ΙΣΤΟΡΙΑ

Ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία χειρουργικής επέμβασης καρκίνου σε κρανίο από την Αρχαία Αίγυπτο

Εισαγωγή στην Αρχαία Αιγυπτιακή Ιατρική

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, γνωστοί για τις προόδους τους σε διάφορους τομείς, φαίνεται ότι προσπάθησαν να θεραπεύσουν τον καρκίνο μέσω χειρουργικών επεμβάσεων πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια. Μια πρόσφατη μελέτη, δημοσιευμένη τον Μάιο στο περιοδικό Frontiers in Medicine, αποκαλύπτει αυτές τις προσπάθειες και διευρύνει την κατανόησή μας για την αρχαία ιατρική.

Ανακάλυψη Καρκινικών Θεραπειών

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε κρανία της εποχής, τα οποία παρουσιάζουν φυσικά στοιχεία επεμβατικών διαδικασιών για όγκους εγκεφάλου. Οι επιστήμονες βρήκαν σημάδια κοπής γύρω από τις βλάβες, πιθανώς κατασκευασμένα με αιχμηρό μεταλλικό όργανο. Δύο συγκεκριμένα κρανία, το καθένα ηλικίας χιλιάδων ετών, παρείχαν αποδείξεις ότι οι γιατροί της αρχαίας Αιγύπτου πραγματοποιούσαν τόσο γενικές θεραπευτικές θεραπείες όσο και συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις για καρκίνο.

Λεπτομέρειες των Ευρημάτων

Ένα από τα κρανία, με την ένδειξη 236, ανήκε σε έναν άνδρα ηλικίας 30 έως 35 ετών και χρονολογείται από το 2687 π.Χ. έως το 2345 π.Χ. Η επιφάνειά του με ουλές αποκάλυψε μια μεγάλη βλάβη που πιστεύεται ότι προέρχεται από κακοήθεις όγκους, καθώς και περίπου 30 μικρότερες βλάβες. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πιθανόν να πραγματοποιούσαν επεμβάσεις για να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο, σηματοδοτώντας την πρώτη γνωστή περίπτωση χειρουργικής θεραπείας για τη νόσο στην αρχαία Αίγυπτο.

Η ανακάλυψη αυτή προσθέτει σημαντικά στοιχεία στην ιστορία της ιατρικής και δείχνει πόσο προηγμένη ήταν η αρχαία Αιγυπτιακή ιατρική. Οι προσπάθειες των αρχαίων γιατρών να μάθουν περισσότερα για ασθένειες όπως ο καρκίνος, αποδεικνύουν την αδιάκοπη αναζήτηση της γνώσης και της θεραπείας που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη ιστορία.

«Ο καρκίνος δεν είναι μια σύγχρονη ασθένεια, αν και ο τρόπος ζωής και η γήρανση είναι σημαντικοί παράγοντες που αυξάνουν τη συχνότητά του. Ο καρκίνος είναι τόσο παλιός όσο ο χρόνος και συνδέεται με την πολυκύτταρη ζωή, και ως εκ τούτου, οι άνθρωποι υπέφεραν από ογκολογικές καταστάσεις από την αρχή. Είναι σημαντικό να πιστεύουμε ότι ο καρκίνος ήταν μια πολύ πιο διαδεδομένη ασθένεια από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», σύμφωνα με τους ερευνητές

Γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορούσαν να διαγνώσουν καρκίνο. Το έκαναν αυτό βλέποντας ή νιώθοντας πρηξίματα και ταξινομώντας τα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους –όγκους μαστού με πύον ή όγκους που εμφανίζουν ερυθρότητα, για παράδειγμα. Οι όγκοι ταξινομήθηκαν επίσης ανάλογα με την αίσθησή τους, όπως οι «ζεστοί» ή «κρύοι» όγκοι, είπαν οι ιστορικοί.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γιατροί επιδίωκαν επίσης θεραπεία, αν όχι θεραπείες, για την ασθένεια, χρησιμοποιώντας καυτηριασμό – κάψιμο ανεπιθύμητων όγκων – και επίδεσή τους με θεραπευτικά βότανα για ανακούφιση, σύμφωνα με τον Πάπυρο Edwin Smith.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk