ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια ζητά ξανά την κατάπαυση του πυρός μετά το θάνατο γιων και εγγονιών του

Τρεις γιοι και τουλάχιστον δύο εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εξόριστος πολιτικός αρχηγός της μαχητικής ομάδας από τη βάση του στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Ο Haniyeh είπε στο Al Jazeera την Τετάρτη ότι τα παιδιά του Hazem, Amir και Mohammed και πολλά από τα παιδιά τους επισκέπτονταν συγγενείς για το Eid στον προσφυγικό καταυλισμό Shati στη βόρεια Γάζα, όταν το αυτοκίνητό τους έγινε στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής. Εξήντα από τους συγγενείς του είχαν σκοτωθεί στον πόλεμο που κράτησε έξι μήνες, όπως είπε, συμπεριλαμβανομένων 14 που πέθαναν μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε το σπίτι της οικογένειας στην πόλη της Γάζας τον Οκτώβριο.

Ο ηγέτης της Χαμάς είπε ότι η επίθεση δεν θα αλλάξει τα αιτήματα της οργάνωσης για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων από τα σπίτια τους σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση της Ντόχα και της Ουάσιγκτον.

«Εάν νομίζουν πως βάζοντας στο στόχαστρο τα παιδιά μου, την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις και προτού το κίνημα (της Χαμάς) καταθέσει την απάντησή του, θα υποχρεώσουν τη Χαμάς να αλλάξει τις θέσεις της, τρέφουν ψευδαισθήσεις», δήλωσε ο Χανίγια.

«Το αίμα των παιδιών μου δεν έχει μεγαλύτερη αξία από το αίμα των υπολοίπων παιδιών των Παλαιστινίων. Όλοι οι μάρτυρες της Παλαιστίνης είναι παιδιά μου», τόνισε ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς.

«Από το αίμα των μαρτύρων μας και τον πόνο των τραυματιών, γεννιέται η ελπίδα, χτίζουμε ένα μέλλον με ανεξαρτησία και ελευθερία για τον λαό μας και το έθνος μας», διεμήνυσε ο Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια στο Κατάρ.

«Όλος ο λαός μας και όλες οι οικογένειες της Γάζας έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα με αίμα, και εγώ είμαι ένας από αυτούς», είπε o Χανίγια.

Η ισραηλινή στρατιωτική δήλωση επιβεβαίωσε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο τους γιους του Haniyeh, τους οποίους περιέγραψε ως «τρεις στελέχη της Χαμάς» που «βρίσκονταν καθ’ οδόν για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Το χτύπημα ήρθε αφότου ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ενέργειες του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη Γάζα ήταν ένα «λάθος» . «Δεν συμφωνώ με την προσέγγισή του», είπε.

Μετά από έξι μήνες πολέμου, περισσότεροι από 33.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην παράκτια περιοχή, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας, και σχεδόν το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων πληθυσμού εκτοπίστηκε από τα σπίτια τους. Ο λιμός «προβάλλεται και επίκειται» σε ορισμένες περιοχές, ανέφερε μια έκθεση που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ τον περασμένο μήνα.

Δείτε το βίντεο:

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk