Κική Δημουλά: Η Ευθραυστότητα της Εξήγησης
Εισαγωγή στους Στίχους
Οι στίχοι της Κικής Δημουλά “πάλι θα μου ζητήσεις λογική εξήγηση πάλι θα σου απαντήσω ότι να αντέξεις είναι το ζητούμενο όχι να καταλάβεις” αναδεικνύουν την περιπλοκότητα των συναισθημάτων και της ανθρώπινης κατάστασης. Σε μια εποχή που αναζητούμε νόημα και κατανόηση, η ποιήτρια υπογραμμίζει ότι η αντοχή μπορεί να είναι πιο σημαντική από την ίδια τη λογική εξήγηση.
Η Βαθύτερη Σημασία
Με τη φράση “να αντέξεις είναι το ζητούμενο”, η Δημουλά προωθεί την ιδέα ότι η ζωή δεν πάντα προσφέρει λογικές απαντήσεις. Μπορεί να βρισκόμαστε σε δύσκολες καταστάσεις που απαιτούν εσωτερική δύναμη για να ξεπεραστούν. Αυτή η ανθεκτικότητα, αυτή η ικανότητα να αντέχουμε, τονίζεται σε όλη την ποίηση της ποιήτριας, δίνοντάς μας μία τροφή για σκέψη γύρω από τη φύση των ανθρώπινων συναισθημάτων.
Συμπέρασμα
Αναλύοντας τους στίχους αυτής της δημιουργίας, γίνεται φανερό ότι η Δημουλά δίνει έμφαση σε μια γενική εσωτερική μάχη, όπου το ζητούμενο δεν είναι η λογική, αλλά η ικανότητα να αντέχουμε, ακόμα κι όταν δεν κατανοούμε. Αυτή η ιδέα μας προσκαλεί να εξετάσουμε τις δικές μας απόψεις για τη ζωή και την ανθρώπινη εμπειρία, άσχετα από τις εξηγήσεις που επιθυμούμε να δώσουμε ή να λάβουμε.
Η Κική Δημουλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Το πατρικό της όνομα ήταν Βασιλική Ράδου. Το 1952 παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη (1955) και την Έλση (1957).
Εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 1949 έως και το 1973. Υπήρξε πρόεδρος του ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη. Η επίσημη είσοδός της στην ποίηση έγινε το 1956, με τη συλλογή «Έρεβος».
Ο ποιητικός λόγος της Κικής Δημουλά ακολούθησε μια εξελικτική πορεία ξεκινώντας από επιδράσεις από την καβαφική ποίηση.
Ως εναρκτήριο σημείο της ώριμης φάσης της δημιουργίας της θεωρείται η ποιητική συλλογή Το λίγο του κόσμου, για την οποία τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης. Με το ίδιο βραβείο τιμήθηκε και για τη συλλογή Χαίρε ποτέ.
Σε μία ομιλία της για την ποίηση η Δημουλά όρισε ως εξής το ποίημα: «Βαδίζεις σε μιαν έρημο. Ακούς ένα πουλί να κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί μέσα στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα».
Τον Ιανουάριο του 2020, το υπουργείο Πολιτισμού πρότεινε την Κική Δημουλά για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Έργα της μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες.
Έφυγε από τη ζωή στις 22 Φεβρουαρίου 2020, λόγω καρδιακής ανακοπής. Ετάφη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, με δημόσια δαπάνη.