Επαναλειτουργία Εθνικής Πινακοθήκης: «Δεν ζωγραφίζει την Παναγία, κάνει αιχμηρά ψυχογραφήματα της κοινωνίας» λέει η διευθύντρια για τον καλλιτέχνη
Η Επίθεση και οι Επιπτώσεις της
Κατά την επαναλειτουργία της έκθεσης “Η Σαγήνη του Αλλόκοτου – Ενδιάμεσος Χώρος”, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, ΣΥΡΑΓΩ ΤΣΙΑΡΑ, εξήγησε πως η πρόσφατη επίθεση είχε σκοπό την προσοχή, όχι την προσβολή της θρησκείας. Ο βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος επιτέθηκε σε τέσσερα έργα τέχνης του καλλιτέχνη Χριστόφορου Κατσαδιώτη και τα έριξε στο πάτωμα.
Διατήρηση των Ιχνών Βίας
Σύμφωνα με ανακοινώσεις από την Εθνική Πινακοθήκη, οι επιδράσεις του βανδαλισμού θα διατηρηθούν ως δείγμα της βίας που υπήρξε στην έκθεση. Η απόφαση αυτή ελήφθη με την υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων, συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων του μουσείου και του καλλιτέχνη, με σκοπό να αποτελούν τα έργα μνημείο εναντίον της βίας.
Η κατάσταση στους χώρους της Εθνικής Πινακοθήκης αντικατοπτρίζει ένα «βομβαρδισμένο» τοπίο, όπως περιγράφηκε. Η φωνή της διευθύντριας Τσιάρα σήμανε μία προτροπή για την ενότητα της καλλιτεχνικής κοινότητας ενάντια σε τέτοιες επιθέσεις. Τα έργα που βανδαλίστηκαν, όπως το “Εικονίσμα 1ο” και ο “Άγιος Χριστόφορος”, παραμένουν στο πάτωμα, σαν υπενθύμιση της βίας που μπορεί να πλήξει την τέχνη.
Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, μιλώντας σήμερα (13/3/25) το πρωί κατά την επαναλειτουργία της έκθεσης, ανέφερε ότι αυτό που συνέβη στους χώρους που φιλοξενείται η συγκεκριμένη έκθεση, έχει προκαλέσει σοκ.
«Ο καλλιτέχνης αυτός ξεκινώντας από την χαρακτική, περνάει σε επόμενα στάδια και έχει εξελίξει πάρα πολύ την τέχνη του και έχει δημιουργήσει κινούμενες εικόνες, μικρές ταινίες animation που τα χαρακτικά ζωντανεύουν. Μορφές υβριδικές. Αυτό που συνέβη τη Δευτέρα έχει σοκάρει, έχει προκαλέσει πολύ δύσκολες καταστάσεις στην πινακοθήκη.
Είναι μια πράξη βανδαλισμού την οποία καταδίκασε απερίφραστα σε άμεση σύγκλιση του με την πρωτοβουλία της προέδρου μας στο διοικητικό συμβούλιο και εκδόθηκε την ίδια μέρα ανακοίνωση» λέει η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συράγω Τσιάρα και συνεχίζοντας προσθέτει:
«Το ίδιο βράδυ στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση καταθέσαμε την αγωγή εναντίον του ανθρώπου που βανδάλισε τα έργα τέχνης και όλες οι νόμιμες ενέργειες έγιναν αμέσως. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που έχουν παραποιηθεί αλλά θεωρώ πως σκόπιμα παραποιούνται».
«Δεν θα προκαλούσαμε»
Στη συνέχεια η κ. Συραγώ Τσιάρα, ανέφερε ότι έργα που έχουν προβληθεί σε μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έχουν εκτεθεί στην Πινακοθήκη, ενώ δεν υπήρχε καμία πρόθεση να υπάρξει προσβολή των θρησκευτικών πεποιθήσεων.
«Τα έργα που κυκλοφορούν στην τηλεόραση δεν είναι έργα που εκτέθηκαν ποτέ στην πινακοθήκη. Είναι ακόμη στο πάτωμα και δεν τα έχουμε μετακινήσει και βρίσκονται εκεί από την ώρα που βανδαλιστηκαν και δεν μετακινήθηκαν ούτε εκατοστό. Όταν έγινε η ερώτηση στη Βουλή κατέγραψα σε μια δεκαεξασέλιδη αναφορά, όλη την λογική της έκθεσης, όλο το στοιχείο της παραμόρφωσης και την ιστορικοτεχνική ανάλυση και το ψέμα.
Είμαι επιμελήτρια και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και δεν είχα ποτέ την πρόθεση να προσβάλλω τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων, ούτε την εκκλησία, ούτε το κοινό αίσθημα των επισκεπτών και των ανθρώπων που αγαπούν την Εθνική πινακοθήκη», λέει η κ. Τσίαρα και επισημαίνει:
«Δεν θα προκαλούσα ποτέ σκόπιμα αντιδράσεις στους ανθρώπους που είναι θρησκευόμενοι αλλά ούτε να θίξω τις ευαισθησίες τους. Αντιθέτως γνωρίζω και μελετώ την ορθόδοξη εικονογραφία και με ενδιαφέρει πώς οι καλλιτέχνες φέρουν στο σήμερα την παράδοση και πώς συνομιλούν με αυτή».
Τέλος η κυρία Συραγώ Τσιάρα αναφέρει ότι από τις 20 δημιουργίες του συγκεκριμένου καλλιτέχνη, επέλεξε τρεις. «Ο καλλιτέχνης ονομάζεται Χριστόφορος, όλη αυτή η έρευνα έχει να κάνει με την υποκειμενικότητα του με την ψυχοσύνθεση του με την κοινωνική κριτική που ασκεί όπως όλοι οι σκεπτόμενοι καλλιτέχνες.
Δεν ζωγραφίζει την Παναγία και δεν κάνει λατρευτικές εικόνες, κάνει αιχμηρά ψυχογραφήματα της κοινωνίας και βαθύτερες αναλύσεις του αλλόκοτου εντός μας και εντός όλων των ανθρώπων. Από τη σειρά των είκοσι εικονισμάτων που έχει δημιουργήσει, επέλεξα τα τρία που εξέθεσα και δεν είναι αυτά που διακινήθηκαν» λέει η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.