ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα & Αλεξανδρούπολη: Αγρυπνίες Προσευχής για τους Υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων και των Φοιτητών

Η Πρωτοβουλία και η Σημασία της Αγρυπνίας

Η αγρυπνία προσευχής διοργανώνεται από το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου 2024, στο αρχοντικό της Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση των μαθητών και μαθητριών που διαγωνίζονται στις πανελλαδικές και άλλες σχολικές εξετάσεις, καθώς και των φοιτητών και φοιτητριών που αντιμετωπίζουν την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου.

Η αγρυπνία θα τελεστεί υπό την ευλογία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και θα διαρκέσει από τις 21.00 μμ έως τις 12.15 πμ. Κατά τη διάρκεια αυτής της πνευματικής συγκέντρωσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προσευχηθούν, να αναζητήσουν δύναμη και να αισθανθούν την υποστήριξη της κοινότητας σε μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους.

Η σημασία αυτής της πρωτοβουλίας είναι πολυδιάστατη. Πρωτίστως, παρέχει πνευματική υποστήριξη και ενδυνάμωση στους νέους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν έντονη πίεση και άγχος κατά τη διάρκεια των εξετάσεων τους. Η αγρυπνία προσφέρει ένα καταφύγιο ηρεμίας και ανανέωσης, βοηθώντας τους να συγκεντρωθούν και να διατηρήσουν την ψυχική τους ισορροπία.

Επιπλέον, η αγρυπνία συμβάλλει στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ της Εκκλησίας και της νεολαίας. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι νέοι αισθάνονται ότι η Εκκλησία βρίσκεται κοντά τους, έτοιμη να τους υποστηρίξει και να τους καθοδηγήσει σε κάθε φάση της ζωής τους. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα ενότητας και αγάπης, που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα στη ζωή των συμμετεχόντων.

Τέλος, η αγρυπνία προσευχής αποτελεί έναν τρόπο να ανανεώσουν οι νέοι την πίστη τους και να αντλήσουν δύναμη από αυτήν, κάτι που μπορεί να τους βοηθήσει όχι μόνο στις εξετάσεις, αλλά και σε άλλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Η πνευματική ενδυνάμωση που παρέχεται μέσω τέτοιων εκδηλώσεων είναι ανεκτίμητη, και η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει τη συνεχή δέσμευση της Εκκλησίας στην υποστήριξη και καθοδήγηση των νέων.

Η Διοργάνωση και το Τελετουργικό της Αγρυπνίας

Η νυχτερινή λατρευτική σύναξη, γνωστή και ως αγρυπνία, θα τελεστεί υπό την ηγεσία του αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Θεοχάρη, πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η συμμετοχή ιερέων από διάφορες ενορίες της Αθήνας προσδίδει στην αγρυπνία έναν επιπλέον τόνο συλλογικότητας και αλληλεγγύης, ενισχύοντας το αίσθημα της κοινότητας. Αυτό το σημαντικό γεγονός διοργανώνεται ως μέρος της συνεργασίας του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας με τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η αγρυπνία θα πραγματοποιηθεί στο αρχοντικό της Αγίας Φιλοθέης, έναν χώρο με βαθιά θρησκευτική και ιστορική σημασία. Κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας, θα τελεστούν διάφορες ακολουθίες και προσευχές με στόχο την παροχή πνευματικής καθοδήγησης και ηρεμίας στους νέους που αντιμετωπίζουν το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων και των φοιτητικών σπουδών. Οι προσευχές θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και στην προώθηση της εσωτερικής γαλήνης.

 Επίσης, θα τελεστούν βραδινές θείες λειτουργίες για τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που για ακόμη μία χρονιά η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης «συμμεριζόμενη την αγωνία, το άγχος και τους κόπους των μαθητών της Γ΄ Λυκείου για τις Πανελλήνιες εξετάσεις και την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η ειδικά αφιερωμένη στα παιδιά λειτουργία θα τελεστεί τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2014 από τις 8:00-9:30 μ.μ. στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα, θα τελεσθούν την ίδια ώρα βραδυνές Θείες Λειτουργίες για τους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων και:
• Στον Ι.Ν. Αγίου Αλεξάνδρου στις Φέρες για τους υποψηφίους των Φερών και των γύρω περιοχών.
• Στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Τυχερό για τους υποψηφίους του Τυχερού και των γύρω περιοχών.
• Στον Ι.Ν. Παναγίας Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη για τους υποψηφίους του νησιού.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στους ανωτέρω ναούς κάθε παιδί θα λάβει από ένα στυλό με ευχές για δύναμη και φώτιση και για καλή επιτυχία στις εξετάσεις.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk