ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν πυραύλους Patriot στην Ουκρανία ως μέρος αμυντικής βοήθειας 6 δισεκ. δολαρίων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι θα προμηθεύσουν πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία ως μέρος ενός πακέτου πρόσθετης βοήθειας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin, χαρακτηρίζοντάς το ως το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας ασφαλείας στο Κίεβο από τη ρωσική εισβολή το 2022.

Το πακέτο είναι το δεύτερο αυτή την εβδομάδα αφότου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που καθυστερούσε πολύ για την παροχή συνολικής νέας χρηματοδότησης 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης περισσότερα πυρομαχικά για τα Εθνικά Προηγμένα Συστήματα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος ή NASAMS και πρόσθετο εξοπλισμό για την ενσωμάτωση δυτικών εκτοξευτών αεράμυνας, πυραύλων και ραντάρ στον υπάρχοντα οπλισμό της Ουκρανίας, μεγάλο μέρος των οποίων χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy συζήτησε την ανάγκη για Patriots νωρίς την Παρασκευή με την Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, έναν συνασπισμό περίπου 50 χωρών που συγκεντρώνονται ουσιαστικά σε μια συνάντηση υπό την ηγεσία του Πενταγώνου.

Η συνάντηση έγινε στη δεύτερη επέτειο της ομάδας, για την οποία ο Όστιν είπε ότι «μετακίνησε τον ουρανό και τη γη» από τον Απρίλιο του 2022 για να προμηθευτεί εκατομμύρια φυσίγγια, πυραυλικά συστήματα, τεθωρακισμένα οχήματα και ακόμη και αεροσκάφη για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκρούσει τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι είχε πει ότι χρειάζονται τουλάχιστον επτά συστήματα Patriot για την προστασία των ουκρανικών πόλεων.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως συστήματα και πυραύλους Patriot για αυτούς», είπε ο Ζελένσκι. «Αυτό μπορεί και πρέπει να σώσει ζωές αυτή τη στιγμή».

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν περιγράψει άθλιες συνθήκες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, καθώς τα στρατεύματα εξαντλούνται σε πυρομαχικά και οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν κέρδη.

Ορισμένα έθνη έχουν εκφράσει κάποια απροθυμία να στείλουν συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, επειδή τα περισσότερα δεν έχουν πολλά και πιστεύουν ότι τα χρειάζονται για τη δική τους άμυνα.

Η νέα χρηματοδότηση των ΗΠΑ περιλαμβάνει επίσης σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας ή HIMARS, καθώς και drones Switchblade και Puma, συστήματα αντι-drone και πυροβολικό.

Από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, οι ΗΠΑ έχουν στείλει όπλα, συντήρηση, εκπαίδευση και ανταλλακτικά αξίας άνω των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Μεταξύ των όπλων που παρασχέθηκαν στην Ουκρανία ήταν τα άρματα μάχης Abrams M1A1 .

Ωστόσο, η Ουκρανία τους έχει πλέον παραμερίσει εν μέρει επειδή ο πόλεμος με ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχει καταστήσει πολύ δύσκολο για αυτούς να λειτουργήσουν χωρίς εντοπισμό ή επίθεση, δήλωσαν δύο στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο πρακτορείο ειδήσεων AP.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk