ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Προσθέστε αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σας για να αποφύγετε την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα

Μπορείτε να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας τρώγοντας τις σωστές τροφές. Δείτε αυτή τη λίστα με τροφές φιλικές προς τον διαβήτη που πρέπει να τρώτε!

Ο διαβήτης είναι μια εξουθενωτική ασθένεια που επηρεάζει την ορμόνη ινσουλίνη, υπεύθυνη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό που τρώτε και αποφεύγετε κατά τη διάρκεια του διαβήτη είναι σημαντικό, καθώς η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο. Ενώ οι ζαχαρούχοι και οι αμυλούχοι υδατάνθρακες μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας, η σωστή ποσότητα τροφής μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα γεύματά σας ισορροπημένα. Αν έχετε αναρωτηθεί για τα φιλικά προς τον διαβήτη τροφές και τι πρέπει να αποφεύγετε, διαβάστε παρακάτω!

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση του διαβήτη;

Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για να διατηρείτε την υγεία σας υπό έλεγχο, ειδικά εάν είστε διαβητικός. Είναι σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη να τρώνε τις σωστές τροφές για να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Μια δίαιτα για τον διαβήτη σημαίνει γενικά την κατανάλωση υγιεινών τροφών που είναι πλούσιες σε διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και χαμηλές σε θερμίδες σε μέτριες ποσότητες.

Η πρόσληψη πρέπει να είναι σύμφωνη με τις δαπάνες, διαφορετικά θα υπάρξει ασυμβατότητα και δυσφορία. Είναι δεδομένο ότι οι διαβητικοί πρέπει να τρώνε σωστά για να ισορροπήσουν τα επίπεδα σακχάρου τους, αλλά η διατροφή γίνεται ακόμα πιο σημαντική όταν ο διαβητικός παίρνει από του στόματος υπογλυκαιμικά φάρμακα και ινσουλίνη, εξηγεί ο διαιτολόγος Bhuvaneshwari K.

Μια δίαιτα για τον διαβήτη πρέπει να επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, μαζί με φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, που σας βοηθούν να επιτύχετε το σωστό γλυκαιμικό φορτίο ολόκληρου του γεύματος, προσθέτει.

Τι σημαίνει υγιεινή διατροφή για τους διαβητικούς;

Μια θρεπτική διατροφή για διαβητικούς περιλαμβάνει μια σημαντική μερίδα λαχανικών, που περιλαμβάνει πάνω από το 50 τοις εκατό του γεύματος, είτε μαγειρεμένα είτε ωμά. Μια διατροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και κεχρί, θα πρέπει να αποτελεί το 25 τοις εκατό ενός γεύματος, ενώ το υπόλοιπο 25 τοις εκατό θα πρέπει να προέρχεται από πηγές πρωτεΐνης, όπως φακές, ασπράδια αυγών, μανιτάρια, στήθος κοτόπουλου και ψάρι. . Είναι απαραίτητο να ενσωματώνετε καθημερινά ένα μη γλυκό φρούτο μαζί με βουτυρόγαλα και γιαούρτι για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να τονώσετε το ανοσοποιητικό, συνιστά ο ειδικός.

Τροφές φιλικές προς τον διαβήτη που πρέπει να τρώτε!

Συμπεριλάβετε υγιείς υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και «καλά» λίπη στη διατροφή σας εάν έχετε διαβήτη. Τέτοιες τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο, περιλαμβάνουν:

  • Jowar
  • Σιτάρι
  • Bajra
  • Κεχρί
  • Οσπρια
  • Σκέτη βρώμη
  • Κολοκύθα κορυφογραμμής
  • Τσότρα
  • Τέφρα κολοκύθα
  • Πικρή κολοκύθα
  • Φασόλια
  • Παπάγια
  • Αβοκάντο
  • Ρόδι
  • Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες
  • Γκουάβα
  • αμύγδαλα
  • Καρύδια
  • Φιστίκια Αιγίνης
  • Σπόροι
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  • Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Οι χειρότερες τροφές για διαβητικούς

1. Κέικ και αρτοσκευάσματα

Φτιαγμένα με αλεύρι, ζάχαρη και γαλακτοκομικά, τα αρτοσκευάσματα και τα κέικ είναι ένα επιδόρπιο με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, καθιστώντας σας δύσκολο να διαχειριστείτε την κατάστασή σας.

2. Ψωμί

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες όπως καρδιακές παθήσεις, απώλεια όρασης και νεφρική νόσο. Αποφύγετε λοιπόν να τρώτε ψωμί, ειδικά αν είστε αλλεργικοί.

3. Μπισκότα

Τα περισσότερα μπισκότα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για τους διαβητικούς. Επομένως, είναι καλύτερο να αποφύγετε την κατανάλωση μπισκότων εάν έχετε διαβήτη. Ακόμα κι αν τρώτε μπισκότα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, δεν πρέπει να παρακάνετε.

4. Εξευγενισμένο αλεύρι

Το ραφιναρισμένο αλεύρι ή maida περιέχει περισσότερο από 70 τοις εκατό άμυλο, λίγη πρωτεΐνη και ελάχιστες έως καθόλου βιταμίνες, μέταλλα ή φυτικές ίνες. Η τακτική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης αντίστασης στην ινσουλίνη και, κατά συνέπεια, διαβήτη. Για το λόγο αυτό, δεν είναι καλό και για τους διαβητικούς.

5. Ζάχαρη

Η ζάχαρη δεν είναι καλή για εσάς εάν είστε διαβητικός, επομένως είναι καλύτερα να μειώσετε τη ζάχαρη. Ωστόσο, η American Diabetes Association διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν γλυκά, σοκολάτες ή άλλα ζαχαρούχα τρόφιμα αλλά μόνο ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

6. Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS)

Επίσης γνωστό ως γλυκόζη-φρουκτόζη, σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, το HFCS είναι ένα γλυκαντικό που παρασκευάζεται με άμυλο καλαμποκιού. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Global Public Health διαπίστωσε ότι ο επιπολασμός του διαβήτη ήταν υψηλότερος σε χώρες με υψηλή διαθεσιμότητα HFCS σε σύγκριση με χώρες με χαμηλή διαθεσιμότητα.

7. Επεξεργασμένα τρόφιμα

Δεν υπάρχουν καλές επεξεργασμένες τροφές για τους διαβητικούς επειδή περιέχουν ενδοκρινικούς διαταράκτες και AGEs (προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης) που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και πρόωρη γήρανση εκτός από επιπλοκές του διαβήτη, εξηγεί ο διαιτολόγος.

Είναι καλύτερο να αποφεύγετε αυτές τις τροφές και να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή για να διατηρείτε υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

ΠΗΓΗ: HealthShots

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk