ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Ο δράστης είχε προβλήματα ψυχικής υγείας και όχι ιδεολογικό κίνητρο λέει η αστυνομία

ΣΥΔΝΕΪ: Ο άνδρας που μαχαίρωσε έξι άτομα στο Σίδνεϊ είχε προβλήματα ψυχικής υγείας στο παρελθόν και δεν υπήρχε ένδειξη ότι η ιδεολογία ήταν το κίνητρο της επίθεσης σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα της πόλης, ανακοίνωσε την Κυριακή η αστυνομία.

Ο δράστης, ο οποίος αναγνωρίστηκε από την αστυνομία ως ο 40χρονος Joel Cauchi, ήταν γνωστός στην αστυνομία της γειτονικής πολιτείας Κουίνσλαντ και η αστυνομία μίλησε με την οικογένειά του μετά την επίθεση του Σαββάτου, σύμφωνα με την αστυνομία τόσο από τη Νέα Νότια Ουαλία όσο και από το Κουίνσλαντ.

Η οικογένεια του Cauchi τον αναγνώρισε και επικοινώνησε με την αστυνομία το Σάββατο, αφού είδε τις ειδήσεις για τις δολοφονίες.

«Η οικογένεια όταν είδε το βίντεο του συμβάντος στην τηλεόραση σκέφτηκε ότι μπορεί να ήταν ο γιος της και επικοινώνησε με τις αρχές», δήλωσε ο βοηθός της αστυνομίας του Κουίνσλαντ, Ρότζερ Λόου.

Μάρτυρες περιέγραψαν πώς ο Cauchi, φορώντας σορτς και φανέλα της εθνικής Αυστραλιανής λίγκας ράγκμπι, έτρεξε με ένα μαχαίρι στο εμπορικό κέντρο Westfield Bondi Junction. Μαχαίρωσε θανάσιμα έξι άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον 12 προτού τον πυροβολήσει ο επιθεωρητής Έιμι Σκοτ, ο οποίος τον αντιμετώπισε σόλο ενώ βρισκόταν σε έξαρση.

Μερικοί αγοραστές και το προσωπικό του εμπορικού κέντρου στα ανατολικά του Σίδνεϊ προσπάθησαν να τον σταματήσουν και τα πλήθη στεγάστηκαν σε κλειστά καταστήματα.

«Αυτή ήταν μια τρομερή σκηνή», είπε στους δημοσιογράφους ο βοηθός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντονι Κουκ.

«Δεν υπάρχει ακόμη τίποτα που να έχουμε, καμία πληροφορία που λάβαμε, κανένα στοιχείο που έχουμε ανακτήσει ή πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει που να υποδηλώνουν ότι αυτό οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο κίνητρο, ιδεολογία ή άλλο».

Ο Cauchi είχε διαγνωστεί με προβλήματα ψυχικής υγείας όταν ήταν 17 ετών και βρισκόταν σε επαφή με την αστυνομία συχνά τα τελευταία τέσσερα έως πέντε χρόνια, δήλωσε ο αστυνομικός Lowe της Κουίνλαντ.

Ο Cauchi δεν είχε συλληφθεί ή κατηγορηθεί για εγκλήματα στο Κουίνσλαντ, πρόσθεσε. Ο Cauchi έκανε έναν πλανόδιο τρόπο ζωής, κοιμόταν πρόσφατα στο αυτοκίνητό του και σπάνια έμενε σε επαφή με τη μητέρα του μέσω γραπτών μηνυμάτων, είπε ο Lowe.

Επιθέσεις όπως το μαχαίρι του Σαββάτου είναι σπάνιες στην Αυστραλία, μια χώρα περίπου 26 εκατομμυρίων κατοίκων με μερικούς από τους πιο σκληρούς νόμους για τα όπλα και τα μαχαίρια στον κόσμο. Ο Cauchi είχε μετακομίσει πρόσφατα στο Σίδνεϊ.

Η αστυνομία είπε ότι ερεύνησε μια μικρή αποθήκη που είχε νοικιάσει, αλλά δεν βρήκαν σημαντικά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι επρόκειτο επίθεση. Πέντε από τους έξι νεκρούς ήταν γυναίκες και ο άνδρας θύμα ήταν φύλακας εμπορικού κέντρου, είπε η αστυνομία.

Όσοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα από μαχαίρι ήταν ένα μωρό εννέα μηνών, το οποίο ήταν σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση, ανακοίνωσε η αστυνομία την Κυριακή.

Η μητέρα του μωρού, Ashlee Good, πέθανε στο νοσοκομείο από τα τραύματά της, ανέφερε η οικογένειά της σε δήλωση.

Υπήρξε έντονη αστυνομική παρουσία την Κυριακή στο εμπορικό κέντρο, το οποίο ήταν κλειστό για τους αγοραστές, με τους κοντινούς δρόμους κλειστούς. Ένας σωρός από αφιερώματα λουλουδιών στα θύματα άρχισε να μεγαλώνει, με πενθούντες να καταφθάνουν κάθε λίγα λεπτά.

«Οι μεμονωμένες ιστορίες όσων έχουν σκοτωθεί, οι εντελώς ξένοι που σπεύδουν να βοηθήσουν, καθώς και οι πράξεις θάρρους και γενναιότητας σημαίνουν ότι – είτε γνωρίζετε τα άτομα που σκοτώθηκαν είτε όχι – θρηνείτε σήμερα», είπε ο New. Ο πρωθυπουργός της πολιτείας Νότιας Ουαλίας Κρις Μινς.

«Ολόκληρο το κράτος θα σταθεί πίσω από αυτές τις οικογένειες τις επόμενες ημέρες καθώς αναρρώνουν και περνούν από την αναπόφευκτη θλίψη ενός τόσο φρικτού γεγονότος».

Ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος, ο οποίος είναι ο αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας, δημοσίευσε στον λογαριασμό X της βασιλικής οικογένειας: «Η καρδιά μας είναι με τις οικογένειες και τα αγαπημένα πρόσωπα εκείνων που έχουν σκοτωθεί τόσο βάναυσα κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας παράλογης επίθεσης».

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk