ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι χειρότεροι πάπες και τα “βρώμικα” μυστικά τους (Βίντεο)

Σε όλη την ιστορία, ο παπισμός υπήρξε φάρος πνευματικότητας και ηθικής καθοδήγησης για δισεκατομμύρια Καθολικούς σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, μέσα στη λαμπρή γενεαλογία του βρίσκεται ένας θησαυρός από σκανδαλώδεις ιστορίες και ο Βενέδικτος ο 9ος παίρνει το επίκεντρο σε αυτό το άθλιο έπος.

Ανεβαίνοντας στον παπικό θρόνο ως απλός έφηβος το 1032 περίπου, σε ηλικία περίπου 18 ή 20 ετών, η βασιλεία του Βενέδικτου χαρακτηρίστηκε από κατάφωρη περιφρόνηση των ιερών καθηκόντων του αξιώματος του. Μετέτρεψε το Βατικανό σε παιδική χαρά ξεφτίλας, όπου η υπερβολή δεν είχε όρια. Οι αναφορές για την ακολασία του και την τέρψη του σε ηδονιστικές απολαύσεις σκανδάλωσαν ακόμη και τους πιο κουρασμένους Ρωμαίους, χαρίζοντας του το προσωνύμιο «ένας δαίμονας από την κόλαση».

Αλλά οι παραβάσεις του Βενέδικτου δεν σταμάτησαν εκεί. Σε μια θρασύδειλη πράξη διαφθοράς πούλησε τον παπισμό έναντι ενός ιλιγγιώδους ποσού, προδίδοντας την εμπιστοσύνη των πιστών και αμαυρώνοντας τη φήμη της Αγίας Έδρας. Οι ενέργειές του ήταν η επιτομή του πιο σκοτεινού βάθους της παπικής διαφθοράς, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία.

Ωστόσο, ο Βενέδικτος δεν ήταν μόνος στην ανάρμοστη συμπεριφορά του. Προηγούμενος του, ο Πάπας Ιωάννης ο 12ος, ο οποίος κυβέρνησε από το 955 έως το 964, αντικατόπτριζε την εξευτελιστική συμπεριφορά του, ενώ είχε ακόμη και αιμομιξικές σχέσεις και μετατρέποντας το παπικό παλάτι σε οίκο ανοχής. Ομοίως, ο Πάπας Αλέξανδρος ο 6ος , ο οποίος κυριάρχησε από το 1492 έως το 1503, ήταν διαβόητος για τη διαφθορά και τον νεποτισμό του. Η βασιλεία του αμαυρώθηκε από δωροδοκία, εξαναγκασμό, ακόμη και μάρτυρες που έδιωχναν ανθρώπους από τα παράθυρα μέχρι τον θάνατο.

Αυτές οι ιστορίες παπικών παραπτωμάτων χρησιμεύουν ως νηφάλια υπενθύμιση του λάθους της ανθρώπινης φύσης, ακόμη και στα υψηλότερα κλιμάκια της θρησκευτικής εξουσίας .

Κορυφαία εικόνα: Painting A Glass of Wine with Caesar Borgia, του John Collier. Πηγή: Public Domain

Του Ρόμπι Μίτσελ

source

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk