ΙΣΤΟΡΙΑ

Ιερουσαλήμ: Ανακάλυψη Αρχαίου Κήπου Κάτω από την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου Ενισχύει τη Βιβλική Αφήγηση

Πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές κάτω από τα θεμέλια της Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ αποκάλυψαν υπολείμματα αρχαίου κήπου, προσφέροντας νέα στοιχεία που ενισχύουν την αφήγηση του Ευαγγελίου του Ιωάννη σχετικά με την τοποθεσία της ταφής του Ιησού.

Σύμφωνα με το Ιωάννης 19:41, «Εν τω τόπω λοιπόν όπου εσταυρώθη, ήταν κήπος, και εν τω κήπω νέον μνημείον, όπου ουδέποτε ουδείς ήτο τεθής. Εκεί έθηκαν τον Ιησούν». Η ανακάλυψη αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός τέτοιου κήπου στην περιοχή.

Η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Σαπιέντζα της Ρώμης, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Φραντσέσκα Ρομάνα Στασόλα, εντόπισε ίχνη ελαιόδεντρων και αμπελιών μέσω αρχαιοβοτανικής και ανάλυσης γύρης σε δείγματα που συλλέχθηκαν από τις ανασκαφές κάτω από το δάπεδο της αρχαίας βασιλικής. Αν και η ακριβής χρονολόγηση μέσω ραδιοάνθρακα δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, η αρχαιολογική στρωματογραφία υποδηλώνει ότι αυτά τα ευρήματα ανήκουν στην προχριστιανική εποχή, πιθανώς γύρω από την περίοδο της σταύρωσης και της ταφής του Ιησού.

Η καθηγήτρια Στασόλα δήλωσε στην εφημερίδα «The Times of Israel»: «Το Ευαγγέλιο αναφέρει μία πράσινη περιοχή μεταξύ του Γολγοθά και του τάφου, και εμείς εντοπίσαμε αυτά τα καλλιεργημένα χωράφια».

Η ανακάλυψη αυτή προσθέτει νέα δεδομένα στη συνεχιζόμενη συζήτηση για την ακριβή τοποθεσία της ταφής του Ιησού. Ενώ πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου είναι το σημείο ταφής, επικαλούμενοι την παρουσία λαξευμένων στον βράχο τάφων από τον πρώτο αιώνα, άλλοι θεωρούν ότι ο Κήπος του Τάφου, ένα άλλο αρχαίο νεκροταφείο στην Ιερουσαλήμ, ταιριάζει καλύτερα με τις βιβλικές περιγραφές.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2022 ως μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος ανακαίνισης της Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου, το οποίο αποτελεί την πρώτη σημαντική ανακαίνιση από τον 19ο αιώνα. Το έργο αυτό απαιτούσε τη συνεργασία των τριών κύριων θρησκευτικών κοινοτήτων που διαχειρίζονται την εκκλησία: του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, της Κουστωδίας των Αγίων Τόπων (Ρωμαιοκαθολική) και του Αρμενικού Πατριαρχείου, καθώς και άδεια από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων. citeturn0search0

Η καθηγήτρια Στασόλα τόνισε τη σημασία της ανακάλυψης, δηλώνοντας: «Ο πραγματικός θησαυρός που αποκαλύπτουμε είναι η ιστορία των ανθρώπων που έκαναν αυτόν τον χώρο αυτό που είναι, εκφράζοντας την πίστη τους εδώ».

Αυτή η ανακάλυψη ενισχύει την ιστορική αξιοπιστία των ευαγγελικών αφηγήσεων και προσφέρει νέα στοιχεία για την κατανόηση των γεγονότων που περιβάλλουν τη σταύρωση και την ταφή του Ιησού.

author avatar
newsok
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο

newsok

Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο