ΠΡΟΣΩΠΑ

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος: 40 χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό που γλύκαινε τις καρδιές μας με άφθονο γέλιο

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος: Ένας Σπουδαίος Κωμικός Ηθοποιός

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ήταν ένας από τους σπουδαιότερους κωμικούς ηθοποιούς της γενιάς του. Με το πηγαίο ταλέντο του, τον αυθορμητισμό του και τη μοναδική του δεξιότητα στους χειρισμούς των κωδίκων της κωμωδίας, κατάφερε να κερδίσει τη δημοφιλία και τη θερμή αναγνώριση του κοινού και των συναδέλφων του ηθοποιών.

Γεννήθηκε στο Διακοφτό Αχαΐας στις 12 Ιουλίου 1912 και σπούδασε στην Αθήνα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή την έκανε στον ρόλο του ιππότη στον Βασιλιά Ληρ. Στο Εθνικό Θέατρο παρέμεινε μέχρι το 1941. Συνολικά για 46 χρόνια, ερμήνευσε και έπαιξε στους μεγαλύτερους θιάσους της εποχής του.

Πρώτη του ταινία ήταν, το 1947, τα Παιδιά της Αθήνας. Συνολικά έπαιξε σε 133 ταινίες, ανάμεσά τους Ένας ιππότης για τη Βασούλα, Η βίλα των οργίων, Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται, Φουσκοθαλασσιές κ.τ.λ. Τελευταία ταινία του ήταν το Ταξίδι στα Κύθηρα. Έπαιξε και στην τηλεόραση όπου ο ρόλος του κυρ-Γιώργη στο Λούνα Παρκ τον καθιέρωσε στη λαϊκή συνείδηση.

Αν και δεν ερμήνευσε ποτέ μεγάλους ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου στο θέατρο, η δημοφιλία του Παπαγιαννόπουλου εξισορρόπησε αυτή την έλλειψη πρωτοκλασάτης καταξίωσης. Οι ατάκες του έγραψαν ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο και έμειναν αξέχαστες στο κοινό. Η ακατέργαστη ζωτικότητα του και το καθοριστικό ηχόχρωμα της φωνής του δεν είναι δυνατόν να αποσυνδεθούν από βροντερές ατάκες όπως το “γκόρτσος, γκόρτσος!” από την ταινία “Τζένη, Τζένη” (1966), ή το “ρε παιδιά, τι συμβαίνει; γιατί πιανόσαστε;” από την ταινία “Δεσποινίς Διευθυντής” (1964).

Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μόνος και πέθανε στις 13 Απριλίου 1984 σε ηλικία 71 ετών. Βρέθηκε στο σπίτι του, λίγες μέρες αργότερα. Προς τιμή του, ο Δήμος Διακοπτού τοποθέτησε την προτομή του στην παραλία του δήμου, δίπλα στην αφετηρία του οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοπτού-Καλαβρύτων. Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος έκανε πολλές αγαθοεργίες, κυρίως στην περιοχή όπου γεννήθηκε, χωρίς αυτό να είναι ευρέως γνωστό.

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος αποτέλεσε αντιπροσωπευτικό πρότυπο για τον Έλληνα πατριάρχη, επιχειρηματία, αγρότη, καθηγητή και πολλούς άλλους ρόλους, με τους οποίους ταυτίστηκε στη μεγάλη οθόνη. Η προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο ήταν ανεκτίμητη και η κληρονομιά του θα συνεχίσει να ζει αιώνια.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk