ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: “Άρωμα” δεκαετίας 1960 στα Πανεπιστήμια –  Εντείνονται οι διαδηλώσεις για την Γάζα – Δεκάδες συλλήψεις

Φοιτητικές διαδηλώσεις κατά του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα ξεσπούν σε κολέγια σε όλη τη χώρα, με περισσότερα από 30 σχολεία σε 16 πολιτείες από την Καλιφόρνια έως τη Μασαχουσέτη να αναφέρουν διαμαρτυρίες στην πανεπιστημιούπολη από τις 25 Απριλίου.

Φοιτητικές διαμαρτυρίες για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς έχουν ξεσπάσει σε έναν αυξανόμενο αριθμό πανεπιστημιουπόλεων μετά τη σύλληψη περισσότερων από 100 διαδηλωτών την περασμένη εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Οι φοιτητές καλούν τα πανεπιστήμια να διαχωριστούν από οποιεσδήποτε εταιρείες που προωθούν τις στρατιωτικές προσπάθειες του Ισραήλ στη Γάζα — και σε ορισμένες περιπτώσεις από το ίδιο το Ισραήλ.

Οι διαδηλώσεις σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις έχουν ενορχηστρωθεί από συνασπισμούς φοιτητικών ομάδων. Οι ομάδες ενεργούν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα, αν και οι μαθητές λένε ότι εμπνέονται από συνομηλίκους σε άλλα πανεπιστήμια.

Περισσότερα από 500 άτομα έχουν συλληφθεί σε αντιπαραθέσεις με την αστυνομία, σύμφωνα με μια ανασκόπηση των ειδήσεων του USA TODAY.

Το κίνημα, το οποίο ζητά να τερματιστούν οι απώλειες αμάχων στη Γάζα, ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις 17 Απριλίου. Περίπου 100 φοιτητές της Κολούμπια συνελήφθησαν και οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε άλλα κολέγια στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

Περισσότεροι από 34.000 θάνατοι έχουν αναφερθεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ εισέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς που σκότωσε σχεδόν 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Τι θέλουν οι διαδηλωτές;

Τα αιτήματα των φοιτητών και άλλων διαδηλωτών περιλαμβάνουν:

  • Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
  • Διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
  • Ένα τέλος των πανεπιστημίων που επενδύουν χρήματα δωρεών στο Ισραήλ και σε εταιρείες που υποστηρίζουν το Ισραήλ.
  • Αναγνώριση του δικαιώματος διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη χωρίς αντίποινα.

Τι συμβαίνει στις διαδηλώσεις;

Οι φοιτητές στήνουν στρατόπεδα διαμαρτυρίας – ουσιαστικά ομάδες σκηνών στους χώρους της πανεπιστημιούπολης – ως τρόπο διατήρησης της αλληλεγγύης και της προβολής.

Ορισμένοι υπάλληλοι του κολεγίου απάντησαν στέλνοντας αστυνομία για να αναγκάσει τους φοιτητές να διαλυθούν.

Στην Κολούμπια, ο Πρόεδρος Minouche Shafik έδωσε στους μαθητές το πρωί της Παρασκευής για να αφαιρέσουν τις σκηνές τους . Στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα, αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων σε διαδηλωτές και συνέλαβαν αρκετούς από αυτούς.

Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια έκλεισε την πανεπιστημιούπολη του και ζήτησε από την αστυνομία του Λος Άντζελες να απομακρύνει τους διαδηλωτές. Συνελήφθησαν περίπου 100 άτομα .

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk