Άδωνις Γεωργιάδης για τα συνθήματα της ΣΜΥΝ: «Επί της ουσίας τελικά τί Στρατό θέλουμε;» – «Μην πετροβολούμε άλλο λοιπόν αυτά τα παιδιά»
Τα Συνθήματα στην Ιστορία των Πολέμων
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας, πρόσφατα σχολίασε τις φωνές που ακούστηκαν από το άγημα του πολεμικού ναυτικού κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου. Η τοποθέτησή του στα social media φέρνει στο προσκήνιο την ιστορική σημασία των Συνθημάτων και την πολεμική τους παράδοση.
Η Σημασία των Συνθημάτων
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τα συνθήματα έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα, όπου οι πολεμιστές τα εκστόμιζαν ως τρόπο προετοιμασίας πριν από τις μάχες. «Συχνά, αυτά τα συνθήματα είχαν καυστική και προσβλητική γλώσσα προς τον εχθρό», σημειώνει, υποδεικνύοντας πως η ανθρωπότητα διαθέτει μια μακρά και αυθεντική παράδοση εν μέσω των πολέμων.
Κριτική και Διάλογος
Ο υπουργός καταλήγει στην ανάγκη να αποφασίσουμε τι είδους στρατό θέλουμε: «Έναν τύπου πολιτικής προστασίας ή έναν στρατώνα πραγματικά έτοιμο να πολεμήσει αν χρειαστεί;». Χαρακτηρίζει την κριτική προς τους στρατιώτες «σκληρή» και υπογραμμίζει την υπερηφάνεια και την αγάπη που τους αξίζει. Τα λόγια του καλούν σε μια αντίληψη σεβασμού και διάλογου γύρω από τον πατριωτισμό και τη στρατηγική ετοιμότητα.
Αναλυτικά η ανάρτηση
Από τους αρχαίους χρόνους οι πολεμιστές εκφέρουν εν είδει πολεμικής προετοιμασίας διάφορα συνθήματα. Τις περισσότερες φορές αυτά είναι κοροϊδευτικά και σκληρά κατά του εχθρού. Τα αρχαία κείμενα βρίθουν από τέτοιους είδους λεκτικές προσβολές. Υπό την έννοια αυτή το γνωστό προχθεσινό επεισόδιο εντάσσεται σε αυτή την μακραίωνα και απολύτως και Ελληνική (και όχι μόνον φυσικά) παράδοση. Η όποια «τιμωρία» τους, για λόγους διπλωματικούς ή πειθαρχίας, δεν μπορεί παρά να είναι συμβολικού χαρακτήρα σεβόμενη όλη αυτή την πραγματικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις όλου του Κόσμου…αλλά και επί της ουσίας τελικά τί Στρατό θέλουμε; τύπου Πολιτικής Προστασίας ή αληθινά έτοιμο να πολεμήσει εάν χρειαστεί… Μην πετροβολούμε άλλο λοιπόν αυτά τα παιδιά, είναι τα δικά μας παιδιά τα αγαπάμε, τα προστατεύουμε και είμαστε υπερήφανοι για τον πατριωτισμό τους.