην πλατφόρμα Χ, όπου, με αναλογία 2 προς 1, οι συμμετέχοντες τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός νέου κόμματος. «Σήμερα, δημιουργείται το Κόμμα της Αμερικής για να σας δώσει πίσω την ελευθερία σας», έγραψε χαρακτηριστικά, σηματοδοτώντας την έναρξη αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας.
Η Αναφορά στον Επαμεινώνδα: Μια Στρατηγική από την Αρχαία Ελλάδα
Ο Μασκ, γνωστός για την εκκεντρική του προσέγγιση, συνέδεσε τη στρατηγική του νέου κόμματος με την ιστορική νίκη του Επαμεινώνδα επί της Σπάρτης στη μάχη των Λεύκτρων. «Ο τρόπος με τον οποίο θα σπάσουμε το ενιαίο κομματικό μηχανισμό είναι χρησιμοποιώντας μια παραλλαγή του τρόπου με τον οποίο ο Επαμεινώνδας διέλυσε τον μύθο της αήττητης Σπάρτης: εξαιρετικά συγκεντρωμένη ισχύς σε συγκεκριμένη τοποθεσία στο πεδίο της μάχης», δήλωσε.
Η αναφορά στον Επαμεινώνδα δεν είναι τυχαία. Ο Θηβαίος στρατηγός, το 371 π.Χ., χρησιμοποίησε μια πρωτοποριακή τακτική, τη λεγόμενη «λοξή φάλαγγα», για να συντρίψει τη φαινομενικά ανίκητη σπαρτιατική στρατιωτική μηχανή. Ο Μασκ φαίνεται να υιοθετεί αυτή την ιδέα μεταφορικά, προτείνοντας μια στοχευμένη και ισχυρή πολιτική επίθεση για να κλονίσει το δικομματικό κατεστημένο, πιθανότατα ξεκινώντας από τις ενδιάμεσες εκλογές.
Οι Προκλήσεις του «Κόμματος της Αμερικής»
Παρά τον ενθουσιασμό, το εγχείρημα του Μασκ αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια. Το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, με τη λογική «ο νικητής τα παίρνει όλα», ευνοεί παραδοσιακά τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ τα τρίτα κόμματα δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση στα ψηφοδέλτια λόγω απαιτήσεων όπως η συλλογή χιλιάδων υπογραφών σε κάθε πολιτεία. Όπως επισημαίνει ο Μακ Μακόρκλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Duke, «για να μπεις στο ψηφοδέλτιο, χρειάζονται πολλές υπογραφές», αν και ο Μασκ διαθέτει τους πόρους για να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο.
Επιπλέον, η έλλειψη συγκεκριμένου πολιτικού προγράμματος και στελεχών αποτελεί πρόκληση. Ο Μασκ φαίνεται να συμφωνεί με μια πλατφόρμα που προωθεί τη μείωση του εθνικού χρέους, τον εκσυγχρονισμό του στρατού με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, την απορρύθμιση, την ελευθερία του λόγου και κεντρώες πολιτικές. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο καθηγητής Νόελ του Πανεπιστημίου Georgetown, το 80% των κεντρώων που στοχεύει ο Μασκ μπορεί να μην έχει αρκετή συνοχή για να σχηματίσει ένα βιώσιμο κόμμα.
Ο Μασκ και η Πολιτική: Ένας Απρόβλεπτος Παίκτης
Η ίδρυση του «Κόμματος της Αμερικής» σηματοδοτεί την είσοδο του Μασκ σε μια νέα αρένα, όπου η ιδιόρρυθμη προσωπικότητά του και η απροθυμία του να ακολουθεί κανόνες μπορεί να αποτελέσουν τόσο πλεονέκτημα όσο και μειονέκτημα. «Δεν είμαι σίγουρος ότι έχει την υπομονή», σχολίασε ο Μακόρκλ, ενώ άλλοι αναλυτές διερωτώνται πώς θα ελέγξει τους υποψηφίους που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τη χρηματοδότησή του.
Παρά τις προκλήσεις, η κίνηση του Μασκ έχει ήδη πυροδοτήσει συζητήσεις για το μέλλον του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Η αναφορά του στην αρχαία Ελλάδα προσθέτει μια μοναδική διάσταση, συνδέοντας τη σύγχρονη πολιτική με ιστορικές τακτικές που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας. Μένει να δούμε αν το «Κόμμα της Αμερικής» θα καταφέρει να «συντρίψει» το δικομματικό κατεστημένο, όπως ο Επαμεινώνδας τη Σπάρτη, ή αν θα παραμείνει μια φιλόδοξη αλλά εφήμερη προσπάθεια.