ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στη Μόσχα: Ποιες λεπτομέρειες οδήγησαν στη σύλληψη των 4 υπόπτων – Οι δύο είχαν ταξιδέψει ελεύθερα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας

Οι τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν από τις ρωσικές αρχές σε σχέση με τη σφαγή σε αίθουσα συναυλιών έξω από τη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, ήταν ντυμένοι με την ίδια ενδυμασία με τους δράστες που φαίνονται στα βίντεο της επίθεσης, σύμφωνα με ανάλυση των New York Times σε βίντεο από η αίθουσα, τα προφίλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι εικόνες που διέρρευσαν ή κυκλοφόρησαν από τη Ρωσία.

Τα πανομοιότυπα ρούχα και άλλες αντίστοιχες λεπτομέρειες υποδηλώνουν ότι πραγματοποίησαν την επίθεση. Ένα βίντεο με έναν από τους υπόπτους που κρατείται, για παράδειγμα, τον δείχνει να φορά ένα ανοιχτό καφέ μπλουζάκι με διακριτικό λογότυπο στο αριστερό στήθος και παντελόνι με ετικέτα Boss: Αυτές οι λεπτομέρειες ταιριάζουν με τα ρούχα που φορούσε ένας ένοπλος σε προπαγανδιστικά πλάνα την επίθεση που κυκλοφόρησε το Ισλαμικό Κράτος, γνωστό και ως ISIS.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάλυση των Times, το αυτοκίνητο που οδηγούσαν οι ύποπτοι όταν συνελήφθησαν είναι του ίδιου χρώματος και τύπου με αυτό που φαίνεται στο βίντεο έξω από την αίθουσα συναυλιών κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Δύο από τους υπόπτους που συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στην πολύνεκρη επίθεση την Παρασκευή στη Μόσχα είχαν ταξιδέψει ελεύθερα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, από την οποία αναχώρησαν μαζί για να επιστρέψουν στη Ρωσία με αεροπλάνο στις 2 Μαρτίου, όπως είπε στο AFP πηγή των τουρκικών αρχών ασφαλείας.

Η εθνικότητα των δύο ατόμων δεν διευκρινίστηκε. Οι αρχές διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για τον Σαμσιντίν Φαριντούνι, ο οποίος εισήλθε στην Τουρκία στις 20 Φεβρουαρίου και έφυγε για τη Ρωσία στις 2 Μαρτίου από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έπειτα από διαμονή σε ξενοδοχείο της μεγαλούπολης, στην περιοχή Φατίχ, σημείωσε η ίδια πηγή.

Η πηγή αυτή διευκρινίζει ότι ο άνδρας έφυγε από το ξενοδοχείο του στις 27 Φεβρουαρίου και ότι δημοσίευσε ένα μήνυμα «οκτώ φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 23 Φεβρουαρίου από την συνοικία Ακσαράι», που βρίσκεται στην Φατίχ.

Ο άλλος ύποπτος, σύμφωνα με αυτόν τον αξιωματούχο, είναι ο Σαϊντακράμ Ρατζαμπαλιζόντα: φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιανουαρίου, κατέλυσε αμέσως σε ένα ξενοδοχείο στην Φατίχ από το οποίο έφυγε στις 21 Ιανουαρίου.

«Στη συνέχεια αναχώρησε για τη Μόσχα στις 2 Μαρτίου με την ίδια πτήση με τον Φαριντούνι», είπε η πηγή ασφαλείας.

«Εκτιμούμε ότι αυτά τα δύο άτομα ριζοσπαστικοποιήθηκαν στη Ρωσία λόγω της σύντομης παραμονής τους στην Τουρκία», τόνισε αυτός ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό, η επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus στα περίχωρα της Μόσχας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, άφησε πίσω της 139 νεκρούς και 182 τραυματίες.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk