ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στη Μόσχα: Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία για τρομοκρατική απειλή

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας στις 7 Μαρτίου, προειδοποιώντας ότι το προσωπικό της «παρακολουθούσε αναφορές ότι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια να στοχεύσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, για να συμπεριλάβουν συναυλίες». Η δήλωση προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι μια επίθεση θα μπορούσε να λάβει χώρα τις επόμενες 48 ώρες.

Η προειδοποίηση σχετίζεται με την επίθεση της Παρασκευής, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα. Ωστόσο, δεν σχετίζεται με πιθανή δολιοφθορά της Ουκρανίας, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη «εξτρεμιστές» για να προειδοποιήσει για ενέργειες που διατάχθηκαν από το Κίεβο.

Το Κρεμλίνο πίστεψε ότι η προειδοποίηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ προσπαθούσε να τρομάξει τους Ρώσους.

Στις 19 Μαρτίου, ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε τη δήλωση της πρεσβείας των ΗΠΑ «προφανή εκβιασμό» που έγινε με «πρόθεση να εκφοβίσει και να αποσταθεροποιήσει την κοινωνία μας». Ωστόσο, δεν είχε ακόμη σχολιάσει άμεσα την επίθεση την Παρασκευή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας θα μπορούσε να επιδιώξει να κατηγορήσει ψευδώς την Ουκρανία για την επίθεση, ασκώντας πίεση στις δυτικές κυβερνήσεις να προσδιορίσουν ποιος πιστεύουν ότι μπορεί να είναι υπεύθυνος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο κ. Πούτιν θα μπορούσε να κατηγορήσει για την επίθεση της Παρασκευής την Ουκρανία, επιδιώκοντας να χρησιμοποιήσει τις απώλειες ζωών για να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία τόσο στο εσωτερικό όσο και σε όλο τον κόσμο.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Μπάιντεν, είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι ο Λευκός Οίκος «δεν έχει καμία ένδειξη αυτή τη στιγμή ότι εμπλέκονται Ουκρανία ή Ουκρανοί». Και πρόσθεσε: «Το ρίχνουμε μια ματιά. Αλλά θα σας αχρηστεύσω αυτές τις πρώτες πρωινές ώρες οποιασδήποτε σύνδεσης με την Ουκρανία».

«Οι σκέψεις μας προφανώς θα είναι με τα θύματα αυτής της τρομερής, τρομερής επίθεσης με πυροβολισμούς», είπε επίσης.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, «Σε ποια βάση βγάζουν συμπεράσματα οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εν μέσω μιας τραγωδίας για την αθωότητα κάποιου;» Πρόσθεσε ότι εάν η Ουάσιγκτον είχε πληροφορίες, θα έπρεπε να τις κοινοποιήσει.

Ο Mykhailo Podolyak, κορυφαίος σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, δήλωσε σε μια δήλωση βίντεο ότι «η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση» με την επίθεση.

ΠΗΓΗ: New York Times

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk