ΕΛΛΑΔΑ

Εορτή Αγίου Γεωργίου – Η ημέρα των Νεκρών στα ποντιακά χωριά: Τιμώντας τις ψυχές των αγαπημένων μας [Βίντεο]

Η ημέρα των Νεκρών στα ποντιακά χωριά

Η δεύτερη μέρα του Πάσχα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για τα ποντιακά χωριά και τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Είναι η ημέρα των Νεκρών, όπου οι κάτοικοι τιμούν τις ψυχές των δικών τους ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή.

Σε χωριά με πληθυσμό ποντιακής καταγωγής, όπως το Δρέπανο στην Κοζάνη, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στα κοιμητήρια την ημέρα αυτή. Φέρνουν μαζί τους λύρες και μοιρολόγια, δημιουργώντας ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον γεμάτο συναίσθημα και νοσταλγία.

Οι συγγενείς των εκλιπόντων περιποιούνται τους τάφους των αγαπημένων τους, καθαρίζοντας τους και διακοσμώντας τους με λουλούδια. Ανάβουν τα καντήλια με το άγιο φως, προσφέρουν κόκκινα αυγά και εδέσματα στους παρευρισκομένους που έρχονται να επισκεφτούν τους τάφους και να τιμήσουν τη μνήμη των αποβιωσάντων.

Αυτή η παράδοση μεταφέρει το αναστάσιμο μήνυμα στους δικούς τους ανθρώπους, δείχνοντας ότι παραμένουν ζωντανοί στις καρδιές και τις σκέψεις των ζωντανών. Είναι μια ημέρα που ενώνει την κοινότητα και θυμίζει σε όλους τη σημασία της οικογένειας και της μνήμης.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk