ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Σφοδρές αντιδράσεις με δύο αθλήτριες της πυγμαχίας που έχουν ανδρικά χρωμοσώματα

Απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

Η διεθνής ολυμπιακή επιτροπή (ΔΟΕ) πρόσφατα προκάλεσε ανησυχία στην αθλητική κοινότητα με την απόφασή της να επιτρέψει σε δύο γυναίκες πυγμάχους, οι οποίες έχουν χρωμοσώματα ανδρών αλλά θεωρούνται βιολογικά γυναίκες, να αγωνιστούν στους επερχόμενους ολυμπιακούς αγώνες. Οι αιτιολογήσεις της ΔΟΕ βασίζονται σε εκτενείς αξιολογήσεις και κανονισμούς που διαπραγματεύονται το ιδιαιτέρως σύνθετο θέμα της ταυτότητας φύλου στον αθλητισμό.

Ιμάνι Κελίφ και Λιν Γιου-Τινγκ

Οι δύο αθλήτριες, η Ιμάνι Κελίφ από την Αλγερία που αγωνίζεται στα 66 κιλά και η Λιν Γιου-Τινγκ από την Ταϊβάν στα 57 κιλά, αποκλείστηκαν προηγουμένως από την διεθνή ομοσπονδία πυγμαχίας (IBA). Ο αποκλεισμός τους έγινε κατά το παγκόσμιο πρωτάθλημα πυγμαχίας στο Νέο Δελχί πέρυσι, λόγω αποτυχίας στα τεστ καταλληλότητας φύλου. Αυτή η απόφαση της ΔΟΕ σηματοδοτεί μια σημαντική ανατροπή σε προγενέστερες αποφάσεις που είχαν ληφθεί από άλλους αθλητικούς οργανισμούς.

Αντιδράσεις της Αθλητικής Κοινότητας

Η απόφαση της ΔΟΕ έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις. Πολλοί αθλητές, προπονητές και φίλαθλοι εκφράζουν ανησυχία για την ισότητα και την δικαιοσύνη στην αγωνιστική διαδικασία. Η αντιπαράθεση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα υπογραμμίζει το δυσκολότατο έργο της εξισορρόπησης των δικαιωμάτων αθλητών με διαφορετικές ταυτότητες φύλου και της διαφύλαξης της ισότητας στον αθλητικό ανταγωνισμό.

Η Κελίφ είχε αποκλειστεί λίγες ώρες πριν από τον αγώνα της για το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενώ από τη δυο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια Λιν αφαιρέθηκε το χάλκινο μετάλλιο στην ίδια διοργάνωση. 

Όπως ισχυρίστηκε η IBA, οι εξετάσεις χρωμοσωμάτων των πυγμάχων έδειξαν χρωμοσώματα ΧΥ, τα οποία είναι τα ανδρικά, αντί για τα ΧΧ των γυναικών.

Η IBA έχει θέσει αυστηρά όρια για τους αθλητές και ειδικά για τις αθλήτριες σε ό,τι αφορά τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ορμόνης που συνδέεται με τους άνδρες αν και ανιχνεύεται και στις γυναίκες σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι δύο αθλήτριες δεν είναι τρανς, πιθανόν όμως να είναι ίντερσεξ άτομα, στα οποία τα γεννητικά και αναπαραγωγικά όργανα ή τα χρωμοσώματά τους δεν ταιριάζουν με το φύλο τους. Αυτό μπορεί να γίνει εμφανές στη γέννηση, πολλές φορές στην εφηβεία ή και ακόμη αργότερα στο μέλλον.

Το Μέλλον της Πυγμαχίας

Είναι αβέβαιο πώς θα επηρεάσει αυτή η απόφαση της ΔΟΕ το μέλλον της πυγμαχίας και άλλων αθλημάτων. Καθώς οι συζητήσεις περί την ταυτότητα φύλου στον αθλητισμό συνεχίζονται, είναι σαφές ότι η ανάγκη για συμπερίληψη, δικαιοσύνη και ανεκτικότητα πρέπει να διαπραγματευθεί προσεκτικά, ώστε να διασφαλιστεί η ισότητα για όλους τους αθλητές.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk