ΥΓΕΙΑ

Ιαπωνία: Πέθανε ο Ακίρα Έντο, ο βιοχημικός που ανακάλυψε τις στατίνες

Ο Akira Endo, ειδικός επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γεωργίας και Τεχνολογίας του Τόκιο που συνέβαλε στην ανάπτυξη στατινών, που είναι καινοτόμα φάρμακα που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, πέθανε από ασθένεια στο Τόκιο την Τετάρτη. Ήταν 90.

Ο Endo ανακάλυψε μια ουσία που προέρχεται από μπλε μούχλα που αναστέλλει τη σύνθεση της χοληστερόλης.

Το 1957, ο Endo αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Tohoku και εντάχθηκε στη μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία Sankyo Co., προκάτοχο της Daiichi Sankyo Co. Στα δύο χρόνια από το 1966, σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα καρδιακά επεισόδια που προκλήθηκαν από υψηλή χοληστερόλη ήταν μεταξύ των κορυφαίων αιτιών θάνατος.

Μετά την επιστροφή στην Ιαπωνία, ο Έντο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό να αναστείλει τη σύνθεση χοληστερόλης στο συκώτι, αντί να μειώσει την ποσότητα της χοληστερόλης που καταναλώνεται μέσω των τροφίμων.

Πέρασε δύο χρόνια εξετάζοντας τα συστατικά περίπου 6.000 ειδών μούχλας και μανιταριών και ανακάλυψε την κομπακτίνη, έναν συνθετικό αναστολέα, από μπλε μούχλα που συλλέχθηκε από ένα κατάστημα ρυζιού στην πόλη του Κιότο της δυτικής Ιαπωνίας το 1973.

Η στατίνη, η οποία εμποδίζει τη σύνθεση της χοληστερόλης και μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL στο αίμα, χρησιμοποιείται για φάρμακα για την υπερλιπιδαιμία, μια ασθένεια που συνδέεται με εγκεφαλικό και καρδιακό έμφραγμα.

Φάρμακα που αναπτύχθηκαν από στατίνη έχουν πωληθεί σε περισσότερες από 100 χώρες και έχουν χρησιμοποιηθεί από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Έντο τιμήθηκε με το Ιαπωνικό Βραβείο το 2006 και το Βραβείο Λάσκερ το 2008, το οποίο απονέμεται συχνά σε μελλοντικούς νομπελίστες.

Επιλέχθηκε ως Πρόσωπο Πολιτιστικής Αξίας από την ιαπωνική κυβέρνηση το 2011 και του απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Canada Gairdner το 2017 για την εξαιρετική συνεισφορά του στην ιατρική επιστήμη.

Ο Έντο θεωρούνταν σταθερά ισχυρός υποψήφιος για το Νόμπελ Χημείας ή το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk