ΥΓΕΙΑ

Δίαιτα Dukan για απώλεια βάρους: Τελικά λειτουργεί;

Εάν είστε κάποιος που προσπαθεί να χάσει βάρος, μπορείτε να δοκιμάσετε να ενσωματώσετε μια δίαιτα Dukan για να χάσετε βάρος αποτελεσματικά. Ετσι δουλευει!

Εάν βρίσκεστε σε ένα ταξίδι απώλειας βάρους και αναζητάτε μια υγιεινή αλλά απολαυστική διατροφή, μην κοιτάξετε πέρα από τη δίαιτα Dukan! Θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η δημοφιλής Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός, Τζένιφερ Λόπεζ και η βασιλική βασιλιά της Βρετανίας Κέιτ Μίντλετον φέρεται να ακολούθησαν τη δίαιτα Dukan για να αποκτήσουν φόρμα και να χάσουν κιλά. Στη δεκαετία του 1970, ο Γάλλος γιατρός Dr Pierre Dukan ανέπτυξε τη δίαιτα Dukan με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλούς υδατάνθρακες. Αυτό το πρόγραμμα δίαιτας απώλειας βάρους με χαμηλούς υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι παρόμοιο με τη δίαιτα Atkins και χωρίζεται σε τέσσερα στάδια. Υπόσχεται να βοηθήσει με γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς να προκαλεί πόνους πείνας. Ας μάθουμε πώς η δίαιτα Dukan βοηθά στην απώλεια βάρους και πώς να προετοιμαστείτε για τη δίαιτα Dukan.

person's left hand wrapped by tape measure

Τι είναι η δίαιτα Dukan;

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science and Nutritional Disorder , η δίαιτα Dukan αποτελείται κυρίως από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλούς υδατάνθρακες. Η δίαιτα προωθεί την τακτική σωματική άσκηση και δίνει έμφαση στα ολόκληρα γεύματα σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα προϊόντα.

«Η βάση της δίαιτας Dukan είναι η ιδέα ότι η κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άπαχη πρωτεΐνη έχουν συνήθως λιγότερες θερμίδες και η κατανάλωση πρωτεΐνης αυξάνει τα αισθήματα πληρότητας, καθώς απαιτεί περισσότερη ενέργεια για την πέψη, γεγονός που αυξάνει την κατανάλωση θερμίδων», λέει ο διαιτολόγος, Indrani Ghosh .

Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε αυτές τις τέσσερις φάσεις, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science and Nutritional .

1. Φάση επίθεσης (1 έως 7 ημέρες)

Η πρώτη φάση της δίαιτας ξεκινά με μεγάλη ποσότητα άπαχης πρωτεΐνης (άπαχες πρωτεΐνες, όπως στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και γιαούρτι χωρίς λιπαρά). Ανάλογα με το πόσο βάρος πρέπει να χάσετε, μπορεί να χρειαστούν από μία έως επτά ημέρες για να χάσετε τα επιπλέον κιλά. Σε όλη τη φάση, επιτρέπεται να τρώτε μόνο άπειρη ποσότητα άπαχων ζωικών πρωτεϊνών . Μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά 1,5 κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης μαζί με άπαχη πρωτεΐνη. Συνιστάται ιδιαίτερα να πίνετε 8 ποτήρια νερό κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.

2. Φάση “κρουαζιέρας” (1 έως 12 μήνες)

Μπορείτε να αρχίσετε να ενσωματώνετε στη διατροφή σας μη αμυλούχα λαχανικά, όπως φυλλώδη λαχανικά, ριζώδη λαχανικά, μανιτάρια, κρεμμύδια, μπρόκολο και κουνουπίδι στη διατροφή σας κατά τη δεύτερη φάση. Θα εναλλάσσετε μεταξύ μιας ημέρας άπαχης πρωτεΐνης και μιας ημέρας άπαχης πρωτεΐνης αναμεμειγμένης με μη αμυλούχα λαχανικά, μαζί με 2 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης καθημερινά. Η φάση της κρουαζιέρας διαρκεί από έναν έως δώδεκα μήνες, με τη διάρκεια να καθορίζεται σε ένα πρόγραμμα τριών ημερών για κάθε κιλό που θέλετε να χάσετε.

3. Φάση ενοποίησης (5 ημέρες για κάθε χαμένο κιλό)

Αφού οι δύο πρώτες φάσεις σας βοήθησαν να μειώσετε το βάρος, η φάση ενοποίησης εισάγει σταδιακά νέες ομάδες τροφίμων. Ο στόχος αυτής της φάσης είναι να αποφευχθεί η επαναφορά βάρους και διαρκεί πέντε ημέρες για κάθε χαμένο κιλό. Θα πρέπει να συνεχίσετε να τρώτε μη αμυλούχα λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και μικρή ποσότητα λιπών και υδατανθράκων, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως. Ωστόσο, θα τρώτε άπαχη πρωτεΐνη μόνο μία ημέρα την εβδομάδα. Συνεχίστε να καταναλώνετε 2 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης.

4. Φάση σταθεροποίησης (αόριστο)

Η τελική φάση διαρκεί επ ‘αόριστον και έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να κρατήσετε το βάρος μακριά. Αν και μπορείτε να τρώτε λίγο πιο ελεύθερα όταν πρόκειται για υδατάνθρακες και λίπη, είναι αρκετά παρόμοιο με τη φάση της ενοποίησης. Θα πρέπει ακόμα να περιορίσετε την πρόσληψη άπαχης πρωτεΐνης σε μία ημέρα κάθε εβδομάδα και να καταναλώνετε 3 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης κάθε μέρα.

Επίσης, είναι απαραίτητο να ενσωματώσετε το γρήγορο περπάτημα για 20-25 λεπτά καθημερινά και στις 4 φάσεις για να χάσετε βάρος αποτελεσματικά.

Τα καλύτερα τρόφιμα για να φάτε ενώ δοκιμάζετε τη δίαιτα Dukan για απώλεια βάρους

Η δίαιτα Dukan δίνει έμφαση σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλούς υδατάνθρακες, ιδιαίτερα στις αρχικές φάσεις. Εδώ είναι μερικές τροφές που ταιριάζουν καλύτερα στη δίαιτα Dukan είναι

1. Άπαχες πρωτεΐνες

Τροφές πλούσιες σε άπαχη πρωτεΐνη είναι το θεμέλιο της δίαιτας Dukan. Αυτό περιλαμβάνει στήθος κοτόπουλου, ψάρια (όπως σολομός, τόνος και μπακαλιάρος), οστρακοειδή (όπως γαρίδες και αστακός), αυγά και τόφου.

2. Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, όπως το ελληνικό γιαούρτι, το τυρί cottage, το αποβουτυρωμένο γάλα και το τυρί με μειωμένα λιπαρά. Αυτά παρέχουν πρωτεΐνες διατηρώντας παράλληλα υπό έλεγχο την πρόσληψη λίπους και υδατανθράκων.

3. Λαχανικά

Τα μη αμυλούχα λαχανικά επιτρέπονται με μέτρο, ιδιαίτερα στις τελευταίες φάσεις της δίαιτας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν φυλλώδη πράσινα (σπανάκι, λάχανο, μαρούλι), αγγούρια, ντομάτες, πιπεριές, μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκυθάκια και σπαράγγια.

4. Πίτουρο βρώμης

Το πίτουρο βρώμης είναι βασικό συστατικό της δίαιτας Dukan και περιλαμβάνεται καθημερινά σε ποικίλες ποσότητες σε όλες τις φάσεις. Παρέχει φυτικές ίνες και βοηθά στην προώθηση του κορεσμού.

5. Βότανα και μπαχαρικά

Αρωματίστε τα γεύματά σας με βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα για να βελτιώσετε τη γεύση χωρίς να προσθέτετε επιπλέον θερμίδες ή υδατάνθρακες.

6. Περιορισμένα φρούτα

Στις μεταγενέστερες φάσεις της δίαιτας, επιτρέπονται μικρές μερίδες ορισμένων φρούτων, όπως μούρα (φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα), μήλα και εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια).

Δοκιμάστε αυτή την εύκολη συνταγή για δίαιτα Dukan για να χάσετε βάρος

Ακολουθεί μια απλή συνταγή δίαιτας Dukan που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, όπως εξήγησε ο διατροφολόγος.

1. Ψητό κοτόπουλο λεμονιού με μπρόκολο στον ατμό

Συστατικά:

  • 2 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα
  • 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • Σπρέι μαγειρικής
  • 2 φλιτζάνια μπουκίτσες μπρόκολου

Μέθοδος:

  • Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα φύλλα θυμαριού για να φτιάξετε τη μαρινάδα.
  • Τοποθετούμε τα στήθη κοτόπουλου σε ένα ρηχό πιάτο και τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα, φροντίζοντας να έχουν καλυφθεί. Σκεπάζετε το πιάτο και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις.
  • Προθερμάνετε το γκριλ σας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφαιρέστε τα στήθη κοτόπουλου από τη μαρινάδα και πετάξτε την περιττή μαρινάδα.
  • Αλατοπιπερώνουμε τα στήθη κοτόπουλου κατά βούληση. Καλύψτε ελαφρά τις σχάρες του γκριλ με μαγειρικό σπρέι για να μην κολλήσουν.
  • Ψήνετε στο γκριλ τα στήθη κοτόπουλου για 6-8 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ψηθούν και να έχουν σημάδια από το γκριλ. Ο χρόνος μαγειρέματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πάχος του στήθους κοτόπουλου.
  • Ενώ το κοτόπουλο ψήνεται στη σχάρα, βράζετε στον ατμό τις μπουκίτσες μπρόκολου για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνουν τρυφερά και τραγανά.
  • Μόλις ψηθεί σωστά το κοτόπουλο, αφαιρέστε το από τη σχάρα και αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε.
  • Σερβίρετε το ψητό κοτόπουλο με λεμόνι με το μπρόκολο στον ατμό στο πλάι.

Υπάρχουν παρενέργειες της δίαιτας Dukan;

Ενώ η δίαιτα Dukan είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους αλλά ενέχει πιθανές παρενέργειες και κινδύνους.

1. Η κετοξέωση μπορεί να επηρεάσει ορισμένα άτομα

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Emergency Medicine , μια γυναίκα που ακολούθησε τη δίαιτα Dukan κατέληξε στο νοσοκομείο λόγω ανεξέλεγκτου εμετού ως αποτέλεσμα κετοξέωσης. Μια σπάνια διαταραχή γνωστή ως κετοξέωση που προκαλείται από τη διατροφή προκαλείται από την ανεπαρκή παροχή γλυκόζης ή σακχάρου στο αίμα του σώματος.

2. Η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Public Health έδειξε ότι η σοβαρή μείωση της πρόσληψης θερμίδων και υδατανθράκων μπορεί να έχει δυσμενείς παρενέργειες όπως πονοκεφάλους, κόπωση, ζάλη, ευερεθιστότητα, χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και δυσκοιλιότητα.

3. Δεν συνιστάται για έγκυες γυναίκες

«Η δίαιτα Dukan θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται από όσες είναι έγκυες ή θηλάζουν, έχουν νεφρικά προβλήματα, καρδιαγγειακά προβλήματα ή άλλες ιατρικές καταστάσεις λόγω της περιοριστικής φύσης της και των πιθανών κινδύνων για την υγεία. Επομένως, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα δίαιτα, ειδικά εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις υγείας ή ανησυχίες σχετικά με την καταλληλότητά της, λέει ο ειδικός.

Θα πρέπει να σταθμίσετε τα υπέρ και τα κατά της δίαιτας dukan και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να αποφύγετε τυχόν παρενέργειες ή επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν λόγω αυτής της δίαιτας.

ΠΗΓΗ: HealthShots

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk