ΥΓΕΙΑ

Η Φυσική Ομορφιά στην Αρχαία Ελλάδα: Καλλυντικά και Περιποίηση Δέρματος

Η Σημασία της Ομορφιάς στην Αρχαία Ελλάδα

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν λάτρεις της φυσικής ομορφιάς και αναζητούσαν συνεχώς τρόπους για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους. Η προσέγγιση τους περιλάμβανε τη διατροφή, τον αθλητισμό, τη χρήση καλλυντικών και την αρμονική γήρανση.

Η Προέλευση των Καλλυντικών

Η λέξη “καλλυντικό” προέρχεται από την ελληνική λέξη “κοσμητικός”, που σημαίνει αρμονία, τάξη και ηρεμία. Τα καλλυντικά ήταν αναπόσπαστο μέρος της ζωής και του πολιτισμού στην αρχαία Ελλάδα. Τα περισσότερα προϊόντα ομορφιάς παρασκευάζονταν από φυσικά συστατικά που βρίσκονταν στο τοπικό περιβάλλον, όπως το ελαιόλαδο και το μέλι.

Φυσικά Συστατικά και Θεραπείες

Οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν τα δικά τους προϊόντα περιποίησης δέρματος χρησιμοποιώντας τοπικά, φυσικά συστατικά. Έφτιαχναν λοσιόν μαλακτικής επιδερμίδας από συνδυασμό ελαίων και βοτάνων. Μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες περιελάμβανε την πολτοποίηση μιας πάστας από φρέσκα μούρα και την ανάμειξή της με γάλα. Η πάστα αυτή έκανε μασάζ στο πρόσωπο και αφέθηκε να απορροφηθεί για αρκετές ώρες πριν αφαιρεθεί.

Η Έννοια της Μάσκας Προσώπου

Οι Eλληνίδες μπορεί να έχουν εφεύρει την έννοια της μάσκας προσώπου. Χρησιμοποιούσαν φυσικά συστατικά για να δημιουργήσουν θεραπείες που θρέφουν και αναζωογονούν το δέρμα, διατηρώντας την επιδερμίδα τους σε άριστη κατάσταση.

Μερικά Αρχαία Ελληνικά Συστατικά που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα είναι:


1) Ελιές & Ελαιόλαδο Ελιές

Ήταν αλεσμένα με πέτρα και χρησιμοποιήθηκαν ως μάσκα προσώπου για απολέπιση. Οι ελιές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα και περιέχουν αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες καθώς και αντιγηραντικές δράσεις.

Ελαιόλαδο. Οι αρχαίες Ελληνίδες ήταν οι πρώτες που χρησιμοποίησαν το ελαιόλαδο ως ενυδατικό. Ακόμα και σήμερα, βοηθά στην αναζωογόνηση του ξηρού δέρματος και συμβάλλει στη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων.

2) Μέλι . Η χρήση του μελιού ως καλλυντικού στην Αρχαία Ελλάδα χρονολογείται από
το 5000 π.Χ., όταν η περιποίηση του δέρματος βασιζόταν σε προϊόντα μέλισσας, κατσικίσιο γάλα, βότανα και ελαιόλαδο.
Το μέλι χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή μάσκες προσώπου και απολέπισης σώματος. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην αποβολή των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Οι αρχαίες Ελληνίδες απολάμβαναν τα λουτρά με μέλι και γάλα ως μέρος του νυχτερινού καθεστώτος ομορφιάς τους. Σήμερα εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό συστατικό στα σύγχρονα ελληνικά προϊόντα ομορφιάς.

3. Γ΄άλα και Γιαούρτι
Το Γάλα χρησιμοποιούνταν ευρέως στην Αίγυπτο και την αρχαία Ελλάδα επειδή είχε μαλακτικές ιδιότητες. Ωστόσο, θεωρούνταν είδος πολυτελείας και μόνο οι πιο πλούσιοι
μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά. Ο συνδυασμός γάλακτος και μελιού χρησιμοποιήθηκε σε πολλά καλλυντικά και αντιγηραντικά σκευάσματα.

Γιαούρτι. Το ελληνικό γιαούρτι θεωρούνταν ένα θαυματουργό συστατικό γιατί καταπραΰνει και έτρεφε το δέρμα. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την ανακούφιση του δέρματος από τα ηλιακά εγκαύματα. Η λακτόζη, οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα βρίσκονται όλα στο γιαούρτι, τα οποία μπορούν να καταπραΰνουν τα ηλιακά εγκαύματα και να αποβάλλουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

4) Λουλούδια, βότανα και φυσικές χρωστικές
Πολλά βότανα, λουλούδια, λαχανικά και φρούτα ιθαγενών στην Ελλάδα βρήκαν τον δρόμο τους στα αρχαία καλλυντικά. Τριαντάφυλλα, ανεμώνες, μουριές, άνθη λωτού, κατιφέδες, λεβάντα, χαμομήλι και λάδι κυπαρισσιού είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν επίσης γνωστό ότι δημιουργούσαν προϊόντα ομορφιάς από φυσικές χρωστικές ουσίες, ρίζες φυτών, κόκκινο κρασί και μαστίχα – μια αρωματική ρητίνη.

Οι Έλληνες θεωρούσαν τα τριαντάφυλλα ως τη «βασίλισσα των λουλουδιών». Χρησιμοποιούσαν το λάδι και το νερό του για να καταπραΰνουν και να θρέψουν το ξηρό δέρμα. Το ροδόνερο καθαρίζει, ενυδατώνει και είναι γεμάτο με θρεπτικές βιταμίνες Α και Ε. Επίσης, προλαμβάνει τη γήρανση μειώνοντας τις ρυτίδες και συσφίγγοντας τους πόρους του δέρματος.

5) Θαλασσινό αλάτι
Οι αρχαίοι Έλληνες μαζί με τους Αιγύπτιους χρησιμοποιούσαν το θαλασσινό αλάτι για την απολέπιση, την αναζωογόνηση και τον εμπλουτισμό του προσώπου και του σώματός τους με φυσικά μέταλλα. Θαλασσινό αλάτι και ζάχαρη αναμίχθηκαν με ελαιόλαδο ως δημοφιλές απολεπιστικό.

Το θαλασσινό αλάτι είναι επίσης ένα φυσικό αποτοξινωτικό, καθώς το αλάτι απορροφά τις τοξίνες από το δέρμα. Αυξάνει την κυκλοφορία και έχει αντισηπτική δράση. Μαλακώνει επίσης το δέρμα χωρίς αίσθηση λιπαρότητας και μειώνει την κατακράτηση υγρών.

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν και οι δύο ζεστό θαλασσινό νερό ως θεραπεία για να τους βοηθήσουν να χαλαρώσουν. Αυτό ονομάζεται τώρα θαλασσοθεραπεία, μια λέξη που προέρχεται από την παλιά ελληνική λέξη thalassa, που σημαίνει θάλασσα.

https://youtu.be/Prn8ohQIdI0?si=yfJjUzdzxrJPioHo

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk