ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η σύνδεση μεταξύ της υπερβολικής δόσης ναρκωτικών εφήβων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Παρά τη συνολική μείωση της χρήσης ναρκωτικών μεταξύ των εφήβων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, μια εντυπωσιακή τάση επιταχύνθηκε – οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ , 22 έφηβοι ηλικίας 14 έως 18 ετών πέθαιναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών κάθε εβδομάδα το 2022, ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό του 2019. Τώρα είναι η 3η κύρια αιτία Οι παιδικοί θάνατοι πίσω από τραυματισμούς που σχετίζονται με πυροβόλα όπλα και συγκρούσεις με μηχανοκίνητα οχήματα, οι υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών στους εφήβους οφείλονται σε μεγάλο βαθμό από τη φαιντανύλη, η οποία έχει εμπλακεί στο 75% των θανάτων εφήβων από υπερβολική δόση.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

  • Τα πλαστά χάπια που μοιάζουν με μερικά από τα πιο κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα με τα οποία πειραματίζονται οι έφηβοι (π.χ. συνταγογραφούμενα παυσίπονα όπως η οξυκωδόνη και οι βενζοδιαζεπίνες όπως το xanax) χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο με φαιντανύλη .
  • Η φαιντανύλη είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό οπιοειδές που μπορεί να είναι θανατηφόρο σε πολύ μικρές ποσότητες, ειδικά για τους νέους.
  • Οι έφηβοι μπορεί να μην γνωρίζουν την αύξηση των ψεύτικων και θανατηφόρων χαπιών που πωλούνται στους δρόμους.
  • Η πρόσβαση σε παράνομες –και δυνητικά θανατηφόρες– ουσίες είναι εύκολη για τους εφήβους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πώς ξέρετε εάν ένα νέο άτομο που γνωρίζετε ή αγαπάτε κινδυνεύει; Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν τρεις ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες νέων:

  • Έφηβοι που δεν είναι εθισμένοι στα οπιοειδή αλλά πειραματίζονται με ουσίες. Μπορεί να καταλήξουν να καταναλώνουν εν αγνοία τους πλαστά συνταγογραφούμενα φάρμακα που περιέχουν φαιντανύλη.
  • Έφηβοι που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας και αναζητούν ουσίες ως τρόπο αυτοθεραπείας των συμπτωμάτων τους.
  • Έφηβοι που έχουν ήδη εθισμό στα οπιοειδή και χρησιμοποιούν εν γνώσει τους οπιοειδή.

Βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την υπερβολική δόση των νέων

  • Μιλήστε με το αγαπημένο σας πρόσωπο για τους κινδύνους που σχετίζονται με τα πλαστά χάπια και τη φαιντανύλη. Αποφύγετε τη χρήση τακτικών φόβου , αλλά αντίθετα εξοπλίστε τους με γνώσεις από έγκυρες πηγές, όπως η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών , και δώστε τους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν αυτή τη γνώση σε συνδυασμό με την καλύτερη κρίση τους για να παραμείνουν ασφαλείς.
  • Εάν γνωρίζετε ένα νεαρό άτομο που κάνει χρήση ναρκωτικών, συμβουλέψτε τον: (1) να φέρει το Narcan και να το φυλάξει σε μέρη όπου περνά τον περισσότερο χρόνο του και (2) να μην κάνει ποτέ χρήση ναρκωτικών μόνο, δεδομένου του κινδύνου υπερβολικής δόσης.
  • Εφόσον οι νέοι που κάνουν υπερβολική δόση συχνά έχουν πρόσβαση σε χάπια μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εξοικειωθείτε με τους κωδικούς emoji για την αγορά και την πώληση ναρκωτικών.

ΠΗΓΗ: PsychologyToday

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk