LIFESTYLE

ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχοι που αγόρασαν το σπίτι της Μέριλιν Μονρόε μήνυσαν το Λος Άντζελες για να το κατεδαφίσουν

Όταν η Μέριλιν Μονρό αγόρασε το πρώτο της και μοναδικό σπίτι, στα 35 της, σχεδόν δεν το πίστευε. Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Life , λίγες μόλις εβδομάδες πριν πεθάνει, έδειξε το νέο της σπίτι σε φωτογράφους και δημοσιογράφους. Ήταν γεμάτο με κλειστά κουτιά και χειροτεχνήματα που αγοράστηκαν πρόσφατα στο Μεξικό. «Και έχει τοίχους!» ξεχύθηκε εκείνη. Ήταν το ένα αληθινό σπίτι της, το μόνο σπίτι που της ανήκε ποτέ. Το σπίτι – που βρίσκεται στην αποκλειστική γειτονιά του Brentwood, δυτικά του Λος Άντζελες – είναι όπου πέθανε τον Αύγουστο του 1962 . Είχε ζήσει εκεί μόνο λίγους μήνες.

Στα 60 χρόνια που έχουν περάσει από τον θάνατο της Μονρόε, το σπίτι έχει παραδοθεί από ιδιοκτήτη σε ιδιοκτήτη. Έχουν γίνει κάποιες απαραίτητες τροποποιήσεις διατηρώντας την ουσία του. Ωστόσο, ένα ζευγάρι δισεκατομμυριούχων έχει πλέον αγοράσει το μέρος και σκοπεύει να το κατεδαφίσει. Κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να τους σταματήσει, ούτε καν η πόλη. Το ζευγάρι έχει κάνει μήνυση στην πόλη του Λος Άντζελες για να μπορούν να γκρεμίσουν το σπίτι και να κάνουν ό,τι θέλουν με τη γη.

Οι νέοι ιδιοκτήτες του ακινήτου Brentwood ήταν λιγότερο εκστατικοί. Μήνυσαν την πόλη του Λος Άντζελες τη Δευτέρα για το δικαίωμα να το κατεδαφίσουν, ισχυριζόμενοι ότι οι αξιωματούχοι της πόλης ενήργησαν αντισυνταγματικά στην προσπάθειά τους να χαρακτηρίσουν το σπίτι ως ορόσημο και κατηγορώντας τους για «μηχανορραφίες στην πίσω πόρτα» στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν ένα σπίτι που δεν πληροί τα κριτήρια για την ιδιότητα του ιστορικού πολιτιστικού μνημείου.

Η μήνυση προέρχεται από τη κληρονόμο Brinah Milstein και τον σύζυγό της, παραγωγό τηλεοπτικών ριάλιτι Roy Bank, οι οποίοι αγόρασαν το σπίτι σε ισπανικό αποικιακό στιλ το περασμένο καλοκαίρι για 8,35 εκατομμύρια δολάρια και κατέθεσαν αμέσως σχέδια να το γκρεμίσουν. Τους κατείχαν το διπλανό σπίτι και ήλπιζαν να συνδυάσουν τα δύο ακίνητα για να επεκτείνουν τη θέση τους, σύμφωνα με τη μήνυση.

Τον Σεπτέμβριο, λίγο αφότου έγιναν γνωστά τα σχέδια των δισεκατομμυριούχων, το Υπουργείο Σχεδιασμού του Πολίτη του Λος Άντζελες όρισε το σπίτι της Μονρόε να καταχωριστεί ως Ιστορικό-Πολιτιστικό Μνημείο (HCM) μαζί με 1.200 άλλα προστατευόμενα μέρη, γεγονός που σταμάτησε τις άδειες κατεδάφισης . Η πόλη συνέχισε να λαμβάνει μέτρα για την προστασία του σπιτιού και τον Μάρτιο, επετράπη στο Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει για την ονομασία του HCM, μια ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι. Αλλά αυτές οι προσπάθειες μπορεί να μην είναι αρκετές.

Στην αγωγή τους, ο Milstein και η Bank υποστηρίζουν ότι το σπίτι – το οποίο είχε 14 ιδιοκτήτες σε αυτές τις έξι δεκαετίες, χωρίς να υπολογίζεται η Monroe – έχει υποστεί πολλές σημαντικές αλλαγές και ότι έχουν χορηγηθεί έως και δώδεκα άδειες για ανακαινίσεις, σύμφωνα με τους Los Angeles Times . που είχε πρόσβαση στα δικαστικά έγγραφα. Σύμφωνα με το ζευγάρι, οι αξιωματούχοι της πόλης ενήργησαν αντισυνταγματικά και αναδρομικά όταν ζήτησαν προστασία για τον χώρο. Οι δισεκατομμυριούχοι κατηγορούν την πόλη για «μηχανορραφίες με κερκόπορτα» για τη διατήρηση μιας τοποθεσίας που, όπως πιστεύουν, δεν αξίζει να θεωρείται μνημείο.

Οι νέοι ιδιοκτήτες αμφισβητούν ακόμη και αν η ηθοποιός πέρασε χρόνο εκεί. Η Monroe αγόρασε το μονοώροφο σπίτι ισπανικού αποικιακού στιλ 2.900 τετραγωνικών ποδιών — πολύ διαφορετικό από τις επαύλεις των διασημοτήτων του σήμερα — μόλις ενάμιση χρόνο πριν πεθάνει και έζησε εκεί μέχρι τον θάνατό της. Αλλά οι ιδιοκτήτες σπιτιού το αμφισβητούν. «Δεν υπάρχει ούτε ένα κομμάτι του σπιτιού που να περιλαμβάνει οποιαδήποτε φυσική απόδειξη ότι η κυρία Monroe πέρασε ποτέ μια μέρα στο σπίτι, ούτε ένα έπιπλο, ούτε ένα τσιπ μπογιάς, ούτε ένα χαλί, τίποτα», αναφέρει η αγωγή.

αρχείο λήψης

Η Monroe αγόρασε το σπίτι για 75.000 δολάρια (περίπου 775.000 δολάρια το 2024), αλλά τώρα αξίζει εκατομμύρια. Η οικογένεια της Brinah Milstein, σύμφωνα με στοιχεία του 2015 από το Forbes , έχει περιουσία άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η οικογένεια Milstein μετανάστευσε από τη Ρωσία στη Νέα Υόρκη στις αρχές του 20ου αιώνα και κατάφερε να χτίσει μια παγκόσμια αυτοκρατορία κατασκευών και να αποκτήσει μια τράπεζα ταμιευτηρίου. Είναι επίσης φιλάνθρωποι, δωρίζοντας χρήματα για τις τέχνες και την ιατρική. Ο Roy Bank είναι παραγωγός και είναι ιδιοκτήτης του Banca Studio, το οποίο κάνει τηλεοπτικά προγράμματα. Το ζευγάρι είναι παντρεμένο εδώ και μια δεκαετία.

Το σπίτι στο 12305 Fifth Helena Drive δεν είναι ορατό από το δρόμο, αλλά έχει πάντα μερικούς περίεργους θεατές να τριγυρνούν και πολύχρωμα τουριστικά λεωφορεία συχνά σταματούν για να το υποδείξουν, ακόμα κι αν είναι ορατός μόνο ο εξωτερικός τοίχος του. Το 2013 η πόλη προσπάθησε να προστατεύσει το σπίτι, αλλά η πρόταση δεν προχώρησε καθώς ήταν ιδιωτική ιδιοκτησία και δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση. Τώρα, το Τμήμα Πολεοδομίας, η Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθούν να το προστατεύσουν. Όπως και οι κάτοικοι του Brentwood, που ξέρουν ότι οι μάχες είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν για να κρατήσουν όρθιο το σπίτι μεγάλης ηθοποιού. 

 

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk