LIFESTYLE

Άλις Μονρό: Πέθανε η μεγάλη νομπελίστρια συγγραφέας

Η Άλις Μούνρο, ​​η βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέας γνωστή ως «Ο Τσέχοφ του Καναδά» για τη μαεστρία της στο διήγημα, πέθανε σε ηλικία 92 ετών, μετέδωσαν καναδικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη.


Βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2013 και το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ για το σύνολο της δουλειάς της το 2009, η Munro υπέφερε από άνοια τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την Globe and Mail, πέθανε αργά τη Δευτέρα στο γηροκομείο της στο Οντάριο.

Η Munro έθεσε τις τεντωμένες ιστορίες της στην αγροτική ύπαιθρο του Οντάριο όπου μεγάλωσε, εστιάζοντας μια έντονη ματιά στις αδυναμίες της ανθρώπινης κατάστασης.

Παρά την τεράστια επιτυχία της και τον εντυπωσιακό κατάλογο λογοτεχνικών βραβείων, ωστόσο, παρέμεινε για καιρό τόσο λιτή και σεμνή όσο οι χαρακτήρες της μυθοπλασίας της.

“Δεν είναι κοινωνική. Στην πραγματικότητα, σπάνια εμφανίζεται στο κοινό και δεν πηγαίνει σε περιοδείες βιβλίων”, σχολίασε ο Αμερικανός κριτικός λογοτεχνίας Ντέιβιντ Χόμελ μετά την παγκόσμια φήμη της.

Αυτό το ντροπαλό δημόσιο προφίλ έρχεται σε αντίθεση με μια άλλη Καναδή μεγάλη σύγχρονη συγγραφέα τη Μάργκαρετ Άτγουντ.

Γεννημένη στις 10 Ιουλίου 1931, στο Wingham του Οντάριο, ο Munro μεγάλωσε στην ύπαιθρο. Ο πατέρας της Ρόμπερτ Έρικ Λάιντλοου εκτρέφονταν αλεπούδες και πουλερικά, ενώ η μητέρα της ήταν δασκάλα σε μια μικρή πόλη.

Σε ηλικία μόλις 11 ετών, αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει συγγραφέας και ποτέ δεν αμφιταλαντεύτηκε στην επαγγελματική της επιλογή.

«Νομίζω ότι ίσως κατάφερα να το κάνω αυτό γιατί δεν είχα άλλα ταλέντα», εξήγησε κάποτε σε μια συνέντευξη.

«Δεν είμαι πραγματικά διανοούμενη», είπε η Munro. “Ήμουν εντάξει νοικοκυρά, αλλά δεν ήμουν τόσο σπουδαία. Ποτέ δεν με τράβηξε κάτι άλλο, οπότε τίποτα δεν παρενέβαινε στον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνει η ζωή για τόσους πολλούς ανθρώπους.”

«Πάντα μου φαίνεται σαν μαγικό».

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk